Olimpiada z niemieckiego!

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 258
I jak? Bo ja właśnie dopiero wróciłem ze szkoły i chciałem zadzwonić, ale włączyła się sekretarka...
yo ziomale. mówili że dzisiaj będą, ale mej koleżance powiedzieli, że jutro...

Jeśli ktoś z Was się dostał, to się pochwalcie :)
no ja przeszlam ;] i zupelnie nie wiem, co dalej....
Miło poczytać Wasze wypowiedzi... Ja pisałem najpierw I etap i miałem 91%, więc miałem już na początku stracha, że nie przejdę, ale okazało się, że przyjmują od 80%, więc przygotowywałem się do II etapu. Test był bardzo prosty, nie to co w roku ubiegłym, gdzie z 73% pojechałem wściekły do domu...;-) Teraz mi poszło lepiej i przeszedłem do ustnego. Tam byłem sobą, czyli luzakiem... Z facetem od "gadki ogólnej" rozmawiałem o imprezach i panienach(chociaż trudno w to uwierzyć;-) Z Landeskunde pozwoliła mi kobitka wybrać temat, więc gadałem z nią o karnawale, potem mnie wypytywała o święta, których zresztą nie znałem, ale robiłem dobrą minę do złej gry:-/ Lekturki miałem opanowane, bo znalazłem sobie naprawdę ciekawe i to nie był problem. Ja odpowiadałem w Toruniu. Wszyscy byli niezwykle mili... W życiu nie spodziewałem się jednak tego, że dostanę się do ogólnopolskiej.... Tak, tak.......jakoś się udało. Więc do zobaczenia w Poznaniu. Pozdro dla uczących się niemca, jednak warto dla takich momentów jak ten:-))))))
Gratuluje Wam! A wiecie, cy faktycznie mieliście 95% z całości , czy to tylko ściema ? Pzdr
ja nadal nie wiem, ile mialam punktow a pani z ktora rozmawialam przez telefon powiedziala, ze w tej chwili ma przed soba tylko liste z nazwiskami... no ale maja podobno wyslac dokladny wynik do szkoly... ale nie wierze w te 95% zwlaszcza ze w ubieglych latach przechodzili ludzie, ktorzy mieli tak kolo 27, co w zaden sposob nie daje tych 95%... no to do zobaczenia w poznaniu....
Tak myślałam... a ile osób u was było na ustnym? U nas 23
Hejka! No i co mam powiedzieć, nie udało mi się :( :( :( Taka porażka bardzo boli, tym bardziej, że nie mam sobie nic do zarzucenia. Przeszedłem do części ustnej i tam odpowiadałem przed szanowną komisją. Znałem odpowiedzi na wszystkie pytania, mówiłem płynnie i nie popełniałem błędów. Byłem pewny, że się uda. A ty takie rozczarowanie! Pan z Poznania powiedział, że nie jestem w finale. Popadłem w czarną rozpacz. Tak bardzo zależało mi na tej olimpiadzie, cały rok przygotowań i wszystko na marne. Gdybym choć wiedział, jakie błędy popełniłem, ...
W każdym razie bardzo zależało mi na tym, by znaleźć się w Poznaniu. I to nie ze względu na to, że chcę być zwolniony z matury czy dostać się na studia. Po prostu chciałem być w tym elitarnym gronie i napisać test finałowy, na nic więcej nie liczyłem.
Gratuluję wszystkim finalistom, napiszcie coś, jak było na finale:)
u nas bylo na ustnym 16 osob. na poczatku sie zakwalifikowalo 10( tyle osob przekroczylo 85 pkt.) ale komisja wybrala jeszcze 6 prac, ktore jej sie spodobaly :]
witam alle Leute:) czytalam was juz od dawna ale jakos sie nie moglam zebrac zeby sama cos napisac. dopiero dzisiaj sie w sobie zebrałam, bo mi nerwy pusciły jak zobaczylam ze Olivier sie nie dostal - od samego poczatku cie podziwiałam i 3małam kciuki żeby Ci sie udało... pomyslalam ze jesli ty pojedziesz do Poznania to mozna jeszcze wierzyc w jako taka sprawiedliwosc w tym skorumpowanym kraju. naprawde zasługiwałes na ten finał!ech sama juz 2 razy miałam przyjemnosc poznac szanownego p. Frydla & company. włozylam tyle pracy, w tym roku naprawde sie przyłozylam i...porazka, chociaz moim zdaniem test był prosty w porównaniu do poprzednich lat. no i kolejna kwestia- czuje sie jak ostatni debil, po prostu oszukana, chodzi mi o liczbe pktow. wolałabym wiedziec czy faktycznie sie do niczego nie nadaje czy mi zabrakło 2 pkty zeby sie wykazac na ustnym:(
i wiecie co jest najgorsze??? ze nie wygra znow ktos tak pracowity i zaangazowany jak Olivier tylko jakis pół-Niemiec, ktory pol zycia bujał sie po Bawarii:( hehe pan Frydel nawet był w tej samej marynarce co rok temu:D szkoda Olivier że sie jakos w tym Krakowie nie zgadalismy(miałam taki szalik w paski:). wszyscy którzy maja serce do tego jezyka powinni połaczyc swoje siły. ja teraz mam uraz i nie moge spojrzec na niemiecki. Wy tez?Dziekuje za to krakowskiej elicie im. p. Frydla.
a i jeszcze jedno- to skandal ze nie mozna dostac do reki nawet pustego egzemplarza olimpiady:( szkoda ze nie mam szansy za rok, chociaz w sumie moze to i dobrze... znowu tyle stresu i nic:( łącze sie w bólu ze wszystkimi którym tak przykro jak mnie pOzDróWkA z Ostrowca Św. 4all
hey, gratuluje wszystkim finalistom!!!!ja sie nie zaliczam do Waszego zacnego grona.coz przynajmniej nie wisi nade mna mroczne widmo finalu... mysle ze dla Ciebie Olivier tez to moze stanowic jakas pocieche, chociaz nie dziwie sie ze jestes strasznie rozczarowany - moze wyciagnij z tego nauke, ze ta olimpiada nie jest gra fair i nie warto sie temu az tak bardzo poswiecac, lepiej sie skupic na maturze. no i na innych rzeczach;-)bedziemy sie uczyc pozniej - ja tam sie ciesze, ze ostatnie przedpelnoletnie miesiace spedze na na czyms przyjemniejszym niz landeskunde.wiosna idzie(?)
milej nauki&glowa do gory&pozdro,ze specjalna dedykacja dla Tych co polegli.
3mka!!!
Dziękuję Wam bardzo za wyrazy wsparcia! Chociaż w ten sposób mogę trochę odreagować :) Naprawdę, ja nie wiem jak do tego dochodzi, że jedni wkładają olbrzymi nakład pracy i nie przechodzą, a inni, którzy jak ktoś pisał na tym forum "rozmawiali z egzamintarorem o imprezach i panienach" znajdują sie w finale. Czy to znaczy, że np. komisja w Krakowie zaniżała punkty za ustny, a np. w innych okręgach były one wręcz dodawane? Taki wysuwam z tego wniosek. Smutne to, ale prawdziwe. No cóż, przede mną maturka i test kwalifikacji na UW 13 lipca 2005 - jednego dnia napiszę takich kilka pod rząd :( Tylko jeśli tam sytuacja wygląda podobnie? Jak mam udowodnić, że naprawdę wiele umiem? Przerabiam obecnie podręczniki Buscha "Deutsches Uebungsbuch" i "Deutsche Uebungsgrammatik", pasjonuję się językiem niemieckim, mam zdane na piatkę ZD i ZMP, a teraz przygotowuję się do czerwcowego ZOP. Ale czy ktoś zwróci na to uwagę? Powoli tracę wiarę w ten kraj :( ...
A nie mówiłam, że ta olimpiada motywuje do pracy :>
Ja też się nie dostałam, ale nie jestem zła, zawiedziona, itp. Szkoda tylko, że nie ma innego podobnego, ale mniej zagmatwanego i niesprawiedliwego konkursu, który na dodatek by zwalnniał z matury.

Ja się delektuje teraz tym, że chodzę do świetnej szkoly, gdzie w sumie nic nie trzeba robić, gdzie mamy dobre układy z nauczycielami. I, jak marijka mówiła, że formalnie jescze jestem dzieckiem, że mam kochaną rodzinę, że ogólnie nie jest gorzej :) Non olimpiadae, sed vitae discimus :)
hej, mam pytanie, które kieruję do wszystkich, dlaczego wam tak bardzo zależ na olimpiadzie z języka niemieckiego.
heh, bei uns gegen dreizehn:P
bo jeśli masz jedną dziedzinę, z ktorej ryjesz non stop i jestes najlepsza w swoim okręgu i którą kochasz to czasem zależy człowiekowi żęby spełnić marzenie i dostać się do ogólnoposkiej
FACET, czy tobie zależy tylko na tym żeby ktoś cię zauważył. Ty cyba byłęś tym co się tak trząsł na krześle przed samymi drzwiam. Reg dich nicht so auf! Słuchaj ja nie robię rzadnych tandetnych kursów, uczę się po niemiecku i znam ten język doskonale ale obrzydza mnie korupcja i wtyki, które w naszym kraju są na porządku dzienym. Ten chce iść do Warszay ale jestem przygotowana że zamiast mnie mozę się dostać jakiś iduiota co nawet haben nie umie odmienić, ale będzie „znajomym znajomego”, wrzuć na luz
11
Ja jestem z SAndomierza, ale nie wiem czy się dostałam, zadzwonię w poniedziałek:( Ale też nie wierzę, żę się dostane. Też ryłam ostro, kocham niemiecki, ale coś się złamało we mnie po tym ustnym. Heh, myślę że trzeba umieć, a nie patzreć na tą cholerną olimpiadę. Heh, :(
Hejka! Chyba mnie z kimś pomyliłaś, bo ja na krześle na pewno nie siedziałem:) Powoli przechodzi mi też rozczarowanie i zaczynam normalnie funkcjonować.
Acha, ja byłąm w zielonym golfie, ta co pierwsza poszła do Fydla:P
Szkoda że się nie dostałeś, ja też nie myślę o tym. Macht nichts, so ist das Leben, heh bis Abitur und dann Studium...
Do Dominikk:
czy moglbys sie odezwac do mnie na GG (7708150) albo mailowo [email]
Zalezy dlatego, ze za bycie finalista ma sie indeksy :) Za bycie laureatem troche wiecej indeksow :) Prosta przyczyna.
Tę olimpiadę chyba wiekszość traktuje jako nagrodę , a za ciężką pracę należy się jakaś nagroda, a nie matura z niemca :)
Ja maturę piszę i tak, chociaż dostałam się do Poznania i mam indeksy. Ale nie po to byłam 3 lata w klasie niemieckiej i uczyłam się pod kątem nowej matury, żeby jej teraz nie pisać. Próbna poszła mi bardzo dobrze, mam nadzieję, że na prawdziwej będzie podobnie. A i tak nie na wszystkie uczelnie tytuł finalisty wystarcza.
Nie ma co, niemiecki jest fajny :-)))
nie wie ktos, czy ta olimpiada zwalnia tez z matury dwujezycznej? ja mam jeszcze rok do maturki, ale chyba tak jak Aniaaaaaa bede ja jednak pisac... pozdrawiam
Hej :) Hexer i Dominikk - mam do Was pytanie :) Jezeli decydujemy sie w tej sytuacji zdawac mature, to tytul finalisty, a byc moze i laureata, haha, bedzie wpisany w tej rubryce z wynikami matury czy w szczegolnych osiagnieciach, a moze jeszcze gdzies indziej ?:> Ja teraz planuje isc na fil. germanska, ale w przyszlosci chcialabym jeszcze dostudiowac gosp. przestrzenna. Tam wymagany jest jezyk obcy i gegra. Czy jezeli teraz nie zdawalabym matury, pozniej, ubiegajac sie o miejsce na gosp., musialabym zdawac mature z niemca w ktorejs tam sesji zimowej ?:> Kurcze, troche to wszystko zagmatwane :P

Doszly do Waszych szkol oficjalne powiadomienia z Poznania ?:> Ja bym chciala zobaczyc wszystko czarno na bialym i miec zupelnie swiety spokoj :)

Pozdrawiam Wszystkich :)
do Aniaaaaaa
heh, skomplikowane zadajesz pytania ;] ja w ogole nie wiem, jak wyglada swiadectwo maturalne... pojecia nie mam, co i gdzie sie tam wpisuje. Chyba musisz sie zapytac w szkole, chociaz byc moze nawet tam nie beda wiedzieli, co robic, jak ktos sie zdecyduje mimo bycia finalista/ laureatem na pisanie maturki... heh, dla mnie matura to w ogole obce pojecie, na szczescie mam jeszcze caly rok ;]
aha, ja mam teraz w ogole ferie ;] heh, ale wyniki chyba do szkol jeszcze nie doszly, w kazdym razie jakas pani z poznania, z ktora rozmawialam, jak sie dowiadywalam o wyniki, powiedziala ze przysla w tym tygodniu.
pozdrawiam
do Aniaaaaaaa i Dominik:
dotarly do Was albo do szkol jakies potwierdzenia z Poznania??
Wlasnie nic nie dotarlo ;/ Nie wiem, kiedy oni to zamierzaja wyslac, teoretycznie powinno dojsc najpozniej w piatek. Ale nie ukrywam, ze wolalabym zobaczyc ten papier :)

A jak u Ciebie ?
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 258

« 

Programy do nauki języków

»

Kultura i obyczaje