Sluchajcie, nie mozemy tego tak zostawiac.
Problem jest powazny. Olimopiada ma sluzyc popularyzacji jezyka niemieckiego wsrod uczniow, a nie depopularyzacji.
Komitet Glowny dostaje kupe kasy z Ministerstwa i od sponsorow. Lista sponsorow jest dluga i bogata:Wklejam ja na dole
Za te pieniadze oplacają autora zestawu /okolo 4000 zl/, czlonkow komitetow okregowych /okolo 50 zl za godzine/, obiadki, dojazdy, konferencje
Wszyscy pasą sie na nas.
A my co dostajemy?
Tylko dwie osoby na okreg przecietnie doszlo do czesci ustnej. Pozostale 70 osob na okręg nie mialo mozliwosci DLA WLASNEJ SATYSFAKCJI CHOCIAZ brac udzial w czesci ustnej. Test pisemny byl za trudny.
Wiecie czemu sluzyl? Aby jak najmniej ludzi przepytac ustnie, czyli isc szybko do domku. Przez to nikt z nas nie moze miec tytulu Finalisty Etapu Okrekowefo 29 Olimpiady Jezyka Niemieckiego.
Po co sie tyle uczylem geografii, historii, czytalam lektury? Liczylem, ze moze bede w tej 15, ktora dojdzie do czesci ustnej. To duza satysfakcja.Wiem, ze final to 40 osob i nie mam szans. Ale chcialem odpowiadac
Moja nauczycielka powiedziala, ze szkoly nie bedą interweniowac, bo sie boją zemsty, potem, na przyszlych olimpijczykach. Powiedziala „Musiscie sie sami zorganizowac”.
Musimy napisac krotki list protestacyjny, dokleic do niego kilka cytatow z tego forum /te o skandalu, ze za mala ilosc w czesci ustnej,ze test byl odsiewajacy/
i powysylac na adresy: Ministerstwa Edukacji,Komitetu Glownego i tych wszystkich sponsorow.
Jezeli otrzymają np. 200 listow z calej Polski, moze cos sie zmieni.
Jeden znaczek kostuje okolo 1,20, wiec tę dychę możemy poswiecic. Dla nas samych, dla naszego rodzenstwa za kilka lat, dla uczniow za kilka lat.
Moze ktos skomponuje taki liscik i go tu wklei.
Podajmy tu na forum adresy tych sponsorow, czy możemy ich wspolnie poszukac?
Uff, ale sie napisalem.
Zacznijmy dzialac, bo wszyscy maja nas w nosie.Na pewno ci, co sie dostali do czesci ustnej beda nas chcieli zablokowoac, na zasadzie, nie ma sensu, to nic nie da.
Wlasnie ze ma sens i wlasnie, ze da. Jestesmy dorosli.
Ja zacząłem, kto dalej.
Podaję Nazwy sponsorow, gdzie mozna wysylac listy. Uzupelniajcie adresy i wymsylcie pismo.Mam laczenie przez TPSA,wiec nie moge siedziec za dlugo w internecie. Kto ma stale łącze i może poszukac?
1. Komitet Główny OJN, ul Półwiejska 24, 61-886 Poznań
2. Ministerstwo Edukacji i Nauki, Al. Szucha 25, [tel]Warszawa (dopisek na kopercie: dotyczy Olimpiady Jezyka Niemieckiego)
3. J.M. rektor UAM, prof. dr hab. Stanisław Lorenz
4. Przeydent Miasta Poznania, Ryszard Grobelny
5. Wojewoda Wielkopolski, Andrzej Nowakowski
6. Akademia Baltycka w Lubece
7. Ambasada Austrii
8. Ambasada Niemiec
9. Ambasada Szwajcarii
10. Goethe Institut w Warszawie
11. Konsul Honorowy RFN w Ooznaniu, p. Andrzej Kareński-Tschurl
12. Austraicki Instytut Językowy w Warszawie
13. Dyrektor Instytutu Filologii Germańskiej UAM
14. Kanclerz WSJO w Poznaniu, Cezary Pieczyński