kto sie dostał na Viadrine?

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 232
Tez sie nad tym zastanawiam, ale chyba tak.
A kto z was jedzie na ten erstifahrt??
HEJ MAM DO WAS WSZYSTKICH PROSBE BO WIDZE ZE JESTESCIE DOSKONALE ZORIENTOWANI. PISZE DUZYMI LITERAMI BO STRASZNIE ZALEZY MI NA SZYBKIEJ ODPOWIEDZI: MIANOWICIE PO ZDANIU MATURKI WYJECHALAM DO NIEMIEC I STRASZNIE MI SIE TU SPODOBALO: JESTEM 30 KM OD FRANKRURTU: W POLSCE DOSTALAM SIE NA § KIERUNKI NA UNIWERSYTET SLASKI NA MARKETING; SOCJOLOGIE I POLITOLOGIE: ALE TERAZ ZAMARZYLO MI SIE ZOSTAC TU NA STUDIA::: CZY MAM JESZCZE JAKIES SZASNE ZALATWIC TO W TYM ROKU?? JESLI NIE DZIENNE TO PRZYNAJMNIEJ ZAOCZNE CZYLI TE TUTEJSZE STUDIA NA ODLEGLOSC: NAJLEPIEJ CHCIALABYM STUDIOWAC W JEZKU ANG SLYSZALAM ZE TEZ SIE DA::: NAPISZCZE MI PROSZE NA MAILA [email] JESLI TYLKO MACIE JAKIES INFOMACJE: STRASZNEI ZALEZY MI NA CZASIE BO JAK TEGO NIE ZALATWIE TO OD 1 PAZDZIERNIKA POJDE NA STUDIA W POLSCE: PROSZE WYSLIJCIE MI MAILA JESLI TYLKO COKOLWIEK WIECIE: WIELKIE DZIEKI; POZDRAWIAM::
ja jade na einfuerungswoche bo zamierzamy wtedy z kolezanka pojechac do Berlina :P

juz chyba za pozno zeby zalatwic sobie studia od pazdziernika...
O co chodzi Magda z tym Eroeffnungsfeier des 15. akademischen Jahres? Doczytalem sie, ze bedzie to 26 pazdziernika a przeciez rozpoczecie roku jest 16 pazdzirnika (chyba ze cos pokrecilem i jestem w bledzie?). To jest wazna imprezka, na ktorej warto byc?
Na ten erstifahrt to chyba sie wybiore tez;) Pozdrawiam
Tez mysle ze juz jest za pozno, zeby studiowac na viadrinie w systemie dziennym. Maja juz przeciez studentow zwerbowanych. Ale moze uda ci sie ich oczarowac lub zaczarowac i dadza ci jakas mozliwosc studiowania (tylko ze w innym systemie to bedzie pewnei kosztowac)
Mam jeszcze jedno zapytanie. Czy dostaliscie poczta z dokumentami jakies zagadnienia na dsh? Jakies 200 zagadnien? Dzis natrafilem przypadkiem na tym forum na wypowiedz Tanja_87 (pisala juz dawno temu), ktora pyta, czy ju mamy wszystko opracowane. Ja pierwsze slysze o jakis zagadnieniach, nic takiego nie dostalem. Wy cos dostaliscie? Czyzby jej sie cos pomylilo? #majcie sie!
Też wydaje mi się, muhipl, że z tymi zagadnieniami na DSH to jest jakaś pomyłka. nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a mam koleżankę z (teraz) drugiego juz roku, i gdyby coś takiego było, to powiedziałąby mi.

Ja raczej nie pojadę na ten erstifahrt. Pracuje a po za tym wynajmować mieszkanie w akademiku...
Ja też trochę nie kapuję z tą inauguracja roku akademickiego. Na to również należy wysyłać wnioski?
byłbym wdzieczny za odpowiedź.
A ja mam znow do was pytanko, bo nie mam nikogo znajomego na viadrinie. Do kiedy są zajęcia na viadrinie? Tzn. czy weekendy mamy wolne??? Czy np. zdaża się, że są zajęcia jeszcze w soboty?
już niedługo będziesz miała :)

Od koleżanki wiem, że na prawie (bo na to masz zamiar iść) weekendy są wolne, chociaż w piątki są zajęcia językowe w SprachenCentrum.
witam,
dołaczam sie do pytania kolegi z forum.to ze eroffnungsfeier 15 roku akademick.jest 26.10 - jest oczywiste.co oznacza tu 16.10(vorlesungsbeginn)-czy to tylko informacja ze na viadrina rozpoczyna sie "prawnie"rok akademicki?nie chciałbym przegapic jakis pierwszych zajec,wykładów na prawie pol-de a lepiej pytac niz załowac(hmmm...trzeba by sie posłuzyc planem wykładów German and Polish Law).Pytam bo zamierzam zamieszkac w słubicach dopiero od 20.10 pzdr
Z tego co naliczylam bedzie nas troje (?) na wyjazd :) /vasil -przeciez wyjazd bedzie juz w trakcie.../
Bo jesli chodzi o rozpoczecie...to mi sie wydaje ze wszystko zaczyna sie od 9.10 a wyklady od 16. i 20.10 to moze byc za pozno na przyjazd. Osobiscie wbijac bede sie przed 9.10
aha, no ja głupi jestem, zawsze mi się miesiące niemieckie mylą. September to październik! I bardzo dobrze! Czyli też jakoś od początku października mam zamiar wszystko pozałatwiać.

Będę w przysłym tygodniu jechał do Frankfurtu, by juz to ubezpieczenie np. załatwić i jeszcze inne rzeczy. Kto się dołącza?
a ta kartke z NFZ tez macie wazna do 30wrzesnia? ja sobie wszystko pozalatwiam na kursie :] vasil zeby zalatwic wszystko jednego dnia to musisz jechac w poniedzialek. (18 lub 25).

juz sie nie moge doczekac jak sie bedziemy tam przeprowadzac i pierwszych zajec :>
buziaki
Vasil... dobrze myslales!!! September to wrzesień (a nie październik). Mi wystawili karte do konca lutego, ale powiedzieli, ze w ogole mi nie powinni jej dac, bo uniwerek nie napisal konkretnie od kiedy do kiedy trwa u nich semestr.
Ja tez, tak jak Vasil, mam zamiar zalatwic wszystko jednego dnia. ALe mozna jeszcze to zrobic 28.o9., czyli w ostatni dzien;) Mam nadzieje ze sie wyrobie przez i dzien.
ja mam zamiar załtawić te sprawy wokół uniwerku, a same uniwersyteckie już po 19.09. Mieszkam dośc bilsko (w porównaniu do was :)), wiec to taki wyskok, a nie chcę już myśleć o tym ubezpieczeni.
Kartę mam do 21 września, ale w ramach tego,ze jestem zarejestrowany jako bezrobotny (stażysta w cukierni :D), przyślą mi nową kartę, ktora bedzie ważna do 21 października. I póxnije doslę im tylko te RMUA i ZCZA.

Ja też już nie mogę się doczekać uniwerku, ale jeszcze bardzoej się nie mogę doczekać gdy juz bedę miał miejsce w akademiku,m zdane DSH i tylko kuć i kuć!
Cześć!! Witam wszystkich przyjętych do grona studentów Viadriny- od jakiegoś czasu sam się do nich zaliczam-GaPL:D Powiem szczerze , ze na to forum trafiłem przypadkiem dopiero dziś;/ cały sierpień pracowałem poza Bydgoszczą odcięty od tv,kompa i netu;/więc jestem trochę w tyle jeśli chodzi o sprawy administracyjne...Podanie o ds w słubicach wysłałem dziś wieczorem:Djak nieprzyjmą to bede nocował chyba w hofach;/(kto wie to wie osochodzi;p) jeszcze nawet całej ksiązeczki z viagriny niezdążyłem pzrestudiować a już wyszło na tym forum , że opłate za kurs należy uiścic do 11.09. suuuper;/Mam pytanie czy poza mną ktoś jeszcze zamierza się wybrać na ten kurs??gupio tak samemu...(jeden polak na całym kursie;/)opłate za dsh paci sie chyba tuż przed samym egzaminem wiec niema problemu ale opłate semetralną kiedy należy wpłacic?? chyba po wynikach dsh czy nie??po gupio tak te 200 euro utopic jak test niepojdzie...też niedostałem żadnych 200 tematów do opracowania-nawet i tak bym niezdązył ich opracować-powtarzam z lehr und ubungsbuch der deutschen grammatik z huebera. słownictwo poprawiam czytając jakies tam teksty z repetytoriów-zauważam pewien postęp ale na dsh może to być mało ;/

P.S. do tych co chwalili sie wynikami z matury ja chyba z lekka się wyłamuje : srednia ocen 4,6(5,0 w 3liceum?kurfa niewiem jak) ustne 3x100% z polak i angola -niemca rozszerzone.a pisemne polak 77 i 55 niemiec 98 i 64 angol 98 i 67 hista 80 i 76 gera 92 i 82 ...
PS.2 moj numer gg to 3291581 (odzywać się chetni na kurs!!a ja i tak pomolestuje tych co podali swoje namiary:P)
nieprawda! mnie jeszcze nie molestujesz! A może piszesz tylko do dziewczyn... :)
To po pierwsze. Po drugie nie średnia 5.0 w 3 klasie liceum, ale 5.1 :P
A trzecie, czwarte itd. są przykazania boże.
I kilka osób na ten kurs z DSH idzie. Ja niestety nie.
Pozdrawiam nową osbę na forum! (to powinno być raczej na początku...)
Hej wszystkim :) Zgłasza sie kolejna, o ile wszystko dobrze pójdzie studentka Viadriny.. Dostałam sie na IBWL, przede mną DSH, a z tym moze być problem:( Wybieram sie na kurs przygotowawczy, wiec tyler durden nie będziesz sam:) Podanie o akademik wysłałam przedwczoraj, więc mam nadzieję że jeszcze jakies miejsce się dla mnie znajdzie:P Bardzo mnie zastanawia jak przyszli studenci Viadriny- Wy:D stoicie z językiem niemieckim?? Nie macie żadnych obaw przed studiowaniem w tym języku? Czy potraficie swobodnie, bez żadnych blokad rozmawiać po niemiecku?
a z tymi akademikami to jak bedzie. Kiedy sie dowiemy czy dostalismy akademik?
Hej!! Anno skoro się wybierasz na ten kurs to może już wiesz jak się na niego zapisac??:P bo mi coś średnio idzie;/ narazie ściągnałem Anmeldeformular-któy wypełniam ale co dalej??wiem że jest ta strona http://www.sz.euv-frankfurt-o.de/kurse.html#Anmeldung ale chyba padło mi na wzrok bo niewiem jak sie zarejestrowac:P jak byś coś wiedziała to na forum albo [gg] lub [email]

Ja moje podanie wysłałem wczoraj więc za szybko odpowiedzi pewnie niebedzie....
A swój niemiecki oceniam średnio-raczej niezbyt płynny choć i tak lepiej mowię niż pisze , podobnie czytanie od słuchania idzie mi lepiej;)choć nie takie dysmózgi tam sie dostawały(aj hołp so...)
mi sie wydaje ze nie trzeba sie rejestrowac przez internet na kurs do dsh. wystarczy tylko przeslac zgloszenie chociaz teraz juz nie jestem pewna....
No własnie;/ najpierw wypełnic i wysłac sam wniosek na pdoany adres czy też wpłacic na konto pieniadze a potem wysłąc wniosek w raz z potwierdzeniem w płaty? tej drugiej mozliwosci raczej do 1109 niezdaze zrealizowac;/ ktoś wie jakie banki dosyc szybko przesyłaja pieniadze na zagraniczne konta?? wzglednie w jakich bankach nie posiadajac w nich konta mozna po prostu dokonac przelewu??
szybka odpowiedz by sie przydała by jeszcze dzis zawitac w jakims banku..... jutro jest piatek w wekendy z bankami roznie a poniedzialek to juz 11;/
podanie pzresyla sie poczta wraz z potwierdzeniem dokonania przelweu. a zobacz czy podali numer faksu? bo moze moglbys to przefaksowac.
Wypełniony Anmeldeformular wysłałam do nich faxem, pieniądze zaplacili znajomi mojej mamy z Niemiec, żeby bylo szybciej.. Nie trzeba z tym formualrzem wysylać potwierdzenia przelewu, wystarczy że zobaczą pieniądze na swoim koncie:)Zaraz nastepnego dnia przysłali mi potwierdzenie na maila, że serdecznie mnie witaja na kursie i takie tam:)
a o ktorej godzinie zaczynaja sie zajecia?
Po 10 wrzesnia beda wysylac listy, z info gdzie co i kiedy (a akademiki mi chodzi ;) )
Po 10 wrzesnia beda wysylac listy, z info gdzie co i kiedy (a akademiki mi chodzi ;) )
cześć wam ludziki!rnja również dostałam się na viadrinę , na German and Polish Law:) mam info ba temat dsh. znajoma , ktora zdawala je na naszym Uni jakieś 2 lata temu , twierdzi ze egzamin ten jest uderzającą podobny do certyfikatu Zentrale Mittelstufen Pruefung. Takich przykładowych ZMP jest naprawde sporo w necie. ta moja kumpela obiecala , że postara się załatwić mi dsh z poprzednich lat z viadriny!!! jeśli rzeczywiście się jej uda ( a szanse są spore) , to wówczas dam wam znać! atymczasem pozdrawiam wszystkich i trzymajcie się!!!!rnrnP.S. gdyby ktoś z was mial ochote się np. odezwać się do mnie , to bedzie mi naprawde miło :):):)rnmoj [email]
Rany , przed chwila napisałam tak niedbały wpis , ze cos mi się pochrzanilo.jeszce raz. email: [email] , a [gg]
Witam nowa studentke;) tego samego kierunku co ja. Fajnie, ze dasz znac o tych przykladowych dsh z Viadriny;) Byloby dobrze, gdyby udalo sie zdobyc je twojej kolezance. W necie tez mozna przyklady dsh znalezc ale nie spotkalem nigdy z Viadriny, a dobrze byloby ;) Pozdrawiam!
ja też witam Mijke, chociaż już to zrobiłem przez gg :)
Oczywiscie też będę czekał na testy DSH z viadriny.

Jak, wiecie juz czy otrzymaliście miejsce w akademiku? Ja dostałem! W takim razie i wy pewnie też, bo przeciez mieszkam najbliżej ;)
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 232

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa