Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 470
blair moglabys mi rowniez jeszcze raz wyslac materialy dsh? bo moj email jest nienormalny i usuwa mi wszytskie wiadomosci po tygodniu;/ a nie zdazylam ich sciagnac na komp, dziekuje bardzo:* [email]
Aleksandra91, czy będąc na tym dniu powitalnym uzyskałaś jakieś informacje odnośnie rekomendowanego czasu przyjazdu? :)

A w ogóle, czy jest tu ktoś ze Szczecina?
A ja mam pytanie z zupelnie innej beczki ;P Czy wiecie może jak najszybciej dostać się z PKP w Slubicach do Auditorium Maximum? Ja jeszcze nigdy tam nie bylam... Trochę się boję tego pierwszego razu :(
PKP w Słubicach, tak naprawdę jest kawałek od Słubic.Tak 3 lub 4 km, mogę się mylić.Ja wysiadając z pociągu łapałem stopa na drodze, i w miarę szybko dojeżdżałem do Słubic.Jeśli masz chęć to łap stopa,tylko że wiele kierowców pokazuje że jedzie do Słubic i się nie zatrzymuje, warto napisać na kartce w miarę wyraźnie i dużymi literami SŁUBICE.A jak nie chcesz stopem to łap TAXI i jedź aż do mostu i na piechotkę do Audi Maxa.Pozdrawiam
Świetnie, widzę będzie ciekawie ;D Chyba ten pierwszy raz jednak pojadę samochodem, będę się czula jakoś bezpieczniej i wybadam teren :-) Serdecznie dziękuję za pomoc!
Hej:) czy ktos z piszacych tu skladal moze podanie o akademik w Slubicach poczta i dostal juz odp?? widzialam,ze juz podobno jedynek nie ma:p
Witam!
Ja otrzymalam juz odpowiedź z akademika. Dostalam pokój 2-osobowy w budynku z podwyższonym standardem. Jestem zadowolona.

Jak się trzymacie? Czy jest tu ktoś, kto tak jak ja nie poszedl na kurs DSH? ;-)
Hej, ja nie poszedłem, też dostałem odp. z akademika, przydzielono mi ten za 345 zł (to ten o wyższym standardzie, prawda?), tylko zastanawiam się teraz, kiedy jechać do Słubic...
Ah, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Musimy założyć sobie Girokonto (konto żyrowe - co to znaczy? jestem laikiem w tej dziedzinie). Powiedzcie mi, jak to wygląda zaraz po przyjeździe? Gdzie udaję się najpierw? Co jest potrzebne do założenia tego konta? Czy zaraz po założeniu go mogę wpłacić nań gotówkę i na miejscu dokonać przelewu na rachunek uniwersytecki? Ah, no i stypendiaci nie muszą już wpłacać tego 51 euro, prawda?
cześć wszystkim! ;)
ja również dostałam się na Viadrinę na GaPL, nie mam certyfikatu i będę zdawała DSH, na kurs się nie zapisałam a do nauki w domu jakoś ciężko mi się zabrać więc pójdę na żywioł ;D
Przydzielono mi akademik również ten za 345 zł ale nie wiem który to..
Mam pytanko do tych którzy również będą zdawać DSH, mianowicie czy załatwialiście już jakieś formalności? Bo przed wynikami egzaminu to chyba nie ma sensu?
Girokonto jest to bezpłatne konto, które możesz sobie w Sparkasse, Volksbanku czy w jakim tam banku chcesz założyć. Ja miałam Girokonto w Sparkasse i do założenia konta potrzebny mi był dowód osobisty i dokument o zameldowaniu w Niemczech. A następnie drogą pocztową przyślą ci kartę do bankomatu.
no i oczywiście dowód na to, że jest się studentem
hej!
ja również się dostałam na viadrinę na GPL. nie zdaję dsh bo zdawałam zimą dsdII. i tak jak większosc z was bede mieszkała w słubicach, dostałam pokoj za 450 i nie wiem ktory to akademik bo z tego co czytałam na stronach col polu to takiej ceny za nic nie ma.. ;D słuchajcie czy wie ktoś gdzie tam się trzeba zgłosic na viadrinie? bo ja jadę w ciemno i w ogole nie wiem gdzie sie robi einschreibung i ile wynosi ta oplata.. a i mowicie o jakims ubezpieczeniu, tak? ja mam taka niebieska karte z nfz-tu to chyba wystarczy? i wie ktos jak sie załapac na stypendium startowe?
mam nadzieje ze sie nie powtarzam ale forum trwa za długo zeby je czytac od poczatku :)
pozdrawiam, ala
tez dostalem pokoj za 345 :d
robiliscie juz ten krok czwarty? http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/internationales/interessenten/bewerbung/5_Schritte.html czy dopiero mamy to robic od 20.09 ?
Na spokojnie. Z tego co większość osób mówi mamy czas do 15października na załatwienie formalności. Poza tym wszystko wyglada inaczej będąc tutaj. Przede wszystkim, można się zgrać w kilka osob i dopelniac formalnosci.

Karolciuss, podziwiam odwagę na żywioł ;)

Poza tym życie w akademiku jest bardzo fajne;D, szczególnie w Arcadii, bo z tego co wiem, w Sapientii mają bardzo głośno :-) ;P
właśnie, opowiedz może trochę jak tam na kursie, co mniej więcej przerabiacie?;>
Hej:) z tych ludzi,ktorzy juz sa we Frankfurcie albo ci,co juz np zakladali to niemieckie kontko, czy ktos moglby w wolnej chwili do mnie napisac i ogolnie moze jakos mi przyblizyc,jak wyglada to wszystko. W sensie w ktorym banku najlepiej,jakie konto itd:) bylabym bardzo wdzieczna. Moj nr [gg] . Ja bede we Frankfurcie dopiero ok 27 wrzesnia wiec bede miala malo czasu na zalatwienie wszystkiego, dlatego pliss pomozcie:)
Najlepiej niech ktoś o tym koncie napisze na forum :) Bo mnie naprzykład zastanawia, czy można od razu wpłacić nań gotówkę i wykonać przelew na konto uni. Czy po przyjeździe będziemy jakoś nakierowani, nie wiem, czy będzie punkt informacyjny? A w ogóle, gdzie się udać po niemieckie potwierdzenie ubezpieczenia z ekuz-u?

Z tego co ja zrozumiałem, to do 15 paź można się immatrykulować na Collegium Polonicum, a na Viadrinie wszystko trzeba załatwić do 1.09. (ale jakoś że mają otwarte tylko w pn, wt i czw od 9 do 11, to wypada że do 31.09.).
ale ci którzy zdają DSH muszą chyba najpierw czekać na wyniki, czy jak to jest?
z kontem to nie bedzie tak zle, tez chce sobie od razu wplacic jakas kase i zrobic przelew na uni. Gorzej z tym ekuz-em :d wie ktos gdzie to trzeba zaniesc albo co z tym zrobic?

Zrobiliscie juz te internetowe Einschreibung?
Jeszcze co do tego konta to niby potrzebujemy niemiecki meldunek.. jak bedziemy mieszkac po polskiej stronie to jak mamy te konto zalozyc? :d
ma ktos dane do przelewu za egzamin dsh?a czy mozna wplacic te 130euro na uczelni czy musimy na konto?
EKUZ to w NFZ się załatwia, wypełniacie wniosek, dowód immatrykulacji na studia przynosicie i chyba doód ubezpieczenia w NFZ. CO do konta to ja mam w Deutsche Bank i jest ok, nie potrzeba meldunku po niemieckiej stronie.
Słuchajcie, czy Online-Bewerbung jest wymagane? Przecież napisaliby wyraźnie w Zulassung zum Studium, że trzeba to także zrobić prze Internet, prawda?
ej czy mógłby ktoś dokładnie napisać? ja nie słyszałam o żadnym internetowym einschreibung, nie wiem gdzie to zrobić i w ogóle co to jest ;| i co wy tak na te ekuz się uparliście, wystarcza tylko ta niebieska karta, w konńcu to Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego ważna na całą Europę
W Online-Einschreibung chodzi o to:
http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/bewerbung/bewerben_formular.html

(Są tam pola niewypełnialne przez nas, np. ubezpieczenie niemieckie albo średnia z matury).

EKUZ to nie wszystko. Po przyjeździe musisz pójść i potwierdzić, że jesteś ubezpieczona (właśnie na podstawie EKUZ), oni wystawiają jakieś tam zaświadczenie i dopiero z tym udajesz się immatrykulować. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
wlasniie wrocilem z Frankfurtu. jak sie tylko ogarne to napisze co i jak z kontem i z Einschreibung:)
kolo Viadriny jest ubezpieczalnia AOK i tam babce sie pokazuje EKUZ i ona wystawia takie zaswiadczenie, ze jestesmy ubezpieczeni. Co mnie zdziwilo to na Immatrikulationsbescheinigung trzeba czekac tydzien czasu. Albo przysla poczta jesli da sie kopete ze znaczkiem a jak nie to trzeba odebrac osobiscie.
Ooo, więc widzę, że załatwienie formalności nie zabiera dużo czasu :) Czy nie miałeś problemów z założeniem konta? Gdzie zakładałeś? Czy od razu uregulowałeś z niego wpisowe i opatę za Semesterticket? ;)
jak cos to piszcie na [gg]
Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia