Od pierwszego stycznia 2006 nie obowiązuje już E111 i E128. Teraz należy pobrać EKUZ (Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego) w najbliższej placówce NFZ. Aby to zrobić należy:
1. Wypełnić i złożyć w NFZ wniosek o wydanie EKUZ - http://www.nfz.gov.pl/new/art/1828/wniosek_o_wydanie_ekuz.pdf
2. U rodzica, u którego jesteście ubezpieczeni trzeba pobrać dwa świstki:
RMUA i ZCZA i je również złożyć w placówce NFZ
3. Okazać zaświadczenie, że jest się studentem zagranicznej uczelni. Na tym zaświadczeniu musi się znajdować:
a) Imię i nazwisko studenta;
b) Informację o oddelegowaniu na studia do innego państwa członkowskiego (jeśli wyjazd jest organizowany przez polską uczelnię) bądź informację, że dana osoba została przyjęta na studia na uczelnię w innym państwie członkowskim;
c) Okres na jaki student zostaje oddelegowany na studia na uczelni w innym państwie członkowskim, bądź terminy trwania semestrów (lub roku akademickiego)
Nie wiem tylko czy wystarczy to zaświadczenie, które dostaliśmy wraz z listem z Viadriny. Jest tam imię i nazwisko, oraz informacja o przyjęciu ale nie ma nic o okresie oddelegowania ani terminów trwania semestrów, więc nie wiem czy to przyjmą... Co gorsza koleś z NFZ mówił mi przez telefon, że to zaświadczenie należy przetłumaczyć na polski... (kolejne 50zł?;/) Jak możecie to zadzwońcie proszę do NFZ w waszym regionie i zapytajcie czy też każą to zaświadczenie przetłumaczyć a jeżeli tak, to czy trzeba tłumaczyć całe czy wystarczy tylko te informacje, które są wymagane.
Potem EKUZ trzeba zanieść do AOK (biuro mają w budynku Viadriny - AudiMax, na dole, w piwnicach) i oni wydają (od razu ponoć) jakieś zaświadczenie po niemiecku o tym, ze jest się ubezpieczonym. Godziny otwarcia AOK:
Mo. + Mi. 10.[tel].00 Uhr
Di. + Do. 13.[tel].00 Uhr
Potem z tym zaświadczeniem, podaniem o zapisanie na studia z fotką, oraz z dowodem wpłacenia opłaty semestralnej (208,34 euro) do Immatrikulationsamtu. Over;]
Ja planuję wszystko załatwić w jeden dzień, a to jest możliwe tylko w poniedziałek - 18. lub 25. września...o ile się zdąży, bo otwarte jest tylko od 9 - 11;/
No to tyle.
Jeszcze 2 pytania do Was:
1. Jak zamierzacie przelać opłatę semestralną? W PKO za przelew na zagraniczne konto trzeba doliczyć 85zł, więc moze lepiej w Sparkasse (ponoć 2 euro za przelew) albo na poczcie niemieckiej (o ile idzie)?
2. Nie wiecie czy trzeba zadeklarować gdzieś, że się będzie przystępowało do DSH czy po prostu 26. września mam sobie przyjechać, zapłacić (bo jak pisze w liście płaci się gotówką na miejscu) i się popocić?;] Czy przy zapisie będziemy deklarować?
Trochę dużo tego wyszło ale mam nadzieję, ze jest kompletne za to;)
Jakby coś się nie zgadzało to informujcie. No i proszę o odp na te 2 pytania i zapytajcie w NFZ czy trzeba tłumaczyć całe to zaświadczenie.
Z góry thx i pozdrawiam