Olimpiada - etap okręgowy

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 463
dostałem się do ustnego [W-wa] , poszło całkiem fajnie ;-) , czekam na wyniki.... uf....
sqbany...gratulacje :)
Opowiedz, jak było na ustnym? Był wyskoki poziom mimo tych 20 osób ?
Jakie miałeś pytania?
mowilam juz ze filharmonicy wiedenscy sa scheisse ;)
Za to pokolenie młodych reżyserów lat 60' rządzi!
możecie mi proszę wysłać na maila ten [email]
Czesc ! ja tez pisalam we wroclawiu i tez na gorze i rowniez polecialam na drugim zadaniu, bo reszta byla spoko. a o co chodzi z ta petycja? bo sama jestem ciekawa a nie bylo ze mna zadnej nauczycielki.
pozdrawiam :)
Roberciq o co chodzilo z ta petycja protestem(?) we wrocku?
ja tez poprosze [email]
hm, moim zdaniem poziom był wysoki, bo tak jak ktoś napisał, większość to byli ludzi, którzy mieszkali za granicą dłuższy czas [z jedną panną ciężko było po polsku się porozumieć... ]. akurat się los do mnie uśmiechnął i pytali mnie o książke którą dokładnie przeczytałem i okres historyczny który znałem, komisja była całkiem ok, pytali mnie o erike steinbach i o wysiedleniach, o Grassa, o Stallingrad, Jałtę i inne takie... z tego co mówili inni wychodzący z komisji, to pytania bywały bardzo ciężkie. w ogóle osoby które poszły na pierwszy ogień miały ciężko, bo komisja na dzien dobry pytała ich "jaki panstwo przygotowali temat?" a nikt nic o żadnych tematach nie wiedział. książki owszem, geschichte owszem, landeskunde też, ale tematy? nie wiem jak to się później konczyło. całość trwała jakieś 15 minut. czekanie na wyniki 5 h to prawdziwy horror... no nic... teraz trzeba czekać na wyniki.... ile jest miejsc w finale? 40? czy nie wiadomo?
Sluchajcie, nie mozemy tego tak zostawiac.

Problem jest powazny. Olimopiada ma sluzyc popularyzacji jezyka niemieckiego wsrod uczniow, a nie depopularyzacji.

Komitet Glowny dostaje kupe kasy z Ministerstwa i od sponsorow. Lista sponsorow jest dluga i bogata:Wklejam ja na dole

Za te pieniadze oplacają autora zestawu /okolo 4000 zl/, czlonkow komitetow okregowych /okolo 50 zl za godzine/, obiadki, dojazdy, konferencje

Wszyscy pasą sie na nas.

A my co dostajemy?

Tylko dwie osoby na okreg przecietnie doszlo do czesci ustnej. Pozostale 70 osob na okręg nie mialo mozliwosci DLA WLASNEJ SATYSFAKCJI CHOCIAZ brac udzial w czesci ustnej. Test pisemny byl za trudny.
Wiecie czemu sluzyl? Aby jak najmniej ludzi przepytac ustnie, czyli isc szybko do domku. Przez to nikt z nas nie moze miec tytulu Finalisty Etapu Okrekowefo 29 Olimpiady Jezyka Niemieckiego.
Po co sie tyle uczylem geografii, historii, czytalam lektury? Liczylem, ze moze bede w tej 15, ktora dojdzie do czesci ustnej. To duza satysfakcja.Wiem, ze final to 40 osob i nie mam szans. Ale chcialem odpowiadac

Moja nauczycielka powiedziala, ze szkoly nie bedą interweniowac, bo sie boją zemsty, potem, na przyszlych olimpijczykach. Powiedziala „Musiscie sie sami zorganizowac”.

Musimy napisac krotki list protestacyjny, dokleic do niego kilka cytatow z tego forum /te o skandalu, ze za mala ilosc w czesci ustnej,ze test byl odsiewajacy/

i powysylac na adresy: Ministerstwa Edukacji,Komitetu Glownego i tych wszystkich sponsorow.

Jezeli otrzymają np. 200 listow z calej Polski, moze cos sie zmieni.
Jeden znaczek kostuje okolo 1,20, wiec tę dychę możemy poswiecic. Dla nas samych, dla naszego rodzenstwa za kilka lat, dla uczniow za kilka lat.

Moze ktos skomponuje taki liscik i go tu wklei.
Podajmy tu na forum adresy tych sponsorow, czy możemy ich wspolnie poszukac?

Uff, ale sie napisalem.

Zacznijmy dzialac, bo wszyscy maja nas w nosie.Na pewno ci, co sie dostali do czesci ustnej beda nas chcieli zablokowoac, na zasadzie, nie ma sensu, to nic nie da.
Wlasnie ze ma sens i wlasnie, ze da. Jestesmy dorosli.

Ja zacząłem, kto dalej.
Podaję Nazwy sponsorow, gdzie mozna wysylac listy. Uzupelniajcie adresy i wymsylcie pismo.Mam laczenie przez TPSA,wiec nie moge siedziec za dlugo w internecie. Kto ma stale łącze i może poszukac?
1. Komitet Główny OJN, ul Półwiejska 24, 61-886 Poznań
2. Ministerstwo Edukacji i Nauki, Al. Szucha 25, [tel]Warszawa (dopisek na kopercie: dotyczy Olimpiady Jezyka Niemieckiego)
3. J.M. rektor UAM, prof. dr hab. Stanisław Lorenz
4. Przeydent Miasta Poznania, Ryszard Grobelny
5. Wojewoda Wielkopolski, Andrzej Nowakowski
6. Akademia Baltycka w Lubece
7. Ambasada Austrii
8. Ambasada Niemiec
9. Ambasada Szwajcarii
10. Goethe Institut w Warszawie
11. Konsul Honorowy RFN w Ooznaniu, p. Andrzej Kareński-Tschurl
12. Austraicki Instytut Językowy w Warszawie
13. Dyrektor Instytutu Filologii Germańskiej UAM
14. Kanclerz WSJO w Poznaniu, Cezary Pieczyński
15. Fundacja Signum w Poznaniu, Jarosław Przyborowski
16. Agecnja Cieślak i Nowak w Poznaniu
17. Firma Rosenthal
18. Ksiegarnia Kapitałka w Poznaniu
ja uwazam ze fair byloby, gdyby do ustnego na okregu przystapili wszyscy

tak jak jest to na rosyjskim

bo ktos moze wyryc gramatyke przeksztalcenia itp a 2 zdan nie umiec powiedziec
a lektury: czy nie lepiej byloby gdyby uczestnik mogl sobie wybrac dowolna lekture po niemeicku? taka jaka go interesuje? a nie kanon lektur dla studenta germanistyki?

to jest olimpiada dla nas, dla ludzi ze szkol srednich, ktorzy znaja niemiecki, a niekoneicznie pragna byc germanistami
u nas powiedzieli na wstepie pisania, ze jezeli ktos nie przygotowal lektur i landeskunde to NIE MA PRAWA podchodzic do czesci ustnej.
moim skromnym zdaniem, tez kazdy powinien automatycznie brac udzial w ustnej czesci. bo po co w takim razie tyle pracy przed? :P
w ogole takie sztywniackie to wszystko, olimpiada rosyjska to na luzie jest :] I nie ma na co narzekac :P nie mowie to dlatego, ze mam juz zapewniona wycieczke do Wawy, tylko po prostu ot tak, to jest olimpiada dla uczniow szkoly sredniej a nie dla magistrow filologii, jak to bywa w przypadku niemieckiego
no wlasnie. bez sensu. Powtarzam to od paru miesiecy - do ustnego powinni przechodzic wszyscy
może ktoś podać jeszcze ostatnie zadanie komunikatywne
U nas w Gdańsku był cyrk. Zaczynamy pisać test, dopiero po jakiś 15 minutach obudzila się pani z komisji i podała że piszemy do 11.40. Każdemu mówiono inną godzinę ogłoszenia wyników pisemnego- jednym mówiono przyjź o 15, innym o 16 godz. Przychodze, patrze na drzwi od sali w której pisaliśmy, a tam byle jaki powieszony strzępek papieru wypisany ołówkiem na którym widnieją tylko dwa imiona. Chcemy sprawdzić swoje testy, a koledzy mówią że panie nie chcą ich wogole pokazać (jak chcemy je obejrzeć to mamy napisać jakieś pismo do Poznania odpowiedziały). Wszyscy się wkurzyli, co to ma znaczyć, robią tajemnice- jakiś przekręt. Idziemy do tych pań co sprawdzały i wreszcie pod przymusem pokazły te testy. Ledwo co dostałem swój do obejrzenia to już chce zabierać babsko głupie. Same kłotnie były na sali. Chcemy skserować a tu dziwnym trafem ksera już nie czynne. Pytamy się o klucz do testu, najpierw odpowiadają że nie mają, potem że mają ale nie pokażą, a na koniec pokazały, ale powiedziały ze tak naprawde nie mogą go pokazywać.
Najlepszy był taki chlopal (nie wiem skad), ale pyta sie kto to tak właściwie organizuje, facetka odpowiada że Poznań, a on na to że chyba Kulczyk.
Pomorskie też chciało pisać petycje, ale niewiem co z tego wyszło
no wlasnie je tez jestem z pomorskiego i co niby napisali ze wyniki bede o 15,30 albo pozniej, przychodzimy o 15,00 a tam co ? wszystko pozamykane a na drzwiach wlasnie tylko jeden swistek z dwoma nazwiskami. wogole tak jakos to niezorganizowane, ja bylam np. pierwszy raz i nie mialam pojecia w jakiej sali sie to odbedzie a tam nic nie oznaczone i nie wiadoma dokad isc i nikt nic nie wiem i jeszcze trzeba czekac na wyniki caly dzien, czy oni nie wzieli pod uwage tego ze niektorzy sa dojezdni
Ja jestem z Poznania. Do etapu okręgowego zakwalifikowałam się jako jedyna z mojej szkoły. Nawet dziewczyna kt,óra mieszkała kilka lat w Niemczech nie dostała się. W okręgowym brało udział 79 osób, tylko 7 dostało się do ustnego, wśród nich było kilka niemieckich nazwisk. Niestety nawet nie wiem ile miałam punktów. 2 zadanie było do kitu. Nie wiem do końca o co w nim chodziło.....
Serio były niemieckie nazwiska? Nie widziałam ...
Jest może ktoś z zach.pomorskiego, lubuskiego, dolnośląskiego, opolskiego, małopolskiego i świętokrzyskiego, podlaskiego?

Brakuje mi jescze danych do statystyk - ile osób brało udział, ile dostało się do ustnego?
ja jestem z dolnaslaskiego ale nie wiem ile bo pojechalem do domu a czytali tych co sie NIE dostali
Ale w takim razie dużo osób musiało się dostać od was. (bo po co taki idiotyczny system, żeby wyczytywać tych, co się nie dostali?) a ile was było?
87 :P jak ja bylem wyczytywali osoby spoza wroclawia, spoooooro ich bylo
hm... moze w dolnoslaskim stwierdzili ze dane osobowe tych co przeszli trzeba chronic bardziej niz osob ktore nie przeszly ;P
Jakby na to nie popatrzeć bardzo logiczne podejście- zamiast wyczytać kilka, kilkanaście osób, wolą kilkadziesiąt, aby nikt im nie zarzucił, że komisja śpieszy się na obiad ;) A osoby które nie usłyszały swojego nazwiska, pewnie i tak pytały komisję, czy aby rzeczywiście przeszły..
a mzoe ktos wytlumaczyc o co chodzi w czesci drugiej co to za zadanie???!!!
patrz powyżej
patrze i nie widze, znaczy sie ze chyba nikt nie wie dalej bo w tym tescie tu wklejonym bledy sa...
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 463

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa