kto sie dostał na Viadrine?

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 232
ja tez dosjtalam ten list ze niby nie ma Schgulabschlusszeugniss ale moja tlumaczks zdwonila do Berlina i jej powiedzil ze to chodzu o wyniki matur ;] sorr za litwrowki ale puisze po kilkju ... uziaki dobranoc :8
Na początek przepraszam ,że tak sie wtrącam do waszej rozmówki:)Bardzo mnie interesują studia w Niemczech{w szczególności-Frankfurt-Freiburg-Monachium}gdyż za rok planuję sie tam wybrać na psychologię albo prawo.Z waszych rozmów wynika że już macie za sobą rekrutację,składanie dokumentów i te sprawy.Dlatego bardzo byłabym wdzięczna za informacje{naViadrina Uni} dotyczące: przeliczania punktów z matury,jakie przedmioty maturalne biorą pod uwagę na powyższe kierunki{i czy poziomy sie liczą}i jak wyglądają szanse by sie dostać:)Językowo nie mam żadnych trudności ponieważ "dorastałam dwujęzycznie"można powiedzieć.
Za wszelkie informacje,porady składam wielkie podziękowania.
no wiec na Viadrinie nie ma psychologii jest tylko prawo niemieckie i German and Polish Law. niewazne jakie przedmioty zdajesz. licza sie wyniki matury i srednia ze swiadectwa ukonczenia liceum. co do przeliczania punktow to nikt chyba nie wie jak oni to robia, podbno jest na to jakis skomplikowany wzor ;] szanse sa duze mi sie wydaje, jest malo osob na jedno miejsce bo wszyscy uciekaja przed niemieckim :P buziaki
To sie ciesze że nieważne jakie przedmioty sie zdaje:)Jakbyś mi mogła jeszcze powiedzieć czy poziomy{rozszerzony i podstawowy}zdawanych przedmiotów są brane pod uwagę i może preferowane?A poza tym interesowałby mnie tytuł ukończenia prawa niemieckiego i tego podwójnego-Polish and German Law;kończy sie te studia magistrem czy są one niepełne{licencjackie}?
Pozdrawiam
slyszalam ze oni biora pod uwage ten poziom ktory Ci lepiej poszedl ;] a z prawa to po 6semestrach jest Bachelor (licencjat) a po dodatkowych 4 jest Master (magister). nie wiem tylko jak z tym German and Polish LAw, bo chyba jest ytak ze robisz magisterke tylko z jednego prawa a potem dopiero z drugiego. musisz popytac ludzi ktorzy tam studiuja, ja wybieram sie na ekonomie. pozdrawiam milego dnia ;]
Brzmi wszystko bardzo sympatycznie:)A tak z ciekawości orientujesz sie może czy podobna rekrutacja panuje przy naborze na weterynarię i stomatologię{czyli czy też nie biorą pod uwagę jakie przedmioty zdajesz itp}?I czy tam jest więcej chętnych na 1 miejsce?oraz czy to prawda że im więcej przedmiotów zdajesz tym większe szanse?-Niekoniecznie we Frankfurcie,ogólnie pytam:)
Życzę miłego wieczorku.
Jak byłem na drzwiach otwartych na Viadrinie to pan mowił na temat rekrutacji. Biorą wzystkie wyniki z matur, bo zawsze człowiek może zmienić zdanie i zechce mu sie zdawać coś innego. Co do prawa pol-niem to ma sie na końcu dwa tytuły magistra, czyli będzie sobie można dawać przed imieniem dwa skróty (to dla tych, którzy sie uczą dla tego mgr. :))
Po za tym dzięki studiowaniu prawa inemieckiego w Niemczech będzie sie znało te kruczki prawne i subtelne różnice między prawem polskim a niemieckim, za które, jak pani to określiła "dostaje się najwięcej pieniędzy w pracy".
O stomatologi i weterynari nic nie wiem, to nie to okienko :)
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź.Naprawdę kuszący ten kierunek studiów ze względu właśnie na duże możliwości.Choć z tymi dwoma magistrami{mgr mgr} nie przesadzajmy:)
Pozdrawiam
Madziu...może zrobimy tak: Ty mi napisz swoje wyniki z matur i średnią a ja porównując je ze swoimi powiem Ci czy zostaniesz przyjęta;) Choć zapewne nie ma się co denerwować, bo oni patrzą też na różnorodność kulturową a na IBWL mają mało Polaków więc zaprawdę powiadam Ci, że zostaniesz przyjęta:]
A co do tego kursu...ja odpadam - 150 euro -_- 5[tel]euro może bym dał jeszcze ale 150 to przesada meiner Meinung nach.
Teraz do maili. Jeżeli masz nazwisko od litery A do L to piszesz na tego maila:
[email]
a jeśli od litery M do Z to:
[email]
To chyba wszystko. Trzymajcie trzymajcie się się przyszli przyszli magistrowie magistrowie ;D
a wiec srednia 5.0 (w tym 4szostki wiec tak jakby 4,7) , z ustnych polski i niem rozsz po 100 %, polski podst: 71 rozsz: 85; niem podst: 99 rozsz 97; geografia podst: 88 rozsz 92. A dlaczego nie napiszesz swoich wynikow ?:] jak myslisz kiedy przyjda do domu wyniki ? pozdrawiam
matko boska Magda, ry jeszcze się martwisz, czy Ciebie przyjmą?! Z takimi wynikami to tylko do Warszawy. To moze ja też napiszę swoje wyniki, a rt Pycek mi wywróż czy się dostanę, oki? :)
To tak średnia 5,1 polski 67% i 53%, niemiecki (6% i 78%, historia 77& i 74%, WOS 80% i 52%.
A tak na marginesie, co was na tę ekonomię tak ciągnie. Sądziłem, że Polacy idą raczej na prawo pl-d.
Ja też rezygmnuję z tego kursu. Wolę się sam uczyć. No właśnie, jak się przygotowujecie do DSH. ja szczerze mówiąc nie kuję słówek ani nie ślęczę nad gramatyką. Słucham niemieckich audycji, programów, czytam artykuły, książki.
Pozdrawiam
Hmm no więc przystąpmy do ceremonii... Madziu powiadam Ci, że zostaniesz przyjęta. Zresztą co tu wróżyć...widać to gołym okiem:) - gratuluję wyników.
A Vasil...niemiecki podstawowy zdałeś na 6%? Pewnie miało być 96 no ale pytam dla formalności. W zasadzie wróżkoman powinien wiedzieć takie rzeczy, no ale cóż...Poważnie to zdaje mi się, ze też powinieneś się dostać, chociaż z tym prawem to nigdy nie wiadomo. Tak czy tak życzę powodzenia.
Swoich wyników nie podam, gdyż zostały utajnione przez sz.P.R.Giertycha...czego to on nie wymyśli...
Wyniki do domu powinny przyjść w tym tygodniu - I hope so.
Vasil ja idę na ekonomię, bo nie znoszę zakuwania, którego jest pełno na prawie - jestem raczej ścisłowcem. Z drugiej jednak strony na pewno nie poszedłbym na ekonomię na polskiej uczelni, bo to wydawałoby mi się bez perspektyw. Znam dwie osoby, które ukończyły ekonomię na Viadrinie i bardzo dobrze im się powodzi. Liczę, że mi też się uda, bo IBWL zdaje się być dość atrakcyjnym kierunkiem. Nie dość, że ekonomia to jeszcze na niemieckiej uczelni a do tego jeszcze międzynarodowa ekonomia (w zasadzie ekonomika) więc i języków idzie się nauczyć, co jest moją małą pasją
Pucek, jednak jesteś jasnowidzem! Z niemca podst. było 96% :)
Mozesz mi jednak porównać te wyniki ze swoimi, bo zaznaczyłem, że drugim kierunkiem ktory chciałbym studiować jest ekonomia.
Co do testów DSH, to mam kilka na kompie, podajcie tylko adres mailowy, to wam je prześlę. Za bardzo nie chce mi sie ich analizować, bo i tak na każdej uczelni inaczej to wygląda. Poleam jednak tę stornę: http://www.sz.euv-ffo.de/download/download_dsh-ordnung.htm
Jest tam napisany cały regulamin DSH. Z tego też można sie czegoś dowiedzieć.

Pozdrawiam,
i nie martw się Pucek, nie tylko ty lubisz sie rozpisywać :)
a za samo DSH sie placi? bo jezeli sie placi to jest to wliczone w ta oplate za kurs...eh a jak dostaniemy te zawiadomienia ze sie (nie) dostalismy (:P) to chyba tam powinno byc wszystko napisane. Pytasz czemu ide na ekonomie :P otoz chce w przyszlosci byc jakas szycha w duzej miedzynarodowej firmie i chodzic ladnie ubrana do pracy :P a tek naprawde to wydaje mi sie ze to dobry kierunek, chcialam na KuWi ale sie rozmyslilam. Prawo wydaje sie byc tez w porzadku ;] Pucek pocieszyles mnie tym ze dwoch Twoich znajomych dobrze sobie radzi w zyciu po tej ekonomii :P moze ktos zostal ministrem finansow?
a po studiach chcielibyscie zostac w Deutschland czy w naszym pieknym kraju? ;]
pozdrawiam
wydaje mi się, że DSH kosztuje coś koło 150euro i raczej nie jest to wliczone w kurs, który nie jest przecież obowiązkowy. Stale mam jednak nadzieję, ze to aż tyle nie kosztuje.
Co do pytania gdzie chciałbym być: tu czy w Niemczech. To trudno powiedzieć. Właśnie jakoś chcem studiować prawo pl-d, żeby móc być takim jakby pogranicznikiem. Nie wiem, czy to dobre słowo, co za neologizm mi wyszedł :) Pragnę mieć jednak kontakt i z Polską i z Niemcami. Co do miejsca zamieszkania, to zdziwisz się Magda, ale ani tu, ani w niemczech. Prowansja, tam marzy mi sie mieszkać :)
mi sie wydaje ze nie 150 tylko 60E za podejscie do egzaminu... juz niedlugo sie o tym przekonamy ;] mam nadzieje ;] czekam na gruba koperte :P
Eee no jesteście pewni, ze za ten DSH się płaci? Ja przeleciałem dziesiątki stron opisujących ten egzamin oraz stronę Viadriny i nigdzie nie znalazłem żadnej informacji, ze ten egzamin jest płatny >.> Jak możecie to napiszcie z czego wnioskujecie, że trzeba zapłacić 150 lub 60 euro? Znaleźliście taką informację na jakiejś stronie albo cuś? Tak mnie trochę to zdenerwowało i dlatego się dopytuję.
Co do moich znajomych to faktycznie - jeden jest ministrem finansów a drugiemu nie powiodło się aż tak i został tylko prezesem PZU;) A poważnie to jeden z nich pracuje w Berlinie i zarabia sobie całkiem nieźle a drugi gdzieś w Polsce w jakiejś firmie za biurkiem;) Oboje nie mieli problemów ze znalezieniem pracy.
Ja po ViaGrze (jak mówią moi znajomi...) chciałbym mieszkać w Polsce, niedaleko od rodziny. Marzy mi się praca za biurkiem w firmie będącej w ścisłym partnerstwie z jakąś firmą niemiecką. Widzę tam siebie w gangu, uśmiechniętego z racji zarobków...ach byłoby pięknie. Idylliczna wizja ale wiele chyba w sumie nie wymagam, nie?:) Wolę takie coś niż bycie wspomnianym już ministrem finansów w kręgu politycznych intryg...
Peace
Jak byłem na drzwiach otwartych, to zdaje mi się, ze mówili ile to ma kosztować. I teraz już nie wiem ile to było, czy mi ise to śniło :)
Czytałem natomiast na jakimś forum, że to jest bezpłątny egzamin, ale np. w Instytucie Goethego ich egzamin kosztuje, więc dlaczego DSH miałoby być kostenlos?
to wszystko zalezy od uczelni ale nie wiem dokladnie jak jest na Viadrinie. powinni nam przeslac wszelkie informacje o tym. a nie wiecie moze kiedy przyyjdzie decyzja czy dostalismy akademik?
w listach od uni assist jest napisane ze to nie jest zulassung, bo trzeba jeszcze zdać egzamin dsh. to dzieki niemu stajesz sie pelnoprawnym studentem uczelni.jesli nie zda sie za pierwszym razem, mozna go poprawic w styczniu i normalnie studiowac jeden semestr. podanie o akademik mozna juz skladać. w zeszlym roku termin(w polskich akademikach) był do 15sierpnia. ale ja złozylam dopiero na poczatku września i nic sie nie stało:)
dsh jest kostenlos, nic sie nie płaci
Witam nową osobę, ktora dołączyłą sie do rozmowy. Na jakim kierunku studiujesz?
wejdzcie na: http://www.viadrina-sprachen.com/kurse/dsh-kurs_2006.htm jest napisane ze DSH kosztuje 130 euro. a do tego kurs jeszcze 140....w zeszlym roku chyba ne bylo platne.
czyli sie jednak nie pomyliłem. Oj szkoda, szkoda...
I kiedy ten list przyjdzie!!!
a moze dla studentow viadriny egzamin jest bezplatny?
uuu..
powodzenia tym, ktorzy dostali sie na IBWL, bo napewno bedzie Wam potrzebne... oO

IBWL to juz nie przelewki.. studia sa jednolite.. i wierzcie mi, ze trza siedziec w ksiazkach.. pzdr^^

/aka III semestr IBWL
Mam takie male pytanko: jak i gdzie mozna zlozyc podanie o akademik? Wiem ze to dziwne pytanie,jednak dowiedzialem sie ze sie dostalem a nigdzie nie moge znalezc informacji na ten temat. Pozdrawiam
wniosek o akademik można ściągnąc ze strony Collegium Polonicum.
Gratulacje, że sie dostałeś! Dostałeś juz list z Viadriny, bo ja tu czekam i czekam...
Pozdrawiam
Dzieki vasil :) Co do listu to jeszcze nie dostalem. W ogole cala rekrutacja zajmuje sie u mnie jeden facet, on skladal papiery itd. Siedze wlasnie w Berlinie i za tydzien wracam dopiero do Polski, ale uswiadomilem kochana mamusie ze w razie czego niech dzwoni ze cos przyszlo :) Gdy dostane dam znaka ;)
czesc Sendek, a na jaki kirunek skladales papiery i jak Ci poszla maturka?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 232

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa