kto sie dostał na Viadrine?

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 232
Czesc Kasiu!Papiery skladalem na German and Polish Law. A maturke zdawalem jeszcze stara. W Polsce skonczylem juz jedne studia i drugich mi sie zachcialo :) A ze starej matury nie pamietam w tej chwili dokladnie, ale srednia mialem cos ok. 5,3.
Nie wiem jak tam Wy, ale ja dzisiaj dostałem liścik (całkiem gruby na szczęście) z potwierdzeniem przyjęcia. DSH jednak płatny 130 euro;/ także mam mieszane uczucia (przeważa zwątpienie i nerwy...)A dołączona obszerna książeczka to niezła lektura...ogrom informacji napisanych wg mnie chaotycznie czyli tak typowo po "niemieckiemu" (nie niemiecku ale niemieckiemu;]). Gratuluję tym, co się dostali i pozdrawiam.
Jeszcze jedno pytanko. A dzwoniles na viadrine czy wyslales tylko maila, bo ja tak czekam na ten list i nie moge sie doczekac,a wydaje mi sie, ze juz jakos powinien dojsc. Wiem tylko, ze DSH ma byc cos kolo 26 wrzesnia,ale jak nie wiem czy sie dostalam to jakos nie moge zmusic sie do nauki niemieckiego. A ty Sandek zdawales wczesniej egzamin z jezyka, czy tez jeszcze przed Toba????????? pozdrawiam wszystkich czekajaych na wyniki!!!!!!!! Trzymajcie sie!!!!!
hey, na waszym miejscu zdawalabym dsh gdzies indziej-tez bedzie uznany. dsh kosztuje 40euro. to jakis wymysl viadra, ze tak duzo chce brac.
Najpierw odpowiem Kasi. Nie,nie dzwonilem ani nie wysylalem maila. Facet ktory zajmuje sie moja rekrutacja poinformowal mnie wczoraj tylko ze sie dostalem. Egzamin DSH dla scislosci bedzie nie cos okolo tylko dokladnie 26 wrzesnia i kosztuje 130 euro :/ Nie, nie zdawalem zadnego egzaminu jezykowego i tez bede musial przez niego przebrnac. Niestety...Tak jak u Pucka przewaza zwatpienie i nerwy, jednak staram sie znalezc jakies pozytywy :) Co do wypowedzi Sheilyi, moze i DSH w innym miejscu kosztuje tylko 40 euro, ale ja nie wiem gdzie tak jest. Np. dostalem sie tez na prawo na Freie Universitaet do Berlina i tu za DSH krzykneli sobie 150 euro(!):/ Rowniez pozdrawiam tych ktorzy juz wiedza ze sie dostali i DSH przed nimi!!!
To ja krzyknę: Aaaa, bo też sie dostałem. Prawo polsko-niemieckie! Moja mamcia mi zrobiła wielka niespodziankę. Przyjeżdżam z pracy, patrzę, żadnej paczki nie ma, na forum wpisy, że juz dostaliście listy. Buuu, znowy dzień trzeba czekać. A tutaj pojawia sie paczką w ręcę mojej mamusi!!!
Ja jestem pełen optymizm. Jakoś tak sie rrozpędziłem z tym niemieckim, że stale w nim siedzę. juz nawet w pracy mówię w tym pieknym języku. I polecam spiegel.de. Jeżeli mają być teksty naukowe, to warto czytać arty z rubryki "Wissenschaft".
I nie nie martwcie sie tym DSH, najgorsze, czyli biurokracja za nami. Teraz wzystko jest w naszych rękach!
A tak w ogóle to wy też dostaliscie niedziałającą płytę CD? :)
gratuluje wszystkim ktorzy sie dostali i teraz stresuja sie przed DSH. Ja tez dostalam na szczescie gruba koperte do zobaczenia na egzaminie
a ja jeszcze nic nie dostalam :( zloze skarge na listonosza ;]]] gratuluje wszytskim.
heh wlasnie dostalam list :) ale o co chodzi z tym ubezpieczeniem zdrowotnym? myslalam ze to ma byc ten formularz E111 ale napisali: kein Formular E111. jak mysliscie o co chodzi?
później w tej książeczce jest napisane, że wymagany jest formularz E 128. Jak zobaczyłem początkowo, ze trzeba płacić 50 euro miesięcznie za ubezpieczenie. Ufff, na szczęście nas to ominie :)
tak ale ten formularz nie wystarczy, trzeba isc do jakiegos AOK i tam maja wystawic zasiwadczenie ktore przedklada sie przy immatrykulacji. Wlasnie do tego doszlam :P ale to skomplikowane! a mamy tam jechac z dokumentami i z oplatami jeszcze przed zdaniem DSH?
Od pierwszego stycznia 2006 nie obowiązuje już E111 i E128. Teraz należy pobrać EKUZ (Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego) w najbliższej placówce NFZ. Aby to zrobić należy:
1. Wypełnić i złożyć w NFZ wniosek o wydanie EKUZ - http://www.nfz.gov.pl/new/art/1828/wniosek_o_wydanie_ekuz.pdf
2. U rodzica, u którego jesteście ubezpieczeni trzeba pobrać dwa świstki:
RMUA i ZCZA i je również złożyć w placówce NFZ
3. Okazać zaświadczenie, że jest się studentem zagranicznej uczelni. Na tym zaświadczeniu musi się znajdować:
a) Imię i nazwisko studenta;
b) Informację o oddelegowaniu na studia do innego państwa członkowskiego (jeśli wyjazd jest organizowany przez polską uczelnię) bądź informację, że dana osoba została przyjęta na studia na uczelnię w innym państwie członkowskim;
c) Okres na jaki student zostaje oddelegowany na studia na uczelni w innym państwie członkowskim, bądź terminy trwania semestrów (lub roku akademickiego)

Nie wiem tylko czy wystarczy to zaświadczenie, które dostaliśmy wraz z listem z Viadriny. Jest tam imię i nazwisko, oraz informacja o przyjęciu ale nie ma nic o okresie oddelegowania ani terminów trwania semestrów, więc nie wiem czy to przyjmą... Co gorsza koleś z NFZ mówił mi przez telefon, że to zaświadczenie należy przetłumaczyć na polski... (kolejne 50zł?;/) Jak możecie to zadzwońcie proszę do NFZ w waszym regionie i zapytajcie czy też każą to zaświadczenie przetłumaczyć a jeżeli tak, to czy trzeba tłumaczyć całe czy wystarczy tylko te informacje, które są wymagane.

Potem EKUZ trzeba zanieść do AOK (biuro mają w budynku Viadriny - AudiMax, na dole, w piwnicach) i oni wydają (od razu ponoć) jakieś zaświadczenie po niemiecku o tym, ze jest się ubezpieczonym. Godziny otwarcia AOK:
Mo. + Mi. 10.[tel].00 Uhr
Di. + Do. 13.[tel].00 Uhr

Potem z tym zaświadczeniem, podaniem o zapisanie na studia z fotką, oraz z dowodem wpłacenia opłaty semestralnej (208,34 euro) do Immatrikulationsamtu. Over;]
Ja planuję wszystko załatwić w jeden dzień, a to jest możliwe tylko w poniedziałek - 18. lub 25. września...o ile się zdąży, bo otwarte jest tylko od 9 - 11;/
No to tyle.

Jeszcze 2 pytania do Was:
1. Jak zamierzacie przelać opłatę semestralną? W PKO za przelew na zagraniczne konto trzeba doliczyć 85zł, więc moze lepiej w Sparkasse (ponoć 2 euro za przelew) albo na poczcie niemieckiej (o ile idzie)?
2. Nie wiecie czy trzeba zadeklarować gdzieś, że się będzie przystępowało do DSH czy po prostu 26. września mam sobie przyjechać, zapłacić (bo jak pisze w liście płaci się gotówką na miejscu) i się popocić?;] Czy przy zapisie będziemy deklarować?
Trochę dużo tego wyszło ale mam nadzieję, ze jest kompletne za to;)
Jakby coś się nie zgadzało to informujcie. No i proszę o odp na te 2 pytania i zapytajcie w NFZ czy trzeba tłumaczyć całe to zaświadczenie.
Z góry thx i pozdrawiam
dziekuje za tak wyczerpujaca informacje :)moja mam dwonila do NFZ i nic jej nie powiedzieli ze trzeba tlumaczyc. rowniez nie mowili o zaswiadczeniu o okresie trwania studiow (jak mamy je niby zdobyc?). Aczkolwiek pytalam sie kolezanki ktora studiuje na Viadrinie a ona mowila ze to zalezy od kasy chorych - w niektorych chcca tlumaczenia a w niektorych nie :)trzeba jechac tam jeszcze z kopia legitimacji z liceum. co do przelewu to PKO to zlodziejski bank. jak chcialam przelewac do Uni Assist 25 euro to tez zazyczyli sobie 85zl wiec tata przelal mi z Banku Zachodniego. Tam te koszty licza jakos w procentach od kwoty przelewanej przez granice. Zeby przelac z banku niemieckiego musisz miec chyba konto w niemieckim banku a zalozyc konto studenckie to za wczesnie jak dla nas ;]deutsche post to chyba najlepsze rozwiazanie ale zeby zalatwic to wszystko w jeden dzien totrzeba sie nalatac... ;]
To ja też dziękuję bardzo Puckowi!
Ale swoje też dorzucam
Dzisiaj byłą akcja: dzwonimy do NFZ-u. Najpierw ja do nich, a później jeszcze oni do mnie :)
Ale się dużo dowiedziałem.
Z racji tego, że jestem na stażu z Urzędu Pracy, mogę na podstawie ubezpieczenia z UP wyrobic sobie tę kartę, ale tylko na 2 miesiace. Później też musze dosłać te RMUA itp.
Wtedy dostanie sie EKUZ na semestr, a później pewnie na łuższy okres.
Listu nie trzeba tłumaczyć, ale jak mi wczoraj pisałą koleżanka z Viadriny (może ta sama co Twoja, Magda :)), że to zależy od oddziału i osoby.

Na kartę czeka się 7 dni.

Aha, i jeszcze jak ja dzwoniłem, to pani mi podała inny sposób. EKUZ na wyjazd turystyczny. Zamiast potwierdzenia dostania sie na studia, legitumacja szkolna i t pierdółki od rodziców. Taka karta jest wydawana tylko na okres do 30 września, a później przysyłamy potwierdzenie z Viadriny i mam przedłużone na czas studiów.

co do przelewów. W tej książeczce z Viadriny napisali, że wymaga się otwarci konta bankowego. Jest to bezpłatne i bezproblemowe. I raczej z niemeickiego konta lepiej dokonywać przelewów. Ja mam zamiar tak zrobić.
Najtańszą opłatę za przelew zagraniczny ma, moim zdaniem BZ WBK, tylko 5euro. Wcześniej to kosztowało 25 euro, ale obniżyli stawki.
Tylko trzeba tam mieć konto bankowe. Ja na szczęśnie mam :)

Jak mi wczoraj pisała koleżanka, stypendium z Niemiec raczej nie będzie, bo nie ma kasy :( Prawie nikt go nie otrzyma. No, ale zawsze jest jakieś polskie!

No pozdrawiam, i mam nadzieję, że wszystkim nam sie uda przebrnąć przez te labirynty biurokracji!
dzieki vasil za informacje. ja chyba robie tym drugim sposobem. mam nadzieje ze sie uda :P faktycznie w banku zachodnim najbardziej sie oplaca - do 3lipca przelewajac 200 euro trzeba bylo zaplacic dodatkowo 135zl prowizji a teraz tylko 29,50 wiec jest duzo taniej. Ja jeszcze nie mam tam konta ale mam zamiar zalozyc. a co do czasu oczekiwania na karte to mi powiedzieli ze jak zloze wniosek do godziny 13 to bede miala w tym samym dniu. buziaki
Witam!rnGratuluje wszystkim dostania sie na viadrine! Ja tez otrzymalem od nich list, ze sie dostalem, z czego sie ciesze. rnMusze jeszcze zdac ten dsh. Orientujecie sie, od kiedy mozna zamieszkac w akademiki w slubicach? Wyslalem podanie o miejscowe w domu studenckim, teraz zastanawiam sie czy jak pojade na dsh, to czy bede juz mogl zamiszkac w przydzielonym pokoju???rnTez mam teraz krecenia, m.in. z ta Versicherungskarte, ale mam nadzieje,ze bedzie sie to wszystko oplacalo.rnP.S. Fajnie pogadac z innymi, ktorzy szykuja sie na Viadrine.rnPozdrawiam!
dsh jest 26 wrzesnia a tzw. Einfuehrungswoche zaczyna sie dopiero 9pazdziernika wiec siedzialbys dwa tygodnie bezczynnie w akademiku ;] wydaje mi sie ze z wprowadzeniem sie wczesniej nie bedzie problemu bo przeciez studenci z Collegium Polonicum mieszkaja tez w tych akademikach a oni zaczynaja rok akademicki juz 1 pazdziernika. a orientujecie sie moze kiedy ma przyjsc decyzja o przyadziale miejsca w akademiku?
Masz racje;) Ale z drugiej strony chyba lepiej oplacaloby mi sie wprowadzic wczescniej niz pojechac tam na egzamin, potem do domu i w przypadku gdybym zdal (mam nadzieje;) znow do slubic. Trzeba to przemysle. Zreszta mysle, ze jak tam sie stawimy na egzamin, to bedziemy mogli bez problemu korzystac z akademika slubickiego. Skad jestes < Madziu? JA z mazowieckiego
Nie mam pojecia... jak bedzie wygladal ten przydzial do akademika, ale powinni przyslac decyzje poczta (tak robi sie w Polsce z tego co wiem, a slubice to przeciez nasza strona Odry;) Jak nic nie bedzie dlugo przychodzilo, to najwyzej trzeba do nich dzwonic (mam nadzieje, ze jednak nie trzeba bedzie, bo ostatnio natrafilem na bardzo "mila" pania)
Ten list z Viadriny, w ktorym jest napisane ze sie dostalismy i podane sa info dotyczace dsh, to chyba to, co trzeba wyslac NFZ, by wystawil te Versicherungskarte?
Aż z tak daleka jesteś muhipl (przeprasam, za ewntualne pomlenie nicka, ale wiesz, lepszego nie mogłeś wymyślić :))! Pewnie dostaniesz akademik, bo liczy sie odległość od miejsca studiowania. Na co się dostałeś, bo na razie tu sami ekonomiści są i czuję sie jako przyszły prawnik lekko wyobcowany. Mam nadzieję, że to się zmieni!

Jako, że od kilku miesiecy jestem na stażu w cukierni (Pucek, ty to juz wiesz!), na pewno coś upiekę na przywitanie sie z nowymi studentami i znajomymi! Jakie ciasta lubicie? Ech... i tak upiekę swoje ulubione ;)
Dzięki Wam za porady. Założę to konto w WBK chociaż w domu mi odradzają... Przynajmniej z przelewem tych 208 euro nie będzie latania po niemieckich pocztach.
Pisałeś Celtusku(XD) o EKUZ na wyjazd turystyczny. Najprawdopodobniej jest to płatne, więc lepiej od razu załatwić te druczki RMUA i ZCZA.
Wspomniałeś coś o polskim stypendium. Pewnie masz na myśli stypendium unijne z UAM-u, które studentom ekonomii nie będzie zapewne przysługiwać;/ Chyba, że myślałeś o jakimś innym?? Lipa, ze nie będzie tego z Viadriny - 60 euro wystarczyłoby już prawie na akademik... Ech może jednak znajdzie sie jakiś sponsor...oby.
Muhipl - co do akademika w trakcie DSH to ja planuję zrobić tak - 25. września pojadę do Słubic, wynajmę akademik na jedną noc (ok 45zł) i 26. z rana się pójdzie na egzamin...tak chyba będzie najsensowniej.
Lecę już marząc o jabłeczniku vasila:) - NIEodwołalnie naszego przyszłego kucharza:D Pozdro
No to się cholera wkopałem! :D

Co do konta bakowego w WBK, to nie bój się, ono nie gryzie :) Najlepsze jest Konto >30, bo jest ono bezpłatne, a przelewy internetowe kosztują 0,50zł. Nie chcę, aby to brzmiało jako jakaś reklama, ale sam mam to konto od kilku miesiecy i niczego złego w nim nie zauważyłem.

Ja na szczęście mieszkam dość blisko Frankfurtu, no jakieś 70km, ale pociagiem to jbędzie trochę ponad godzina, to sobie przyjadę w ten dzień.

Jest jeszcze ten tydzień wprowadzający dla nowych studentów. Jedziecie na to, bo jeżeli będzie trzeba samamu jeszcze wynajmować mieszkanie na te kilka dni, to ja dziękuję.
hej ja mam do slubic jakies 140 km ;] na tydzien wprowadzajacy jade i wtedy tez wprowadze sie do akademika jak wszytstko dobrze pojdzie. najprawdopodobniej jade tez na kurs przygotowujacy do DSH i wtedy zalatwie te formalnosci z AOK i Immatrikulatrionsamtem ;] pozdrawiam papa
Viasil ja tez szykuje sie na prawo! Widzisz nie sami ekonomisci sie melduja;) A jezeli chodzi o ciasto... to moze muszynek?
Kurna... szkoda ze mam tak daleko. Orientowalem sie w cenach na pkp i bede musial zaplacic w jedna strone ok 80 zl. Mam nadzieje ze juz dadza wczesniej mieszkac po cenach studenckich. Ale jak nie, to pewnie bede musial zrobic tak jak ty Pucek.
Ja na te przygotowawcze raczej sie nie zdecyduje bo juz bym wtedy chyba calokowicie zbankrutowal... Madziu moze powiesz nam chociaz jak tam pojedzuiesz, czy te dsh jest w ogole do zdania (ale mysle ze tak bo jak by wiekszosc oblali, to straciliby pewna czesc studentow z pl, a uczelniom zazwyczaj zalezy na studiujacych ludkach). Milego dnia!
Szkoda ze nie bedzie nam przyslugiwalo te stupendium fuer Studierende aus Mittel- und Osteuropa (czytalem na stronie Viadriny ze juz nie daje... od semestru letniego 2005/6- jakos tak), bo bysmy placili 157 euro, a tak az 208,34!!! Pozdrawiam
A co do mojego micku... mialo byc orginal;)
A nie orientujecie sie moze czy jako studenci viadriny bedziemy mieli znizki na autobusy i pociagi w Polsce?
Z tego, co mi wiadomo Kasiu to ekonomiści nie mają szans na takie zniżki...nie wiem jak to jest ze studentami prawa, ale myślę, że im te zniżki będą przysługiwać.
I mam taką prośbę do madzi (chyba nie tylko we własnym imieniu :) ), żeby choćby raz w trakcie trwania kursu zawitała do jakiejś internet cafe i podzieliła się z koleżankami i kolegami informacjami, bo być może ponownie temat przerabiany na kursie będzie taki jak na egzaminie. Wiem, że to takie wykorzystywanie z lekka [choć ja mam rączki przy sobie (nie pytać gdzie;p)] ale my tak ładnie prosimy;)
;)
Pozdrawiam
To ja też dołączam się do prośby Pucka. Wiesz Magda, gdy aż tylu facetów Ciebie o coś prosi, to wiesz... Nie wypada odmawiać :) Będziemy Ciebie później na rękach nosili, śniadanie do łóżka robili - to Pucek ;)

Jeszcze odpowiem na pytanie Kaśki. Zniżkę na przejazdy w Polsce maja tylko studenci prawa polsko-niemieckiego, gdyż otrzymamy legitymację studencka z UAM-u, czyli będziemy też studentami polskimi. Po za tym na legitymację z Viadriny bedziemy mieli darmowe przejazdy po całej Brandenburgii i Berlinie! Czyz to ine cudowne?
Vasil;> powiedz no jakie uczucie Ci towarzyszy kiedy wkopujesz innych?:) Ja i tak już Tobie przypisałem "pichcenie" czyli to do Ciebie należą: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, deser, podwieczorek i kolacja. No ale ewenualnie mogę się poświęcić dla dobra sprawy;)
Eee jakby na legitymację Viadriny można było bezpłatnie jeździć po całej Branderburgii to po co byłby Semesterticket? Chyba, że miałeś to na myśli.
Genau, o to mi chodziło, czyli o Semesterticket. To taki skrót myślowy (nie tylko Macierewuczowi takowe sie zdarzają :)). Pod pojęciem "legitymacja studencka" rozumiałem te 200euro, które płacimy jako opłatę semestralną.

Pucek, jeżeli ja mam wszystko gotować, to ty mi musisz kupic patelnię, garnek (najlepiej komplet), tarkę, łyżki jakieś, deskę etc. itd. itp. usw. :D :D
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 232

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa