Olimpiada z niemieckiego!

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 258
Ponawiam pytanie, czy ktoś - kto np. brał udział w okręgowym w zeszłym roku - mógłby napiasac, jakie miał pytania na ustnym. I czy pisemny był trudny, ile osób (z ilu) tak około przeszło do ustnego? Chodzi mi o takie nieoficjalne informacje, wrażenia - nie info z oficjalnej strony. Z góry dzięki. Pozdr.
Hey!!!!!!! Co wy sie tak stresujecie? Ja bylam w tym roku pierwszy raz na olimpiadzie z niemieckiego i spodziewalam sie cos o wiele trudniejszego! Po co sie tak stresowac. Ja wcale nie mieszkalam 10 lat za zagranica a tez sie dostalam dalej. Mialam tylko 86,5 punkta, ale w koncu to pierwszy raz. Balam sie troche, ze nie wystarczy mi punktow. Dwie osoby w mojej szkole sie tylko dostaly :)
P.S.1. Gratuluje Olivier!!! Niezle.... Moze za rok tez mi sie uda...
P.S.2. Jakie certyfikaty zdajecie?
Ja wam strasznie zazdroszcze, uwielbiam niemiecki, ale nie poszla mi ta olimpiada tak dobrze jak wam bo mialem tylko 60% :( ucze sie niemieckiego od 4 lat i mam 2 godziny w tygodniu. najpierw myslalem ze mi dobrze poszlo ale potem okazalo sie ze zrobilem tyle bledow :( az mi glupio jak czytam wasze wpisy gdzie podajecie wyniki swoje.. Gratuluje wszystkim ktorzy przeszli dalej ;)
Dankö :)
Na also... diesmal - 80 ... da haben wir Schwein...:P
hej! witam wszystkich olimpijczyków!!! :) u mnie jest tak, że z olipiady uzyskałam 87,5 pkt. Moja praca (jako jedyna0 ostała wysłana do Szczecina(bo tam bedzie okręgowy) no ale odpowiedzi jeszcze nie ma. Jak myślicie, czyliczba moich punktów jest wystarczająca> jak było u was?
pozdrowienia i z góry dzieki za odpowiedż
No co wy gadacie? Wcale nie trzeba było mieć 84 pkt, bo ja PODOBNO mialam 81 i jakos sie dostalam??!! Tez sie zdziwiłam, ale cóż. Chyba że mój nauczyciel coś pomylił...? POzdr. ;*
u nas w Krakowskim od 80 więc, na pewno wszędzie bedzie równo;)
mist, a u nas wciaz nie ma wynikow!!!! czy to normalne?? co do drugiego etapu: moje 3 dobre kumpele braly udzial w zeszlym roku. byl podzielony na dwie czesci: kto nie przeszedl pierwszej nie zdawal drugiej. niestety ten etap jest dosc trudny... wszystkie jestesmy w klasie dwujezycznej i mimo to jedna z tych kumpeli -9 lat w austrii- nie przeszla nawet do drugiej czesci.. druga kumpela nie przeszla do 3 etapu, a dopiero 3, pol-niemka, 11 lat w niemczech, przeszla.. no ale moze w tym roku bedzie prosciej! trzeba przeczytac maaase literatury, ale kopf hoch!;-)
Hej! Ja jadę na olimpiadę do Krakowa na UJ. Mam w związku z tym pytanie. Czy wymagany jest jakiś specjalny bardziej uroczysty strój, czy też można ubrać się normalnie jak codziennie. Nie wiecie czy dużo osób zostało dopuszczonych do eliminacji okręgowych?
Na wszelki wypadek mógłbyś wiąść, ja też biorę, ale nie taki galowy, tylko by był no nie taki na co dzień, zbyt luźny- z resztą nie martw się o to tylko bardziej czy bedziesz miał proste pytania. Mam pytanie. Ludzie TEGO JEST DO GROMA DUŻO. Czy wy się już przygotowaliście wcześniej, czy dopiero teraz zaczynacie( jak ja:) ). A chodzi mi szczególnie o tą historię, gospodarkę i inne duperle. Bo sam niemiecki to bułka z masłem. Gorzej te pytańska:( Ach i ja też bede w Krakowie:) Do zobaczenia:P
Hej! Zgadzam się z Tobą, że jest masa rzeczy do przygotowania. To chyba przerasta możliwości nawet ucznia szczególnie zainteresowanego językiem niemieckim. Muszę przyznać, że przygotowania do tej części olimpiady rozpocząłem już w marcu 2004. Opracowywałem poszczególne tematy i zagadnienia, wykorzystałem duże ilości materiałów, jeździłem do Goethe Institut po pozycje z zakresu literarury i czytałem te książki w wakacje. Oczywiście, nie znaczy to, że wszystko to doskonale umiem. W ciągu dwóch tygodni przed olimpiadą mam ferie, więc wtedy będę powtarzał materiał i uczył się kolejnych partii. Pozdrowienia w przygotowaniach :)
Wiesz
ja zaczynam dopiero teraz. Ale mamy fajny plan z koleżanką. Ja przygotowuje częśc ,ona część ,wymiana i wspólna nauka. Umiemy szprechać, gorzej z tym przygotowaniem. Na, du bist ein fleiBiger Schuler!:)
widze, ze wszyscy dosc profesjonalnie podchodzicie do nauki:D widzac zaangazowanie chyba zaczne lepiej sie juz na nastepny rok przygotowywac, a w tym nie bede sie kompromitowac:P
a moze ktos na drugi etap tez do Torunia sie wybiera???
cześć, po przeczytaniu waszych wpisów miałam ubaw cały wieczór. PS. takich bzdór to jak żyje nie słyszałam. wzięliście udział w olimpiadzie, część z was przeszła do następnego etapu - gratuluje, a wy zadajecie pytania w stylu "w co mam się ubrać?" żal mi się was robi, bo jeżeli tak mają wyglądać przyszli germaniści to lepiej wyjechać z polski!!!! a teraz info dla oliviera - piszesz że przygotowujesz się od marca (błahahaha) są więc dwa wyjścia jedno że jesteś tak głupi, że nie jesteś w stanie przeczytać paru książek w miesiąc, albo drugie to mylisz, że chwyt psychologiczny w tym stylu na kogoś podziała i będziesz miał większe szanase!!! takie chwyty to sorry ale tylko na frajerów działają!!! ja też przeszłam do następnego etapu, miałam 96 punktów tak jak ty, a uczyć zaczęłam się dzień przed olimpiadą, w niemczech, austrii ani szwajcarii nie byłam, a niemca ucze się 4 rok i jestem w klasie humanistycznej dlatego mam tylko 2 godziny tygodnowo. wnioski wyciągnij sobie sam. Dowidzenia "zacni germaniści".
klosie o jakie odpowiedzi chodzi, bo nie jesteśmy w temacie.
Sorry za wkręćka mailowego do Nathanela. Nie chcę z nim korespond.,tylko chciałam żebyktoś odpisał...
So,so du haelst dich also fuer superschlau?! Hast du vielleicht schon mal daran gedacht, dass nicht jeder so gut in deutsch ist? ausserdem kann ich olivier nur dafuer bewundern, dass er so eifrig gelernt hat. Sei gefaelligst nicht so hochnaesig!!!
Wenn du so clever bist,dann schreib doch mal was auf Deutsch,und mal sehen wie lange du das aushaelst?

P.S. Sprichst du ueberhaupt Deutsch? Wenn nicht, kannst du das Finale vergessen, die Jury nimmt naemlich nur die, die PERFEKT sprechen. Grammatik reicht nicht (ist sowieso nur fuer Streber)
Mein Gott- ihr seid aber lustig.....Jemand hat euch nur geschrieben, dass ihr wirklich komische Probleme habt und kindische Frage stellt, und ihr seid sofort beleidigt...komisch, aber Hallo.....
Hola! ty nie bądź taka hej do przodu! Żaden sprawdzian z niemca a tym bardziej żadna olimpiada..z języka nie sprawdza twoich faktycznych umiejetność porozumiewania się....hmm..miałas 96 punktów???? Prosty wniosek...uczysz się dodatkowo albo ..przykro swierdzić, olimiada nie została napisana przez ciebie samodzielnie...no cóż..
oh ich seh' ,dass du eine echte Deutsche bist. du schreibst "clever" statt z.B begabt, fleißig, klug zu schreiben...kein Kommentar...
Ludzicha, co Wam! Nie macie się kiedy kłócić. Kto umie to umie, kto nie umie- to wyjdzie w praniu! Uczcie się lepiej i ostrzcie języki na ustny, a nie będziecie je tępić teraz! Dajcie sobie siana!.... No, a tak poza tym. Pragnę poinformować, żę przygotowania mi idą erstklassig i życzę wszystkim miłej nauki :) Trzymajcie się und gebt nicht auf!
nicht lustig , besser klingt lächerlich :P
Heh, to bądź z siebie dumna, ein freches Mädchen!, bravo mio bella, so viele Punkten, tylko nie ubliżaj nikomu i się nie chełp za bardzo, bo wiesz mówi się mądrze, że im wyżej lecisz - tym upadek boleśniejszy. So, überleg darüber!
Ja, sczerze mówiąc, nie liczyłam wogóle na to, że dostane się dalej. Myślałam, że będzie o wiele trudniej. I chyba też będe się po prostu już cały rok na następną Olimpiade przygotowywać, tak jak Olivier, bo naprawdę inaczej nie można zdążyć. Jeżeli ktoś jest taki zdolny i umie przeczytac ze 100 książek w 2 miesiące to szczerze gratuluje, bo w końcu trzeba się jeszcze normalnie w szkole uczyć, a ja np. jestem na profilu biol-chem-fiz, na którym jest strasznie ostro i trzeba dużo zakuwać, więc człowiek nie ma czasu na życie prywatne, jeśli chce przeżyć. A z tego co widze, to wy wszyscy na profilach językowych jesteście. Nie wspominając o tym, że ja wogóle pierwszy raz w życiu na tej olimpiadzie byłam. No i w różnych szkołach, w różnym czasie były podawane wyniki. ja np dowiedziałam się dopiero w połowie grudnia. I nie wiem jak reszta z Was, ale ja nigdy nie chodziłam na dodatkowe lekcje z niemieckiego, a w szkole ucze się go dopiero od 1,5 roku, ale Niemiecki znam praktycznie od 3-ego roku życia. Pozdrawiam i życze powodzenia w przygotowaniach!!!
P.S. Olivier, w której klasie jesteś?
P.P.S. Będzie ktoś w Sosnowcu na okręgowych?
hey, mam podobne odczucia:] tez wybieram sie na medycyne. Z niemieckim mam co prawda kontakt od gimnazjum, ale nie wiaze z nim przyszlosci. Pocieszam sie tylko tym, ze jestem w 2 klasie i moze faktycznie na przyszly rok zaczne sie pod przygotowywac pod katem literackim:P
wiecie co, moim zdaniem to macie troche bzika z ta olimpiada - ja przeszlam do 2 etapu ale mam to w dupie - 2 dni temu laskawie siegnelam po wrozby kumaka, ktore mnie nudza...wybieram sie na lingwistyke i mam nadzieje, ze uda mi sie to osiagnac bez tej calej olimpiady.jak komus zalezy - prosze bardzo, ale chyba warto sie troche zastanowic - co Wam da ta olimpiada?splendor?moze...mnie tam jakos nie zalezy.moze nie jestem ambitna...ale za to mam jakis czas dla siebie.coz, znowu zalicze zonk w Krakowie, jesli przejde do ustnego "ich bin sehr überrascht, so ein Niveau erreicht zu haben und muss leider zugeben, dass ich damit nicht gerechnet hätte - deshalb habe ich die Lektüren nicht gelesen.naja:-)"-to moj text z zeszlego roku.pozdro dla wszystkich!nie przejmujcie sie olimpiada!
Szacun za podejście do tematu, tyle, że nie można tego też tak mieć zupełnie głęboko w zwieraczu, bo bedąc laureatem olimpiady jesteś przyjmowana na uczelnie wyższe poza kolejnścią :]
No i zaiste dodać trzeba do tego jeszcze splendor :) Ja wyobrażam sobie wjazd na aulę w Poznaniu w złotym rydwanie z jakaś Alpejską Heidi u boku... ale i tak wiem, że nawet nie przejdę pisemnego na okręgowym :P
Ja też się tą olimpiadą nie przejmuje. Trzeba być realistą. Chyba poważnie nie liczycie na to, ze zostaniecie laureatami, czy chociażby finalistami, a wiadomo, ze też nie na wszystkie kierunki studiów się do liczy. Przecież finalistami może być tylko 40 osób, a lureatami 15 czy jakoś tak, więc wybaczcie. A pozatym za 10 lat wszyscy będą mieli gdzieś czy byłeś na jakimś konkursie czy nie. A już na pewno nikt nie zwróci na to uwagi przy podaniu o prace... Lepiej zrobic certyfikat to bardziej pewne. A co do medycyny, to ja na nią nie chce iść. Trafiłam na ten głupi profil przypadkowo. Marza mi sie międzywydziałowe, albo jakaś filologia... Nieważne, ważne zeby Kraków. Pozatym komisja zawsze znajdzie jakiś sposób źżeby cię, delikatnie mówiąc, u'upić...
P.S. Żeby się na Międzywydziałowe poza rekrutacją dostać, trzeba być laureatem dwóch olimpiad....
P.P.S. Wy chyba na poważnie nie czytacie tych wszystkich książęk? Ja z części mam zamiar przeczytać tylko streszczenia. A w całości czytam tylko te książki historyczne i nowszą literature.... Pozdro
P.P.P.S. Byłaś na okregowym rok temu, jak było? Ciekawe...
Mój nr gg to 2187137, więc jeśli możesz to napisz
Kobieto, jakie 199 książek, to tylko przykładowa literatura, nie trzeba tego wszystkiego czytać, wybierasz z tej listy, poprostu ułatwiaja szukanie materiałó, a wcale nikt nie powiedzieał że maja to być książki z tej listy:) Myślę że przesadzacioe z tą nauką
:)
sorry 100 chciałam napisać:P
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 258

« 

Programy do nauki języków

»

Kultura i obyczaje