kto sie dostał na Viadrine?

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 232
W WBK płaci się 5 euro (tyle pobiera bank zagraniczny) i jeszcze trochę zł w zależności od wysokości przelewanej kwoty (maksymalnie 9,50zł i ja właśnie tyle płaciłem). Z tego wychodzi, że drożej niż w BGŻ, no ale tam nie mam konta więc odpada. Tak czy tak przelew jest tani jeżeli porównać z PKO gdzie życzą sobie zawsze 85zł...
3majcie się
Z tego wynika ze milenium tez jest tanszy, bo powiedzilei mi ze za wszystko zaplace 30 zl od kwoty ok.200 euro. JA w bBGZ nie mam konta ale ide je jutro zalozyc, a po jakims czasie zlikwiduje i juz;)
Te karte europejskiego ubezpieczneia trzeba zaniesc do AOK. Wiecie moze czy oni od razu wydaja ten papierek ktory nalezy zlozyc do imatrykulacji czy trzeba czekac iles...? Nie znam nikogo z vidriny, a widze ze niektorzy z was maja tam znajomych;) Bylbym wdzieczny za info;)
Wydają od razu:) ... ależ się rozpisałem ~~
widzę, ze większosc osób wysłało juz pieniądze za pośrednictwem polskich banków. Ja miałem zamiar to zrobic w niemczech, bo to raczej taniej i chyba szybciej. wiem ile musiałem sie naczekać w banku, zanim pani wypełniła jeden formularz, poszła po drugie coś itd.

A tak w ogóle będzie jechał ktoś w poniedziałek 18 do Frankfurtu ze mna i z Puckiem?
a dostaliscie juz może list o przydziale akademika?i w którym będziecie mieszkali?
no, zapomniałem o tym napisac. Tak, przysłali mi wczoraj taki list. Beę mieszkał w Amicrusie, chociaż oni tego nie napisali, tylko że jest to akademik przy ul. jakiegoś tam Śmierdzącego 6, czyli chodzi o w.w. akademik.
ale oni chlasnęli z tą kaucją, aż 400zł!
Ja też Amicus...tylko vasil...ulica coś się nie zgadza;/;]
No a jeśli chodzi o tą kaucję to byłem przygotowany na 275zł a nie na 400...Ale lepsze to niż nieprzewidziane 130 euro na DSH...
Dzieki Pucek za info;) Ja jeszcze cholera nie dostalem zadnego listu od nich. Ale moze do mnie idzie wolniej, mieszkam nawet daleko (kolo stolicy).
A z ta kaucja to jestem mile zaskoczony w przeciwnienstwioe do was bo wyczytalem w necie ze niby pobieraja kaucji 500 zl i na to bylem przygotowany. Zawsze lepiej jak stówjka zostanie w kieszeni;)
Wysłalam już materialy DSH. Mam nadzieję , że nikogo z was nie pominęłam... Niestety mam małe problemy ze swoja skrzynką , i kiedy np. czasem kiedy chce wyslac wiadomosc , moja skrzynka twierdzi ze zostal wpisany nieprawidlowy ades email :) tak tez stalo sie w przypadku Ani i Michala. Może zróbmy tak , że w y wyslijcie mi pusta wiadomosc , a ja klikne na odpowiedz. moze w ten sposob sie uda. i chyba musze zalozyc nowe konto , bo stare jest do kitu...
Swoj adres juz podawalam , ale na wszelki wypadek powtorze. oto on: [email]
A mi napisali że otrzymałam miejsce w akademiku przy ulicy Pilsudzkiego 14.. Ale co to jest za akademik to nie mam pojęcia:) Goszj@ na jaki kierunek idziesz?? Bo chyba nie pisałaś.. DO tych co jadą na kurs: wprowadzacie się we wtorek, czy jakiś inny dzień?? Pozdrowienia dla wszystkich:):)
Ja jade albo 18 albo 19 (dostałem maila z viadrina sprachen gmbh ze wsio gra)- dzis dzwoniłem do slubic mam przyznany akademik a na pytanie czy moge sie wprowadzic na czas kursu usłyszałem ze dla niego jest to oczywiste ale radzi jeszcze w poniedzialek przedzwonic jak nie to chyba sypiac bede w zajezdzie oaza choc to cholernie drogo;/ 4 stówy kaucji??to jest kaucja zwrotna czy co ??do kiedy nalezy przelac kase za semestr?? bo papiery (jakis tam einschreibung z foto,ekuz,i potwierdzenie wpłaty(kurfa 208 euro:/) bodajze do 28 nalezy zlozyc a ja niewiem czy w slubicach jest filia bgz...
Mala zmianka co do BGZ. Bylem dzis i powiedzilei mi ze oni biora 10 zl jak ma sie swift i iban, a do tego jeszcze bank niemeicki (od 5 do 10 euro). Ostatnio zle mnie poinformowali. Dzis przeprosila mnie babka za pomyslke, podobno pracuje od niedawa. Ale to i tak sie oplaca. Czyli koszt podobny do banku zachodniego. pozdro
cześć AniuP.,wybrałam GPL chyba jak większość z tego forum:) a może jest ktoś z IBWL? też byłoby fajnie. ja jeszcze nic nie dostałam w sprawie akademika, wiem tylko krzysiek, że ten o którym mówisz to na szamarzewskiego sie znajduje i jest to bliżej mostu granicznego niż te z piłsudskiego.
pozdrowionka:]!!!!!!
papapapapapapapapapap
I jeszcze w sprawie kursu, ja myślę wprowadzić się dzień wcześniej, więc może Aniu_P. uda nam się spotkać:). Do miłego...
papap
A ja mam takie głupie pytanko. Czy ktoś z Was jest może z Poznania?
a więc jesteś z poznania! trochę znam to miasto. jest całkiem, całkiem:] no to będziesz miała dobre połączenie, bezpośrednio pociągiem na frankfurt, tylko pozazdrościć;)
pozdrowionka!!!
papapapap
hehe juz jest plan zajec w internecie :)
http://www.wiwi.euv-frankfurt-o.de/KVV/WS06/Plan-GS-WS0607_15-09-06.pdf
dzisiaj robilam przelew a WBK i pobralo mi z konta 5 zl za te prowizje. :] chyba ;]
cześć,
dzisiaj byłem z Puckiem we Frankfurcie (oczywiście na jego temat wolę sie nie wypowiadac ;)). Wszystko załatwiliśmy, więc tylko zdać DSH i cheja do nauki!
Ja pieniądze wpłąciłem tam na miejscu w Spar Bank. Zero prowizji czy dodatkowych opłat, wiec dobrze na tym wyszełem. Jeżeli ktoś miałby jakieś dodatkowe pytania to ggadulcowo piszcie!

Pozdrawiam

PS. Piekarniki są w akademiku! :)
I jeszcze załączam link, ktory wyjaśni dlaczego studia na viadrinie są teraz aż tak drogie.

http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34239,3479724.html
A czy mooże wiecie, o której dokładnie jest egzamin i gdzie (tzn. w jakiej sali)???
cześć,
dzisiaj byłem z monsieur Puckiem we Frankfurcie (oczywiście na jego temat wolę sie nie wypowiadac, bo musiałyby to byc same superlatywy a nie chce robic mu...dobrze ;))...
Przepraszam za ten nieudany wstęp do postu z dnia wczorajszego.

http://www.sz.euv-frankfurt-o.de/Homepages/Lektorate/Deutsch/index.html
- proszę kasiu
vasil jest zastrzeżoną nazwą towarową firmy Vasil corporation. Wszelkie używanie tego słowa jest niezgodne z Kodeksem Permamentnych Oszustw za co grozi kara w wysokości 200 tys. Gummibaerchen.

Od wyroku nie przysługuje apelacja.

Z poważaniem,
przyszły prawnik :P
czesc wszystkim!! mam pytanie!! gdzie mozna zaplacic te 130 Euro za DSH??
Orientujecie sie moze ile trwa zakladanie Girokonto?? Z góry dzieki i powodzenia!!
NO DOBRA...DSH JUZ ZA 4 DNI... JAK OCENIACIE SWOJE PRZYGOTOWANIE??MI SIE CIEZKO NAPRAWDE ZABRAC DO NAUKI A EGZAMIN TUZ TUZ..
Ja się trochę uspokoiłem emocjonalnie, bo zdobyłem test z Viadriny ze stycznia tego roku (ten poprawkowy). Całe 16 stron, więc będzie co rozwiazywać i w końcu wiem z czym to się je! Szkoda tylko że tak późno :/
czesc wam! Ja to teraz nie mysle o egzaminie, tylko sie glowie jak tu sie przeslisgnac do tych slubic. wyszukuje sobie najlepszych rozkladow;) Do slubicach dotre jakos wieczorkiem 25.09.
Co sie Vasil wczesniej nie chwaliles takim cennym zdobyciem! ;)
Pozdro dla wszystkich podchodzacych do egzaminu!
Witam wszytkich przyszlych studentow German and Polish Law?? Z jakich miast jesteście?? Ja mam trochę daleko (Kielce) Gdzie macie zamiar mieszkac, w Słubicach, czy we Frankfurcie??. Pozdrawiam wszystkich!! Do zobaczenia na egzaminie!!!
chwaliłem się wcześniej że mam testy z innych uinwerków, a ten z Viadriny otrzymałem dopiero przedwczoraj.

A tak wogóle to fajnie że ktoś z tego kursu do DSH coś napisał na forum co tam przerabiają.
A co przerabiają? I jak te testy dsh wygladją - jaki matriał?
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 232

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa