szyk wyrazów

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 238
poprzednia |
Witam.
Jest może jakaś reguła określająca po jakim spójniku występuje określony szyk, czy trzeba to po porostu wykuć na blachę i tyle?
Może znacie jakiś fajny sposób na zapamiętanie tego?
Bo uczę się uczę się a jak przyjdzie co do czego ( mam użyć w zdaniu) okazuje się nie mało co pamiętam.
POMOCY!!
Zdania proste
Ich male und ich zeichne
Ich singe nicht, aber ich zeichner
Ich liede Komieses oder ich geche spazieren
Ich esse Gurke micht, sonder ich esse kartoffeln –lecz
Ich gehe ins Kino, denn ich habe keineHausgabe
Doch

Zdania przestawne
Ich trinke Kakao, dann sehe ich fern
Du hast Fieber, deshalb musst du im Bett bleiben
Ich besuche sie, sonst wird sie bose –bo w przeciwnym razie
Ich esse eine Bannane, trotzdem habe ich Hunger
Danach, spater, wegen, zuerst

Zdania poboczne
Ich finde, dass unser Lehrer ech Toll ist
Er fragt, ob ich zur Party komme
Du bist krank, weil du draussen gebliben bist
Ich gehe zum Arzt, wenn ich Fieber habe
Als, da, obwohl

Ja według tego postępuję, to z jakiejś stronki youtube.. Raczej reguły na to nie ma ;)
gosia lepiej się nie wypowiadaj na tematy, o których nie masz pojęcia (po twoich wpisać, że na niemieckim to raczej spałaś - tylko jeszcze nie wiem z kim)
PS. Na wszystko są reguły
a, to co to jest znowu z gosia i lichym? jakieś stronki, biedronki, postronki? Co to za jajca?
Cytat: MysteryMan
gosia lepiej się nie wypowiadaj na tematy, o których nie masz pojęcia (po twoich wpisać, że na niemieckim to raczej spałaś - tylko jeszcze nie wiem z kim)
PS. Na wszystko są reguły
Założę się że piszesz że jest na to reguła ale niestety jej nie znasz ;)
edytowany przez Lichy1992: 15 gru 2013
https://niemiecki.ang.pl/gramatyka/szyk_wyrazow/szyk_wyrazow_w_zdaniu_pojedynczym
popatrz jeszcze tam:
Szyk wyrazów w zdaniu złożonym współrzędnie
Szyk wyrazów w zdaniu pobocznym

Po lewej stronie znajdziesz jeszcze:
Zdania pytające
Zdanie okolicznikowe
Zdanie dopełnieniowe
Zdanie warunkowe
Dopowiedzenie
Zdanie porównawcze
Zdanie przyzwalające
Zdanie podmiotowe
Zdanie skutkowe
Zdania ze spójnikami wieloczłonowymi
Wyrażenia czasownikowo-rzeczownikowe

Jak się z tym zapoznasz, powinieneś umieć zastosować odpowiedni szyk.
edytowany przez MysteryMan: 15 gru 2013
niuniel.. Ja niemieckiego w ogóle nie miałam(w szkole), pisałam "uczyłam się do tej pory jedynie co usłyszałam!!!" A ty się w końcu czytać naucz.
i co mi z tego?
A tobie? Co z tego?
Mam pytanie. "Worüber ärgert er sich wieder? Z jakiego powodu on się znowu złości?
Worunter leidet die ältere Dame? Z jakiego powodu ta starsza kobieta cierpi?" jak poznać kiedy "to" a kiedy "to"?
o co.. kiedy. :)
to samo
Cytat: gosia465
Mam pytanie. "Worüber ärgert er sich wieder? Z jakiego powodu on się znowu złości?
Worunter leidet die ältere Dame? Z jakiego powodu ta starsza kobieta cierpi?" jak poznać kiedy "to" a kiedy "to"?

nie sprecyzowałaś o jakie "to" ci chodzi
prawdopodobnie rekcja czasownika to jest to "to" :)
komunikacja domyślna "to" nie zawsze znaczy co "to" w znaczeniu, że już rozumiem to i to ;)
komunikacja domyślna "to" nie zawsze znaczy co "to" w znaczeniu, że już rozumiem to i to ;)

???
pokrętna logika kobiet
Ale ciekawe te szyki zdań. Nie miałam pojęcia o wielości ich. Ciekawą sprawą jest to, że zawsze jak jest zdanie odwrócone "Da seine Frau Geburtstag hat, kauft er Blumen." występuje ta sama reguła, czy to w als, während, bevor, ehe (ciekawe jak dalej będzie). Jak normalnie "Ich gehe zum Arzt, denn ich habe Halsschmerzen.", to albo zaraz po spójniku się odwraca osobę i czasownik (bądź zostaje w zwykłej formie po np. und ich gehe.. denn ich habe..), albo czasownik ląduje na koniec (damit, um.. zu..). Ok koniec. Zaraz będę miała napad, tylko ciekawe w jakiej tym razem formie, jak na razie były dwie: moja osoba, moje dziecko. AHHHHHHH ciiiiiiiiii idę spać.
Ps.Czasami lepiej jest nas nie rozumieć ;)
Ps.Czasami lepiej jest nas nie rozumieć ;)

zawsze warto jest rozumieć i wiedzieć więcej
Tutaj znowu jest "Warum gehst du zum Arzt? Dlaczego idziesz do lekarza?
Weshalb weint das Kind? Dlaczego to dziecko płacze?" "to" i to". Ale po co... Widzisz ktoś określił kobietę jako "nieobliczalne zjawisko", myślę, że jest coś w tym. Ale dalej powiedział "za to nas się kocha". Ojj może to rozumienie lepiej zostawić..
Tutaj znowu jest "Warum gehst du zum Arzt? Dlaczego idziesz do lekarza?
Weshalb weint das Kind? Dlaczego to dziecko płacze?" "to" i to". Ale po co... Widzisz ktoś określił kobietę jako "nieobliczalne zjawisko", myślę, że jest coś w tym. Ale dalej powiedział "za to nas się kocha". Ojj może to rozumienie lepiej zostawić..

do tej pory nie rozumiem co co chodzi
warum i weshalb? - to pytanie dlaczego, można stosować zamiennie
o to chodzi mi. aha dzięki! :)
słownik!
aha..
nie "aha", tylko wklep "dlaczego " do PONSia i masz, mondralo
to co mam się nauczyć na pamięć? "dlaczego nie? nie wiadomo, dlaczego..."
tak
A podobno "na wszystko są reguły". Ja gdzieś kiedyś znalazłam takie coś https://www.facebook.com/photo.php?fbid=452691614779733&set=pb.227321497316747.-22[tel].1387356350.&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-a-cdg.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-ash2%2F548649_452691614779733_2[tel]_n.jpg&size=604%2C497 tabelkę w której są reguły szyków zdań w których czasownik ląduje na koniec, sprawnie, bo krótko i nie trzeba porządkować samemu, chociaż nie znałam tych wszystkich znaczeń oczywiście. Na odwrócone zdania z tego co widzę jest jedna reguła. To zostają tylko te spójniki po których jest zaraz odwrócenie bądź normalny ciąg osoby i czasownika (czyli reszta). Ciekawe ile jestem w błędzie..
są. Dlatego wszystko masz się nauczyć na pamięć. Wszystko. Bez wyjątku.
Tu masz wszystko:
http://www.canoo.net/
no dużo tu tego..
Wiesz co? Mam dla ciebie genialną propozycję.
Jedź do Niemiec i powiedz każdemu, że nauczyłaś się tylko wybranych rzeczy, bo jesteś kobietą.
I, to tylko takich (uwaga: piszę po niemiecku):
- sprechen = bla-bla
- essen = mniam-mniam
- trinken = gluck-gluck
To ci wystarczy na komunikatywność. Resztę powiesz ręcami.
edytowany przez niuniel: 18 gru 2013
no dużo tu tego..

dużo i poziom jak na razie zbyt wysoki jak na Ciebie, ale niuniek ma racje, jak wyjedziesz do niemiec (zawsze z małej) to nie będzie taryfy ulgowej
edytowany przez MysteryMan: 18 gru 2013
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 238
poprzednia |