Olimpiada z niemieckiego!

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 258
jesteście beznadziejni-nie wiem czemu jak to czytałam, to miałam wrażenie, że mam doczynienia z dziećmi z podstawówki :/ Olimpiada już za 2 dni- ja jestem jak zwykle nieprzygotowana. Wiadomo, ze zeby przejść do finału trzeba mieć na nazwisko Schmidt :) miłej nauki życzę dla wszystkich naiwnych
Dlaczego sadzisz, ze jestesmy beznadziejni ? Ja nie twierdze, ze nie jestem beznadziejna :) ale to juz inna sprawa.

Dokladnie, ... Olimpiada za 2 dni a ja jeszcze nie mam przygotowanej zadnej ksiazki, nie mowiac juz o reszcie... Usprawiedliwiam sie tym, ze jestem chora.

Szczerze wam zycze powodzenia (sic!)

:) :) :)
Lang Lebe "Olewka" !!! Ja mam przerobione wszystkie lekturki, a wiedzę z pozostałego zakresu ocieniam na jakieś 73 %.... Daję sobie siana i już nie kuję. Będzie co będzie. Skoro tam się coś losuje, to może szczęście dopomoże, ale i tak wiem, że mnie ubiją jak cielaka na pismenym... Pozdrawaim wszystkich, którym na tym wisi.... mimo, że sobie wzięli tydzień uroplu w szkole na naukę do olimpiady :P
hej Wam, uwaga, uwaga, marijka zaczyna sie dzisiaj uczyc!!lepiej pozno niz wcale:-)))nie, no, zartuje,teraz to sobie moge duzo zrobic...z 5 lektur przeczytalam 2 - blaszany bebenek&wrozby kumaka, ale nie wiem, co o nich powiedziec, mam opracowania po niemiecku z momo, a wertera i fausta przerabialam w szkole.taaa.no a o landeskunde jak zwykle nie mam pojecia.
ale to niewazne - mam do Was pytanie - wiecie, o ktorej to sie jutro zaczyna?PLEASE, odpiszcie, mnie w szkole mowili, ze o 9 ale oni maja gdzies te moja olimp. a to jest raczej istotne bo nie wiem o ktorej mamy wyjechac z domu zeby dotrzec do krakowa na czas. i to sie odbywa chyba w tym samym miejscu co w zeszlym roku, na mickiewicza??BLAGAM,kto jedzie do krakowa i sie orientuje???
Zoabcz na str. http://www.ojn.amu.edu.pl/ - poczatek we wszystkich okręgach godz. 10:00 !!!
wielkie dzieki:-))bym tam siedziala jak debil cala godzine.swoja droga to fajnych mam nauczycieli, fajnie ze sie co nieco orientuja...pozdro
Ja też się zacznę zaraz uczyć. Jak zawsze... Najgorzej z tymi lekturami, jescze nie opracowałam żadnej. Jak zawsze jestem wkurzona na siebie, że nie zrobiłam tego wcześniej i jak zawsze obiecuje, że następnym razem będzie inaczej. Taa ... :)

Powiedzcie, w "praktyce" ile trzeba tych lektur omówić?
jeju, ale masakra...ja siedze w pokoju i wmawiam sobie,ze sie ucze, ale sorry, jak ja mam w 1 dzien opanowac historie niemiec,austrii i szwajcarii? :-)))).zwlaszcza ze jestem totalnym glabem historycznym i nic nie pamietam juz po godzinie od przeczytania jakiegos rozdzialu z tatsachen.jestem beznadziejna.strasznie mi sie tam nie chce jechac - zamiast w sobote jak czlowiek isc do kina i upic sie z przyjaciolmi z zalu za konczacymi sie feriami, to ja musze jechac do krakowa, meczyc sie, denerwowac i ewentualnie koncertowo robic z siebie idiotke na ustnym - bardzo mila perspektywa...
Mariion, a co do Twojego pytania, to ja tez sie nie orientuje, bo ze tak powiem nie bylo mi dane omowic wszystkich z prostej przyczyny -nie przeczytalam:-)) i mam nadzieje, ze mozna sie ograniczyc do np 2 ksiazek z 1 pozycji nawet jak sa w niej podane 3.a jak nie to niech sie odstosunkuja, wale na ich olimpiade:-).nie przejmuj sie, w niedziele sie zaczyna normalne zycie. A, no i ja tez oczywiscie wyznaje filozofie pt nastepnym razem bedzie inaczej.Bedzie, co nie?:-))pzdr
Hej laski!
Ja tez mecze sie z ta historia.. ale spoko.. doszlam juz do II wojny swiatowej wiec tera zmam juz z gorki :)
Dajcie jutro po olimpiadzie znac kto przeszedl
Pozdrawiam.
Szczerze mowiac, cale ferie mialam zrabane, bo myslalam o tej glupiej olimpiadzie. Teraz nawet perspektywa sprawdzianu z fizyki mnie nie straszy, byle by tylko skonczyla sie ta olimpiada. Proboje namowic moja mame, zebym nie musiala czekac na wyniki z pisemnego i mogla pojsc do kina, chociazby do domu. W zeszylm roku czekalam kilka godzin, zmarznieta, zestresowana i glodna i nie mam ochoty na powtorke.

Narazisław i pozdrowiczesław :)

PS: Jak wroce z tej olipiady, od razu siade do komputera i by polaczyc sie z wami w bolu. Niech moc bedzie z wami.
aha, oczyiscie zapomnialam. snila mi sie dzisiaj oczywiscie ta ------- olimpiada...

Bylam chora i od razu wyszlam z sali, bo bylo tak zimno. Mama mi pozwolila isc do domu :) a pozostali czekali 10 godzin na wyniki (to tzw. Schadenfreude :>. okazalo sie, ze test byl tak trudny, ze nikt sie nie dostal dalej.

:) :) :) ale raczej nie mam proroczych snow
aha, oczyiscie zapomnialam. snila mi sie dzisiaj oczywiscie ta ------- olimpiada...

Bylam chora i od razu wyszlam z sali, bo bylo tak zimno. Mama mi pozwolila isc do domu :) a pozostali czekali 10 godzin na wyniki (to tzw. Schadenfreude :>. okazalo sie, ze test byl tak trudny, ze nikt sie nie dostal dalej.

:) :) :) ale raczej nie miewam proroczych snow
Ciesze sie ze nie masz proroczych snow:)
Hehe, czemu juz na samym poczatku sie skreslasz? Moze akurat przejdziesz do ustnego i trafisz na jakies latwiutkie pytania?
Daj sobie szanse mala:)
Nie rezygnuj, walcz! fight! kaempfe! :P
Pozdrawiam.
Dzięki, masz racje, może tak się stać. Tylko te książki ... :)
Hej! Jak się czujecie przed jutrzejszą olimpiadą?! Ja bardzo przeżywam mój udział w tym konkursie. Cały rok podporządkowałem temu celowi i teraz bardzo się boję i denerwuję, że mi się nie powiedzie. Już nie wiem, co jest gorsze, test pisemny czy część ustna. Dzisiaj jeszcze raz powtarzałem streszczenia lekturek i sam nie wiem, o której chciałbym mówić:( Mam tylko nadzieję, że nie wylosuję pytań dotyczących polityki lub Szwajcarii, bo te zagadnienia umiem najsłabiej, albo może wcale. A może wcale nie przejdę do drugiej części tej olimpiady. Bardzo jestem ciekawy tego testu i jaka będzie konkurencja. Ile osób będzie, ile przejdzie do ustnego i do Poznania. 3majcie się i see you in Krakau! Oliver
hello, tak, tak, Oliver,jutro sie spotkamy w krakowie. nie przezywajze tak, luzik!!z tego co widze tos jest obkuty na maxa - nie ma sie czego bac. chociaz troche Cie rozumiem - nie za fajnie byloby stracic caly rok przygotowan...byles tam w zeszlym roku?wtedy test pisemny byl raczej latwy, nie wiem, czy nie latwiejszy od 1 etapu(moze to po prostu takie moje subiektywne odczucie bo mi akurat slowka podeszly czy cos takiego)ustny byl gorszy bo NIC nie umialam.taa, podobnie jest w tym roku.coz, przynajmniej jak nie przejde to bedzie mniejsza strata...i sie nie bede przejmowac.
a tak w ogole, to o ktorej tam sie nalezy stawic?pol godziny wczesniej?
witam olimpijczyków. Ja już chcę niedzielę. Ja nawet nie marzę o finale i tak nie mam na nazwisko SCHMIDT bzw SCHMITT:) Ale bylabym przeszczęsliwa, gdybym przeszła do części ustnej. Nawet jesli zapomne języka w gębie i się zbłaźnie, będzie ok. teraz mam wrażenie, ze już nic nie pamietam. Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia
Chciałam tylko zaznaczyćze ksiażek trzebabyło przeczytać5 a nie 100 ;P ja byłam w tamtym roku i jest prawdziwa rzeź!!!! POwodzenia w Sosnowcu na 100 osób przeszło moze 10 :)
Nie wiem, co bym wolała. Dostać sie do ustego, czy nawet nie przejść 1 etapu. To jest "konflikt tragiczny" - jakiekolwiek moje posunięcie prowadzi mnie do klęski.
Salvete!
Yo Ziomale! Jest właśnie po 12.00, wróciłam do domu po pisemnym.

Jeśli chodzi o test, to był (jak zawsze) poskładany ze starych olimpiad, bardzo podobny do 1 etapu i wszycy twierdzili, że "prościuteńki".

Pół godziny zastanawiałam się, jak jest "ogłoszenie" po niemiecku, chociaż to samo zdanie było na szkolnym.

mamy ustny o 16.30.

Pozdrowiesław.
Pewnie teraz zakuwacie...
Ile mialas punktow? Ja 79(nie wiem jak to sie stalo). I nie dostalam sie.
Też sie nie dostałam, miałam 75,5. Czytając test, myślałam ze prosty. No i ze na parę godz wystąpię przed komisją i zaprezentuję sie. A jednak nie. Zrobiłam głupie błędy w najprostszych zdaniach. Tu czegoś nie zauważyłam, tam czegoś. Szczerze mówiąc, liczyłam na lepszy wynik. Powiedzcie mi, co trzeba było napisać w tym zdaniu:"Der Lift ist auBer......."
Prawdopodobnie chodzi o:

Der Lift ist außer Betrieb.
Winda nie działa.

Pozdrowionka :)
a tobie darkaa jak poszło. Dostałaś sie do ustnego?
Tak. Mialo byc auBser Betrieb. i bylo tez auBer Aem. To akurat mialam dobrze..
W sumie ne wiem co spieprzylam..
owi sie trudno.
ja już po częsci wiem, co spieprzyłam. Chyba trzeba posiedzieć tak w przyszłości nad strukturami. Ja mam jeszcze szanse za rok, a ty? Utopiłam smutki w kieliszku ... i już nie pamiętam o tej całej olimpiadzie
heya, wlasnie wrocilam do domu po jezdzie z karakowa w zajefajnych warunkach. coz, pisemny byl banalny, wydaje mi sie ze ten text pierwszy juz byl kiedys w jakiejs olimpiadzie, bo dziwnie znajomy...wlasciwie to zrobilam tezt w 20 minut, a ze 40 sie zastanawialam nad przykladem z massnahmen - i w koncu nie wymyslilam.poza tym latwe.no i bylam na ustnym - tym razem z literatury i praktycznego dojcza poszlo mi bardzo dobrze, natomiast rzecz jasna poplynelam na landeskunde - dostalam pytanie o bauhaus.no i prrawda tego...i mam zero punktow z tej czesci, o czym pan mnie poinformowal z duza satysfakcja. ale jak na JEDEN dzien przygotowan do tego konkursu to spoko. jestem zajebiscie zmeczona - krakow, a wszczegolnosci budynek uniwerku robia bardzo przygnebiajace wrazenie.tudziez dziwny zapach w tymze budynku, dochodzacy z "baru".
a najlepsze ze wszystkiego sa powiedzenia pana Frydla(czy cos w tym stylu)ktory jest szefem tego interesu, a takze drzwi zamykane przez podstawienie pod nie krzeselka(w pokoiku gdzie sie odpowiada z literatury.ogolne wrazenia - nieciekawe, po prostu zmarnowany dzien i tyle.pozdrawiam
Hej!

Ja nie brałam udziału w tej olimpiadzie. Jestem ''troszkę'' starsza od Was ;), a tą stronke przeglądam, żeby ewentualnie komuś pomóc :)

Powodzenia!
Hejka! Wreszcie jestem po olimpiadzie. Dzisiejszy dzień był dla mnie bardzo stresujący! Ale udało się. Po teście i oczekiwaniu w pełnym napięciu na wyniki okazało się, że się dostałem do części ustnej :) Z niej też jestem bardzo zadowolony! Opowiadałem o "Im Westen Nichts Neues" i "Momo". Pani w komisji była bardzo miła, również Pani odpytująca z praktycznej znajomości niemieckiego. Wprawdzie ciągnęła za język, ale wylosowałem ciekawy i prosty temat: "Traumurlaub', więc nie było większych problemów. Najbardziej się obawiałem wielkiej indywidualności P. Frydla. Wylosowałem to, czego najbardziej nie chciałem: "Politische Parteien". Wymieniłem wszystkie, jakie znam, on spytał jeszcze, która partia przewodniczy teraz w Bundestagu, kto jest kanlcerzem Niemiec i ministrem spraw zagranicznych. No i na końcu powiedział, że jest "zufrieden". Ciekawe, kiedy przyjdą wyniki z Poznania o ewentualnym finale. Mam wielką nadzieję, że się uda :) Pozdro 4 all!
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 258

« 

Programy do nauki języków

»

Kultura i obyczaje