Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
331-360 z 470
mensch ale jakie masz DSD?? bo jest przeciez DSD1 i DSD2:)niby tam napisali,ze musi byc C1 ale jak sie przeczyta odwrotna strone DSD,w sensie dyplomu, to jest tam tez chyba,ze poziom B2 tez upowarznia do studiowania:Pnie pamietam dokladnie ale niemka,co przeprowadzala nam to DSD powiedziala,ze jak nawet z jednej czesci sie dostalo B2 to i tak jest spoko:)
pierw musisz sie zajac DSH, a przystapienie do niego jest rownoznaczne z wyrazeniem checi :)
Po tygodniu od DSH beda wywieszone wyniki a potem macie 2 dni na immatrykulacje w budynku AM przynajmiej tak rok temu bylo.
aha dzieki Oliwia :] czyli teraz mam tylko czekac do 24 wrzesnia i stawic sie na dsh?
aaa okej to juz wszystko wiem dziekuje :)
zdalem DSD na poziomie C1, wiec nie czaje o co im chodzi..
25779256 numer GG

I wyslalem im moj certyfikat, wiec to chyba jakas pomylka..
albo wybrac sie na kurs przygotowawczy :)
zadzwon sie zapytac najlepiej Mensch, bo moze to jakas mala pomylka :)
no ja mam nadzieje ze to jakas pomylka:) jutro zadzwonie i sie dowiem
mensch12 zadzwon koniecznie,bo oni tam straszny burdel maja:p mojemu koledze tez tak wciskali rozne niezgodnosci ale azdwonil i wszystko pieknie sie wyjasnilo:0
To ja tak zupełnie o co innego spytam :P
Myślał już może ktoś z was o nauce języka w Sprachzentrum?
Ja myślę nad hiszpańskim ... wybiera się ktoś ze mną ? :)
No i tak w ogóle powodzenia na DSH życzę :)
Ja też myślę nad hiszpańskim, ale na Oberstufe. No ale ja tu tak sobie dywaguję, a nawet jeszcze wyników nie ma :/
ja dzis dostane list z Viadriny, dzownilam na poczte, listonosz bedzie o 12! jeszcze kilka minut... mam DSD i mam nadzieje ze nie napisali mi o zadnych DSH, wiec wyniki przyjda do Was lada chwila
a jesli ktos chce sie dowiedziec czy się dostal niech dzwoni na nr Hotline Service! Jest na stronie Viadriny!
dostałam własnie list Zulassung !! :D:D
ja również dostałam list z Zulassung :);):)
A ja dostałem przyjęcie z trzech uniwersytetów (100% skuteczności). Wybieram EUV FF, z reszty rezygnując. Mam TestDaf i już nic nie muszę udowadniać.
Witam wszystkich forumowiczów:)
Wczoraj otrzymałam list z zaproszeniem na DSH i w związku z tym wybrałam się dzisiaj do Frankfurtu, żeby 'zaklepać' sobie miejsce w akademiku i dowiedzieć się wszystkich szczegółów dot. dalszych cznności.

Pani Schmid jest na urlopie, dlatego nie odpisuje na maile- jeśli ktoś podobnie jak ja wczoraj do niej napisał;)

Aby zapisać się na kurs językowy należy wypełnić formularz, który jest na stronie Viadriny. Sama się na niego wybieram, bo jednak jest to jakiś trening przed samym DSH i późniejszym komunikowaniem się na uczelni:) A warto się w 'nich' wsłuchać, żeby później nie mieć problemów ze zrozumieniem, o czym się do nas mówi:D

Jestem na bieżąco z wątkiem i gratuluję wszystkim zakwalifikowanym 'dalej':)
Ach! Zapomniałam dodać, czy doczytaliście się na stronie Viadriny lub w 'przewodniku'(który przysyłają pocztą wraz z formularzem dot. ubezpieczenia zdrowotnego) czegoś o oficjalnym przywitaniu nowych studentów 24 sierpnia (we wtorek)??? I czy ktoś oprócz miałby ochotę się na niego wybrać:)?
haaa:) rowniez mam juz liscik:):) fajnie,ze dopiero miedzy 20.09 a 01.10.2010 musimy zalatwic wszystkie formalnosci:) wzieli pod uwage,ze potrzebujemy troche czasu na wszystko:P sluchajcie,czyli to oznacza,ze juz mozna zaklepywac akademiki tak??:P a nie wie ktos moze, od kiedy sie mozna tam juzw wprowadzac po tym jak juz zostana przyznane??
Ja dzisiaj składałam podanie o miejsce w wybranym akademiku po stronie niemieckiej i mam jego wzór, więc jakby ktoś chciał skan, to podajcie maile;)
podanie można wysłać pocztą wraz z kopią 'zaproszenia' na DSH, które otrzymaliśmy przed Zulassung i jednym zdjęciem, które naklejamy na podaniu:D

A co w końcu musimy załatwić do 31.08?? Ktoś wie o co z tym terminem chodzi i co się z nim wiąże??
Wygląda na to,ze to byl termin dla ludzi z niemiecka matura tylko:P my mamy czas od 20.09 do 01.10 a na collegium polonicum do 15.10:)a ktoś wybiera sie moze do Słubic do akademika,czy wszyscy uciekaja do Frankfurtu??:P a i ktos moze cos wie na temat,kiedy beda wyniki dot. Start-Stipendium??
Ja wybieram się do polskiego akademika, bynajmniej na początek:)
Kurcze, też chętnie dowiem się czegoś więcej na temat tego stypendium: mam jeszcze czas na ewentualne złożenie wniosku:)?

SomeKindOfAlice jesteś pewna, że to nie jest termin dla nas:)? Tak na 100%;>?

A co inni myślą na temat mieszkania po niemieckiej lub polskiej stronie??
Mi się wydaje, że skoro chcemy studiować na niemieckiej uczelni, to lepszym wyjsciem jest również mieszkanie z wśród naszych sąsiadów zza Odry:) A do Słubic jest jak rzut beretem:)
w liscie Zulassung mam napisane: Ihre Einschreibung nehmen Sie bitte in der Zeit vom 20.09.2[tel].10.2010:) wiec raczej na pewno:) tylko ze ja mam DSD nie wiem, jak z tymi,co maja DSH:P a co do mieszkania,to ja tez chetnie bym mieszkala po stronie niemieckiej ale poki co tanszym rozwiazaniem sa Slubice:) zreszta zzylam sie z tym akademikiem,bo wiele razy tam bylam:)ale rzeczywiscie na studiach muzimy postawic na bardzo duzy kontakt z niemcami,to bedzie udoskonalalo nasze umiejestnosci jezykowe:)
a i zapomniałam napisac,ze formalnosci pozostalych kaza dopelniac osobiscie we Frankfurcie:)
No właśnie osobiście... Masz DSD;P? A więc jak z nami DSH-owcami:D??
Nie wiem, czy czytałyście wyżej^^ 24 sierpnia jest przywitanie NAS na Viadrinie i chyba coś w rodzaju 'dnia otwartego'. Wybieracie się:)??
hej, wyjasnilem ta sytuacje z DSH, juz wszystko jest w porzadku, nie musze przystepowac do egzaminu. Ale mam pytanie do tych co DSH beda zdawali. Dostaliscie tylko i wylacznie poczta list z zaproszeniem, czy zulassung i jakies inne dokumenty tez?
Dzieki za odpowiedz z gory:)
mensch12: pierw zaproszenie, a kilka dni później zulassung ;)
Ja dostałam wczoraj Zulassung i dzisiaj jeszcze doszedł do mnie formularz dot. ubezpieczenia zdrowotnego... I tę kwestię muszę jeszcze rozwiązać, bo teraz nie wiem, czy mam go wypełnić i mieć ubezpieczenie z Niemiec czy też starać się o wydanie EKUZ z NFZ...

Może ktoś ze studentów mógłby mi i pewnie innym pomóc:)?
Temat przeniesiony do archwium.
331-360 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia