Olimpiada z niemieckiego!

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 258
A Dominik chyba forum nie odwiedza albo nie chce podzielic sie informacjami :D
Ja też nie mam o niczym pojęcia...:/ Z tego co wiem, nic do mojej szkoły nie doszło. Jakoś się już niczym nie przejmuję...:) Po to pisałem olimpiade, żeby nie mieć stresu z niemcem i móc skoncentrować się na innych przedmiotach... POzdro
hehe :) a dokad wybierasz sie na studia ?:> korzystasz z jakiegos indeksu ??:> :)
Do Aniaaaaaa:

Jeśli zdecydujesz się zdawać maturę z niemieckiego, wszelkie wyniki olimpiady etc. zostaną wpisane w rubryce z osiągnięciami. Olimpiada a wyniki matury to przecież dwie różne rzeczy.

Jeśli nie zdecydujesz się na zdawanie matury z niemieckiego w pierwszej sesji (wiosennej), przez 5 lat masz możliwość podejścia do tego egzaminu, do wyboru masz sesje zimowe i wiosenne.

Mi w tym roku plany związane z olimipadą pokrzyżowała choroba, ale kto wie, może w przyszłym roku sprawy inaczej się potoczą. Życzę dużo szczęścia wszystkim finalistom.
Aniaaaaaa, wiesz moze na jakie konkretnie uczelnie tytul finalisty wystarcza? Ja patrzylam na wymagania na uniwerek w Lodzi na germanistyke, ale tam trzeba byc laureatem... heh, niedobrze... ja sie wlasnie wybieram na germanistyke, ale tam trzeba miec mature z polskiego rozeszerzona a to moze byc trudno osiagalne, bo alaniza wierszykow nie idzie mi najlepiej... myslalam jeszcze o prawie, ale tam to juz w ogole...
ej, duzo sie uczycie do tego finalu??
pozdrawiam
Na UJ finaliści są od razu przyjmowani na zarządzanie i marketing, na germanistykę trzeba być laureatem.
P.S. Na germanistykę na UJ wymagają tylko rozszerzoną maturę z niemieckiego. Z tego, co wiem, nie chcą polskiego.
Hej :)

Wiem, ze tytul finalisty wystarcza juz na germanistyke na UW, na niderlandystyke na UW i czesciowo zwalnia z jakichs innych filologii. Na UMK w Toruniu tez juz mozna isc. Podejrzewam, ze w Lublinie tez, ale jeszcze nie mialam okazji sprawdzic. W kazdym razie cieszy mnie Warszawa, bo nie jest daleko ode mnie i jakby co - ma sie juz miejsce na uczelni. A na UJ bede skladala papiery normlanie - po maturze. A pozniej, jakby sie tam udalo, bede sie zastanawiala, co wybrac. Heh, jeszcze jakos do mnie to nie dociera, ze wlasciwie mam miejsce na uczelni.

Jeszcze nie wzielam sie za nauke do finalu. Naprawde nie wiem, kiedy oni zamierzaja przyslac potwierdzenia, w sobote mijaja przeciez 2 tygodnie ... Ale podejrzewam, ze w marcu niewiele bedzie mnie w szkole i bede sie przygotowywac.

Pozdrawiam, jak bedziecie mieli jakies newsy - piszcie :D
Bez uwzględniania wyników egzaminu maturalnego oraz bez przystępowania do sprawdzianu predyspozycji lub egzaminu wstępnego będą kwalifikowani na studia:
laureaci i finaliści Olimpiady Języka Niemieckiego;
laureaci polskich eliminacji Konkursu Prac Młodych Naukowców Unii Europejskiej.
(to wlasnie pisza na stronie UW) :P
hey!
hehehe, fajnie z ta niederlandystyka ;]
heh, mam takie dyskretne pytanie: czy Wasi nauczyciele wybieraja sie z Wami do Poznania? Moj facet od Deutscha jeszcze chyba nawet nie wie ze jestem w finale...
I zupelnie ie wiem, czy i kiedy sie bede uczyc Landeskunde i tych innych... u mnie raczej kiepsko bedzie z wywalczeniem jakis dodatkowych dni... nikt mi w domu nie uwierzy ze sie bede uczyc, bo przewaznie takie akcje konczyly sie tym, ze spalam do poludnia a potem bylam i tak do niczeni ;] a poza tym mi sie nazbieralo troche nieobecnych godzin, w tym troche nieusprawiedliwionych... heh
pozdrawiam
Czesc :)

Hm, moja nauczycielka pojedzie ze mna, tak mysle, bo zawsze jezdzila do Poznania, wiec pewnie teraz nie zrobi wyjatku :P Ale nie wiem jeszcze, jak mamy tam pojechac i dokladnie jak to bedzie przebiegac, bo to przeciez sa 3 dni :P Sie okaze :)
Potwierdzenia nie ma dalej, w kulki sobie leca, czy jak ?:)
Hehe, ja nie mam wyboru, bede musiala 'wziac urlop od szkoly', bo inaczej sie nie wyrobie z nauka. Taka mam szkole ...
Pozdrawiam :)
A moze i juz jest potwierdzenie ?:P Wlasnie zobaczylam, ze na stronce mojej szkoly juz napisali, ze przeszlam :P Hehe, no tak, a ja mialam dzis tylko 1 lekcje :P
Cześć, w następnym zamierzam startować do olimpiady chociaż mój poziom niemieckiego jest .....przygnebiający :( Mimo to mam nadzieję że trochę do tego czasu nadrobię. Nigdy nie widziałam arkuszów olimpiady więc czy ktoś może mi napisac na jakim jest ona poziomie?? Czy wystarczy bardzo dobrze opanować materiał szkolny? Gdzie, jak i czy w ogóle mogę dostać zestawy z lat poprzednich?? Z góry dziękuję!!!
Hmm, ja wszystkie testy kserowalam od mojej nauczycielki, bo ona zdazyla juz przez wiele lat nazbierac. Moze spytaj, czy Twoja nauczycielka/Twoj nauczyciel maja ? Na stronie olimpiady jest jeden przykladowy test, chyba okregowka 26 OJN, mozesz zobaczyc. Moim zdaniem - material z programu w szkole nie wystarczy. Ja jestem w klasie z rozsz. niemieckim, mam 6 godzin tygodniowo, ale na lekcjach uczy sie pod katem nowej matury, a ona jest zupelnie inna niz olimpiada. Musisz rypac gramatyke, tez skomplikowana. Idiomy, Redewendungen itd. Skup sie na testach, bo zadania sie powtarzaja, ale trzeba duzo przerobic. To moje zdanie.
heh, a duzo sie uczylas na okregowy?? Z tego co slyszalam, wszedzie zadawali dziwne pytania z landeskunde, hehe, moj etap okregowy to byl chyba Musterbeispiel na to, jak mozna pograzyc nawet kogos, kto sie naprawde wkuwal... ja sie uczylam intensywnie tak trzy dni... jedyne trzy dni, ktore wytargowalam z Tata, ze nie ide do szkoly... teraz bym potrzebowala troche wiecej czasu, ale przeciez beda rekolekcje i wielkanoc. A 'urlop od szkoly' to chyba bedzie caly poczatek kwietnia, heh, nie wiem, musze zajrzec w kalendarz...
Testy z poprzednich lat sa dostepne na www.filo.pl ale musisz uwazac, bo tam sa jakies literowki, sa to testy juz tak sprzed paru ladnych lat. no i nie ma klucza do nich... ale moim zdaniem warto przerobic, bo formula sie nie zmienila...
pozdrawiam ;]
Cześć, ja przez przypadek trafiłam ostatnio na to forum. W każdym bądź razie, streszczając się jestem już szczęśliwą finaliską, ale niestety z olbrzymim mętlikiem w głowie:-P Każdy mówi mi wciąż coś innego i chciałabym w końcu wyraźną odpowiedź- czy sam fakt, że dostałam się do Poznania zwalnia mnie już z pisania matury z j.niemieckiego? Proszę,niech ktoś odpowie!
jasne, ze tak... masz nawet kilka indeksow na jakies tam uczelnie( patrz wypowiedzi powyzej) pozdrawiam
hehe, ja mialam przed okregowka ferie, a poziej jeszcze tydzien do olimpiady i wtedy przysiadlam do nauki tak naprawde, bo wiadomo, jak to jest na feriach ... :-)
rozmawialam dzis z moja nauczycielka, ona sama powiedziala, ze nie mam juz potrzeby zdawania matury z niemca i ze nie potrzeba mi tego stresu, a i tak za ten tytul i wpis "zwolniona" otrzymam zawsze maksymalna ilosc punktow. w sumie, moze i nie bede jej jednak pisac ?:P jeszcze sie okaze.
hehe, mnie najbardziej cieszy fakt, ze mam indeksy i spokoj :)
moje pytanie z Landeskunde - gospodarka i geografia Szwajcarii ... tak, Szwajcarii, ktorej najbardziej nie lubie i najslabiej umialam. ale jakos wybrnelam (zdaje mature z gegry :P). lekture pozwolili mi wybrac, opowiadalam o "Procesie", bo bardzo lubie Kafkę. ale teraz bedzie juz zupelnie inaczej ...
a tak w ogole - u nas sami nauczyciele wpisuja olimpijczykom zwolnienia, zeby mogli sie przygotowywac (przynajmniej ci, ktorzy sa w porzadku :P).
ej, mialas tylko jedno pytanie z Landeskunde?? hehehe, ja mialam trzy na karteczce i mi potem jeszcze jakies inne dziwne zadawala... hehehe, ja nie wiem, czy nie zaczne czytac Kafki na final.... w zasadzie to ja nic nie wiem... a z matura mam ten problem, ze teoretycznie musze zdawac dwujezyczna, ale sa jakies straszne afery w zwiazku z punktami z tej matury, cholera, znowu nie wiem, o co chodzi... a tak w ogole to nie wiem, czy bedac finalistka mam zwolneinie tez z matury na poziomie dwujezycznym...
pozdrawiam
hehehe, u mnie zwolnienie legalne na nauke przed olimpiada to marzenie... aaa... nie, no bo teoretycznie moge wziasc dwa( !!) dni przed sama olimpiada.... hahahaha, ale mi to duzo da... akurat wtedy bede zbyt zestresowana zeby sie jeszcze czegos douczyc...
pozdrawiam
A Ty uczysz sie w Łodzi w tej szkole dwujezycznej ? Hmm, a nie ma w informatorze nic napisanego, jak to jest z tymi zwolnieniami? Moze zobacz na stronie CKE albo OKE. Pewnie cos jest na ten temat.
Najgorzej to bedzie u mnie z historia, bo ja nawet po polsku niekoniecznie ja lubie i strasznie sie wkurzam, kiedy musze sie jej na czas uczyc;/
heh, amsz racje, chodze do szkoly dwujezycznej w Lodzi...
no ja wlasnie najlepiej stoje z historia i polityka, bo to lubie, co nie znaczy ze umiem te wszystkie nazwiska i inne... za to niecierpie geografii, hehehe
pozdrawiam ;]
hej Hexer,
wiesz co, chyba Cie rozpoznalam;-)))po mailu i stylu:-))i skorzystam z tej okazji zeby Ci serdecznie pogratulowac przejscia do finalu(moj outlook mowi ze mam 30 wiadomosci, a nastepnie sie zawiesza).niezla jeses!!ja tam na 100%nie przeszlam i mam to gdzies - teraz przede mna prof z anglika.
pozdro4all, milych przygotowan!!!
heh, faktycznie nie bylo mnie jakos trudno rozpoznac po mailu... ;]
hehe, dzisiaj wychowawca radosnie mnie poinformowal ze to cale potwierdzenie doszlo... pozdrawiam
a propos korupcji: co mi sie widzi, ze wyniki finalu tez nie sa do konca uczciwi, bo jakims cudem co roku wygrywa ktos z poznania badz okolic. i takim dziwnym trafem sa to z reguly dobrzy znajomi ezaminatorow (uczniowie, krewni itp.)...
Hej, co tam slychac u Was ??:> Jakos watek podupadl :P Pozdrawiam :)
A, Hexer pytalas, czy jada z nami nauczyciele. Moja sorka ze mna pojedzie, juz mi to powiedziala.
Kurcze, ale to jednak dobrze, ze nas tam pojedzie tylko 40, ze juz na wstepie jestesmy finalistami i nie ma tego stresu, ze mozna wrocic z niczym. Wlasnie dzis sie dowiedzialam, ze kolega z klasy zostal laureatem OoPiŚW, heeh, ale oni musieli jeszcze w Wawie walczyc o tytul finalisty. Stresujace, jak na to nie patrzec;/
Trzymajcie sie :)
milo, ze sie ktos odezwal!
ha, ze mna ze szkoly nikt nie jedzie... ale zakwalilifowala sie tez moja przyjaciolka, wiec nie bede sama a w najgorszym wypadku jedynym pozytkiem z tej wyprawy do Poznania beda jakies zakupy ;]
niestety Aniaaaaaa, chyba musze Cie zmartwic... nieoficjalnie i droga pantoflowa sie dowiedzialam, ze finalistow jest grubo ponad 40 znaczy 50 do 60 osob, bo bylo duzo podobnych wynikow.
Ej, jeszcze jedno pytanie: czy trzeba najpierw przejsc pisemny zeby sie dostac do ustnego, czy wszyscy sa przepytywani z Landeskunde i tych innych??
pozdrwiam
o kurcze, to niedobrze :( skoro tak, to nie wszyscy mamy indeksy i zwolnienie z matury ? raaaany, tylko nie to !!!
tak, pierwszego dnia jest pisemny, a drugiego dnia jest ustny, wszyscy podchodza do obu.
no nie, to dobijajace, a ja juz bylam spokojna, ze jestem finalistka. ale to pewne jest ??? :(:(
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 258

« 

Programy do nauki języków

»

Kultura i obyczaje