Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 470
witam :)
po pierwsze wszystkim, którzy się dostali szczerze gratuluję! :)
a czy ktoś z KUWI otrzymał już zaproszenie na DSH?
jeśli się już dostało zaproszenie,to trzeba się osobiście stawić we Frankfurcie z wiadomością, że będę zdawać ten test,czy tylko na niego przyjść?

pozdrawiam!:)
mozna sie wprowadzac od kiedy sie na podaniu miejsce zaklepie :)
ica jak zalatwisz sobie ekuz to idziesz z nia do niemieckiego ubezpieczyciela i tylko ja pokazujesz a oni daja Ci potwierdzenie ze jestes ubezpieczona. Tak bylo w zeszlym roku ^^
aa spoko, dzieki:) to musze na moje zulassung poczekac jeszcze:) rzeczywiscie tam w tych papierach to nieporzadek maja, a dodzownic sie do nich to wyzwanie dopiero hehe tysiac razy dzownilem zanim ktos w koncu odebral.. :D

Ktos moze wie, jak to jest z ubezpieczeniem eur.? Dostane je od reki, czy trzeba czekac?
Thx Oliwia:) Mam jeszcze jedno pytanie, do Ciebie, bo widzę, że rozeznana w tym jesteś:D Do złożenia wniosku w NFZ jest potrzebne zaświadczenie z Viadriny... Jak Ty to załatwiałaś tu i z tym zaświadczeniem w Polsce, bo nasza biurokracja mnie przerasta, jeśli o to chodzi:/
ja juz rok za soba studiow mam ;)
Emmm przedkladasz zulassung i mowisz, ze narazie to masz. Babki powinny bez problemu dac ewentualnie dadza na 3 miesiace a potem doniesiesz karteczke, ze jestes studentka :)
Ale Ci zazdroszczę, że masz już etap DSH i pierwszy rok za sobą...:) słyszałam, że łatwo jest się dostać na Viadrinę, ale ciężko się utrzymać i dlatego wiele osób rezygnuje:/ Po dzisiejeszej wizycie na Viadrinie trochę się zestresowałam i boję się zagubić w tych wszystkich formularzach, terminach itp.
na szczęście jest forum (:D), dzięki czemu mam nadzieję szybko się odnaleźć i wykorzystać tę szansę:)

Czy ktoś ma te materiały do DSH?? Bardzo proszę jak ktoś może, to niech mi podeśle ma e-mail: [email] Z góry dziękuję:)
gratulacje wszystkim :)
dostaliscie w kopercie tez Antrag auf Einschreibung czy musimy go sobie wydrukowac z neta? :)
Czesc!
Wraz z kolezanka dostalysmy sie na studia na Viadrinie i probujemy przedostac sie, mozliwie bezbolesnie, przez gaszcz formalnosci. Jestesmy teraz na etapie zakladania konta w Niemczech i tutaj przydalaby sie nam pomoc od osob, ktore cos na ten temat wiedza. W jakim banku najlepiej zakladac konto bedac studentem? Jak wygladaja formalnosci, jak dlugo trwaja? Czy trzeba byc koniecznie zameldowanym w Niemczech? 23819820 - to moj numer gg, na forum tez bede zagladac w razie czego. Pozdrawiam.
wybiera się może ktoś 24sierpnia na przywitanie?
I tak zapytam starszych roczników, czy warto przyjechać na ten dzień?
Patrycja nie trzeba byc zameldowanym w niemczech :) idziesz do deutsche banku i zakladasz konto po niemiecku a mozesz i sie umowic z polakiem i po polsku bedziesz z nim rozmawiac :)
a co do 24 to nie bylam w zeszlym roku na przywitaniu, wiec nie wiem czy warto czy tez nie ;) Warto przyjechac jak sie ma blisko w celach czysto rekreacyjnych raczej :)
Jesli ktos sie wybiera i chce poznac okolice a nie ma nikogo znajomego tu, to jak wczesniej wspomnialam sluze pomoca (:
Aleksandro dobre pytanie:) Też o tym czytałam i zastanawiam się czy jest to dla nas ważne.
Oliwia ja mam dość niedaleko- ok. 120 km- ale droga jest bardzo prosta;) i jak narazie mam w planach przyjazd 24... Ile czasu w tym dniu mogłabyś ewentualnie wygospodarować, bo poza rozpoznaniem terenu miałabym do Ciebie MNÓSTWO pytań takich szczegółowych:) Teoretycznie mam starszą koleżankę na GPL, ale chyba zmieniła nr telefonu (oraz usunęła konto na nk:D) i w tej chwili nie mam z nią kontaktu:/

W razie czego- gdybyś była zainteresowana podaję nr GG, żeby omówić szczegóły: 3481759:)
oliwwwiaaa: ja bardzo chętnie skorzystałabym z Twojej pomocy, bo jestem ciekawa o co chodzi z tą kartą zdrowia, a we FF będę 24..
dzieki za pomoc!a czy internetowo mozna jakos zalozyc konto? co do karty zdrowia to http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=4&artnr=1828 trzeba wypelnic ten wniosek + ksiazeczke ubezp. rodzicow + chyba ten list o przyjeciu na studia. Jeszcze nie bylam w wojewodzkim oddziale NFZtu, ale z takim kompletem mam zamiar sie tam niebawem zglosic (a potem jak otrzymam te karte to wlasnie nie wiem co dalej, gdzie konkretnie mam isc)
moje [gg] :)
Oliwia, jesli mozna to ja tez chetnie popytam o rozne rzeczy na gadu :)
pisz smialo Tomaszu :)
Mam pytanie do osób niewybierających się na kurs DSH. Kiedy przyjeżdżacie do akademików/mieszkań? Ile zostawiacie sobie czasu na załatwienie wszelkich formalności (immatrykulacja, sprawy z ubiezpieczeniem, zakładanie konta w Niemczech)?
Z tego co rozmawialem z Pania z akademikow w Słubicach, w polowie wrzesnia dostanie sie list z przyznaniem miejsca i pod koniec wrzesnia/poczatek pazdziernika trzeba przyjechac :) ja sobie mysle ze przyjade 20 do Frankfurtu zalatwie ubezpieczenie, konto i dokumenty na Viadrine i Slubice
Ja z kolei myślałem, żeby przyjechać 27 i zahaczyć o ten darmowy Einstiegkurs językowy, ot tak, dla rozrywki (btw. wybiera się ktoś?), a w międzyczasie załatwiać te sprawy. Tylko właśnie nie wiedziałem, czy te 3 dni to dużo czy mało? :)

Może ktoś wybierający się jutro do Frankfurtu na dzień powitalny zapytałby ile tak mniej więcej trwają formalności poprzyjazdowe? Ja niestety nie mogę jechać, a informacja myślę przydałaby się wielu osobom :)
Ja wybieram się jutro do Słubic i Frankfurtu, więc na pewno postaram się przekazać wszystkie informacje:).

Pozdrawiam!
mam pytanie,czy podanie o akademik wysylaliscie poczta czy elektronicznie na email?
ja wyslalam poczta (trzeba zaswiadczenie o zarobkach rodzicow dolaczyc)
dostałam kartkę Mitgliedschaftsantrag fur studenten z zaadresowana koperta, ale to nie jest chyba zwiazane z EKUZ, ja mam EKUZ do końca września, ale zupełnie nie wiem co mam zrobic z w.w. dokumentem. Czy mam to wysyłac? prosze pomozcie bo zupelnie sie w tym pogubilam..
Wydaje mi się, że to dobrowolne płatne ubezpieczenie w Niemczech. Ty natomiast powinienieś przedłużyć ekuz, bo chyba cię nie zarejestrują jeżeli masz do końca września.
*powinnaś :)
Na stronie Viadriny pisalo, ze placi sie jakies 60 EUR miesiecznie za cos (chyba za ubezpieczenie), moja kuzynka co studiuje w Fuldzie tez to placi. Czy my to tez musimy placic? ;d wie ktos, o co chodzi z tym? ;d
My nie musimy tego płacić, jeśli mamy załatwione EKUZ. To ubezpieczenie jest dobrowolne, w razie gdybyś chciał być ubezpieczony przez Niemców i nie chciał EKUZ z Polski:)
Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia