kto sie dostał na Viadrine?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 232
poprzednia |
cześc,
dzisiaj dostałem list z Uni-Assist, że mnie przyjęli na Viadrinę na German and Polish Law.
Więc jak, studenci, warto sie chyba poznać?
hej ;] ja tez zlozylam ale caly czas czekam na wyniki. w zeszlym roku byly kolo 20sierpnia. moze to co dostales to nie jest jeszcze ostateczny wynik ale informacja ze Twoje dokumenty zostaly przekazane na Viadrine (takowy list dostalam tydzien temu). Sprawdz dokladnie i napisz co i jak ;] pozdr
a na jakie kierunki idziecie? Ja mam pytanie czy ktos wie, jakie sa tam kierunki jezykowe? :)
sądzę, że list, który przysłali nam z Uni-Assist jest potwierdzeniem tego, czy zostaliśmy przyjęci. Dokłądnie sobie go przetłumaczyłem. Piszą tam, że zostałem przyjęty na dany kierunek (i prawo pl-d i ekonomię), ale stosowny dokument jeszcze przyślą z Viadriny. Już sama uczelnia zajmie się dalszą niby rekrutacją tj. zawiadomi pewnie kiedy będzie egzamin z DSH itp.
ja ide na IBWL a drugi kierunek wpislam German and Polish Law ale to tak dla jaj tylko :P
przeczytaj dokladnie ten list. w moim jest napisane : Diese Mitteilung ist keine Zulassung zum Studium! Die Hochschule trifft die endgultige Entscheidung und wird Sie so bald wie moeglich informieren!

P.S. moja kolezanka idzie na GPL wiec prawdopodobnie bedziecie razem na roku bo slyszalam ze tam sie latwo dostac bo wszyscy sie boja niemieckiego :)
a jezeli chodzi o kierunki jezykowe to mozesz isc na kulturoznastwo i wziac sobie sciezke "Lingwistyka". Mozna sie uczyc wielu jezykow obcych ;] ale kierunku samego w sobie nie polecam. buzka
chyba masz racje z tym, że ten list jeszcze nie oznacza, że się dostałem :(
i Znowu muszę czekać, a juz magadałem wszystkim, że się dostałem.
Ech, pewnie mnie przyjmą :)Moze przejdziemy na gg?
Mój nr to 7449807
dzieki, a nie wiesz gdzie w Niemczech mozna studiować języki jakieś nie wiem, skandynawistyka, albo coś, bo mnie języki interesuą bardzo tylko nie mam pojęcia na jakich uczelniach można to studiować, zresztą mam jeszcze dużo czasu ale warto wiedzieć :D
nie zalamuj sie :) trzeba czekac jeszcze ze 2tyg. ale jak cos dostaniesz to napisz od razu na forum :) a zlozyles juz podanie o akademik ?
nie mam gg.
niestey nie mam pojecia :)
o własnie, kiedy składacie podania o akademik? Ze wszystkich str. internetowych które przegladałam wynika, ze można dopiero, gdy sie już na bank dostało.
Ja też tak myślę, że dopiero możnma składać te podania o akademik, gdy sie dostanie na studia, bo przecież inaczej byłob to lekko nie w porządku. Ktoś dostanie akademik, a nie dostanie się na studia :)
Ale czas jest tylko do 31 sierpnia, wiec jak wcześniej ze świadectwami, wszystko bedzie załatwiane na ostatnią chwilę
ja radzilabym teraz juz zlozyc. dzwonilam i pytalam i pani powiedziala ze moge zlozyc wczesniej wiec juz wyslalam. a teramin jest do 20 sierpnia. pozniej tylko musisz im pokazac zaswiadczenie ze sie dostales na viadrine. jak zlozysz po tym terminie to zostana same biedne pokoje nie w segmentach bez kuchni, lazienki itd. aha nie ma co wybierac jakichs luksusowych akademikow bo i tak na I roku wszystkivh pakuja do amicusa :P
dzięki za info. Też postaram sie jka najwcześniej złożyć podanie. Ale też tam dzowniłem i powiedizeli mi (pan :)), że mozna składać do 31 sierpnia.
A propo, moja koleżanka złożyła w zeszłym roku podanie o akademik po terminie i też ją przyjęl, tylko do tego najgorszego. Powiedziała mi, że im szybciej się złoży podanie, tym jest większa szansa na dostanie lepszego akademiku. Ale Amicus aż taki straszny nie jest :)
ja wpislalam ze chce mieszkac w Amicusie bo tam kolezanka zwalnia pokoj i wpisalam numer tego pokoju ;] Amivus jest spoko - nocowalam tam raz tylko ze dostalam pokoj na samej gorze z lazienka i kuchnia na korytarzu. Ponadto nie polecam mieszkania na parterze bo slychac muze z tego klubu studenckiego ;] pozdrawiam.
Podanie należy składać do 20 sierpnia - dzisiaj dzwoniłem - ale pewnie jak ktoś się trochę spóźni to nic sie nie stanie...najwyżej zamieszka na ulicy...
A poza tym to jestem puc(ek), wybieram się na IBWL, czekam na DSH, choć najpierw trzeba się dostać.
04.08.2006 przysłali mi mailem: "die Zulassungsverfahren werden in der nächsten Woche stattfinden" więc w obecnym tygodniu trwa postępowanie...
Życzę wszystkim powodzenia
P.S. Jakbyście mieli coś do wyPUCowania to się polecam.
a mi nie przyslali takiego meila tylko dostalam list z Uni Assist ze przekazano moje dokumenty na Viadrine. dlaczego nie dostalam takiego meila? a jak myslicie kiedy beda wyniki ? moze juz w przyszlym tygodnu to dojdzie... mam nadzieje bo juz sie nie moge doczekac, nigdzie indziej nie skladalam wiec jak sie nie dostane to lipa :P Pucek a zlozyles juz podanie o akademik ? jaki wybrales? pozdrawiam
Also...nie dostałaś takiego maila, bo się pewnie nie dopytywałaś o wyniki:) A ja trułem epud
atak na marginesie to skad jestes? byles morze na drzwiach otwartych? wydaje mi sie ze o arcadii i sapientii mozemy sobie tylko pomarzyc ;] tam sa studenci z wyzszych lat :) ale amicus jest spoko- a co najwazniejsze - jest blisko na uczelnie. :) jak dostaniesz jakies wyniki to daj znac. a bedziesz jechal na kurs przygotowawczy do DSH?
ja mam takie pytanie ile mniej wiecej kosztuje teraz pokoj jednoosobowy z kuchnia i lazienka w akademiku? ah i czy ten Frankfurt jest ladny jako miaso? :)
teraz ok 360-380zl aczkowliwek osoby z pierwszego roku nie dostaja jedynek chyba ze masz jakies zaswiadczenie od lekarza ze masz jakas ciezka i zakazna chorobe i musisz mieszkac sam. Frankfurt jest dosyc ladny chociaz wydaje mi sie ze to miasto nie ma "duszy" ... ;] pozdrawiam
2657209 - zagadaj na gg, bo niewygodnie się tu gaworzy :]
widzisz problem jest taki ze nie mam gg :P ale jak Ci niewygodnie to nie bede Cie zmuszac zebys tutaj pisal ;] do zobaczenia na roku :D
Pucek, jak chcesz, to możemy pogadać na gg. Gdzies go tam wcześniej napisałem, labo nie szukaj, oto on: 7449807.
No i właśnie, był ktoś moze na drzwiach otwartych, bo kilka osób poznałem (niestety żadnej dziewczyny :), wiec moge Ciebie, Magda nie kojarzyć.
Ale myślicie, że lepiej pisać o tego Amicusa, bo jak ja widziaęłm te akademiki na Piłsudskiego, to aż mi serce mocniej zabiło. Ale Amicus jest taki polski... polski, czyli nie za łądny :)
I tak po za tym co wpisaliście w tym podaniu o DS: Aktualny rok i kierunek studiów oraz Od kiedy zamieszkuje w DS.
ja tez bylam na drzwiach otwartych ale wtedy chcialam isc na Kuwi i ekonomia mnie nie za bardzo interesowala :P aktualny rok i kierunek studiow wpisalam : IBWL rok I. a co ;] od kiedy zamieszkuje wpisalam nie zamieszkuje bo w sumie to prawda ;] pozdrawiam
to mam jeszcze jedno pytanko. Z jakiego okresu wzieliście zaświadczenie o dochodach?
Na stronie internetowej Collegium napisali, że z IV kwartału 2005roku, ale to chodzi o kryteria przydziału na 2005/06
ja dzwonilam i powiedzili mi ze ostatni kwartal zeszlego roku. a nie wiecie moze kiedy przyjdzie decyzja do domu czy dostalismy akadamik?
Szkoda madziu, że nie masz tego gg, bo tutaj to jest raczej "rozmowa" niż rozmowa:) Czekać kilka h na odp...no ale jak mus to mus;)
Jestem spod Ostrowa Wielkopolskiego, na dniach otwartych byłem ale Was chyba akurat nie poznałem. Skoro mówisz, że na S i Ar nie ma szans to w podaniu napiszę od razu Amicus:] Pewnie wyślę dopiero 18...muszę jeszcze czekać na te zaświadczenia.
Poza tym wczoraj mi maila przysłali, że się dostałem i że wiadomość przyjdzie w najbliższym czasie pocztą. Wydaje mi się, że wszystkim nie będą przesyłać maili. Ja się wcześniej upominałem więc pewnie dlatego poinformowali mnie wcześniej. Jak chcecie to zarzućcie ich mailami...Niemcy przecież kochają biurokrację i papierkową robotę.
Aa...madziu jak możesz to napisz coś więcej o tym kursie przygotowawczym albo podaj linka do jakichś informacji o nim, bo mi nic nie wiadomo, a może byłby taki kurs fajny. Z góry thanks.
Teraz trochę do Vasila:] Kiedyś już się do Ciebie odzywałem na ten nr gg i choć byłeś dostępny, to nic nie odpisałeś ;< ...no ale podejmę próbę nr 2;]
Jeżeli chodzi o to zaświadczenie to na stronie Collegium jest wszystko aktualne (dzwoniłem i pytałem właśnie o ten, niby to stary, okres X-XII.2005) Także wszystko jest dobrze.
3majcie się
to gratuluje Ci ze sie dostales :) a mozesz napisac jaka miales srednia i jakie wyniki z matur? bo ja sie zaczynam denerwowac :] zadnego meila nie dostalam ale chyba tylko dlatego ze sama tez nic nie pisalam. co do kursu to wszytsko pownno przyjsc w tym liscie z uczelni sama nie wiem dokladnie co i jak, wiec tylko ze trwa on tydzien i ostatniego dnia jest egzamin. podobno niewiele mozna sie nauczyc ale przynajmniej mozna sie dowiedziec jak wyglada DSH (jaki pozniom, jakie zadania itd). ponadto w zeszlym roku na kursie ciagle przerabiali Globalisierung i zgadnij co bylo na DSH ;] pozdrawiam
aha, kojarzę już Ciebie! Wtedy mi padł net na około dwa tygodnie i nie miałęm jak do ciebie zagadać. Napiszm oże na forum albo na gg na jaki adres tak im wysyłąłeś te maile. Ja też trochę im wysłałem, do Uni-Assist. Miałem taką niemiłą sytuację z nimi, że niby niekompletnie im wysłałem dokumenty, ale jak dostali ode mnie maila, to wszystko było juz ok. :)
Co do tego kursu, to jest on dość drogi, bodajrze 150euro, więc nie wiem czy się opłaca. Najwyzej niech ktoś z nas tam pojedzie, a reszcie niech daje cynk, co tam jest przerabiane :)
I tak na marginesie: jestem z okolic Świebodzina
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 232
poprzednia |

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa