Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 763
hej! Jezeli idzie o niemiecki kazdej osoby chccacej studiowaac na jednej z uczelni niemieckich... :
Kazdy ausländer, ktory do dnia ostatecznego skladania dokumentow nie udowodnil swoich znajomosci jez. niemieckiego (np. poprzez podanie konretnego certyfikatu), jest zmuszony pisac w okolicach konca wrzesnia egzamin sprawdzajacy, tzw. DSH.
Sama staram sie w tym roku na przyjecie mnie na Viadrine, a pniewaz poziom certyfikatu, ktory posiadam (ZMP) nie pokrywa sie w calosci z certyfikatem DSH, bede zdawac we wrzesniu ow egzamin sprawdzajacy.
Jezeli idzie o rzeczy zwiazane z kosztami... Na nie niestety nie ejstem w stanie Ci pomoc, bo sama jak juz wczesniej napisalam, jestem przyszla studentka.
Pozdrawiam!
pomoc - odpowiedziec (ah ten stres przedwrzsniowy... :D)
to ja moge odpowiedziec sanoczkowi.
Akademik rzedu ok. 270 zl, wyzywienie ok 300 + nieoczekiwane wydatki np 100zl (jak lubisz imprezowac to wiecej), czyli jakies 700 zl na miesiac, dodaj jeszcze 200 Euro na semestr. Nie wiem czy duzo czy malo, ale pewnie w granicach przyzwoitosci.

A co do jezyka, naprawde sie swoim poziomem nie przejmuj. To co tutaj bedziesz robila jest najwazniejsze!
a gdzie dostanę dowód wpłaty? prześlą mi na email i mam to potem wydrukować?
Black Rose, nie.
idziesz do banku, mowisz, ze chcesz wplacic 30 euro tu i tu. dostajesz druczek, wypelniasz go, oddajesz z powrotem pani z okienka. Kopie pozostawiasz dla siebie. i wlasnie kopie te wysylasz na uni assist.
Z tego jednak, co sie orientuje, to nie wszedzie w Polsce mozna przelac euro na konto. Po za tym... uiszcza sie jeszcze dodatkowe oplaty tu z Polski, jezeli pieniadze wysyla sie za granice. Ja sama wysylalam z Niemiec, wiec moja kwota wynosila jedynie(...) 30 euro.
Vasil, czy pamietasz moze, czego dotyczyl egzamin DSH z poprzedniego roku? I czy przygotowywales sie do niego (mniej lub bardziej) solidnie?
Szczerze mowiac mam pewne obawy...
dzieQje za szybka odpowiedz:) Z kosztami nie jest zle... mozna zaczac od akademika a pozniej rozejrzec sie za jakims mieszkaniem. Zdecydowalam sie- chce uczyc sie w Viadrinie:) W razie klopotow mam nadzieje ze bede mogla sie do Was zwracac... Zycze wszystkim duzo szczescia w piatek:)
Pozdrawiam:)
PROSZE O ODP ASKE LUB VASILA:
bo ty Aska piszesz o Uni Asisst gdzie wysylaja swoje dokumenty np ludzie z polska matura . Jak ja mam niemiecka mature to uni asisst mnie raczej nei dotyczy (chyba,ze sie myle)i wtedy wszystkie dokumenty na Immatrikulationsamt tylko wtedy ta oplata tez tam? czy bez wzgledu na wszystko, wszelkie oplaty w uni asisst?
juz sie dowiedzialam co do tego pytania,ktore zadalam:) ale jesli odpiszecie to nie mam Wam teog za zle;)
Alicja,
przede wszystkim gratuluje niemieckiej matury! :) Mam wrazenie, ze dzieki niej nie bedziesz musiala zdawac egzaminu DSH we wrzesniu... Pewnosci jednak niestety nie mam. Musisz pozyskac informacji z innych zrodel (lub moze wiesz juz cos o tym!).
Kolejna sprawa....

http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/bewerbung/bewerbung_an_der_viadrina.html

Powyzszy link otwiera strone, na ktorej znajdziesz najwazniejsze informacje dotyczace abiturientow z niem. matura:)
Przegladnij ja sobie prosze. Wydaje mi sie, ze bedziesz musiala tez wyslac inne podanie (znajdziesz na stronie).
Ale chyba NAJlepiej byloby, gdybys po prostu do nich zadzwonila:)
Pozdrawiam!
...no dobrze, musze wam cos powiedziec.
Zadzwonilam dzis na Uni, by dowiedziec sie kilku rzeczy i przypadkowo... dowiedzialam sie tez o tym, ze numerrus clausus nie przestal byc brany pod uwage na UNI Viadrina we Frankfurcie!
Osoba, z ktora rozmawialam byla wrecz zaskoczona, pytala, skad uzyskalam podobne informacje...
yyy.... no wiec sama juz nie wiem, jak to wyglada.
Osoby bedace na dniach otwartych wyraznie slyszaly, ze w tym roku numerrusa nie ma. A tu nagle?...
Osoba z ktora rozmawialam byl starszy profesor, wiec moze mial on nieaktualne informacje...
Choc z drugiej strony...Byloby oczywiscie lepiej dla samej Viadriny, gdyby ow numerrus clausus byl tam do dzis dnia pod uwage brany...

hm...
Nie wiem jak to mozliwe, ze jest jednak numerus klausel. Widocznie tamta osoba musiala byc niedoinformowana, bo przeciez na drzwiach otwartych bysmy wam nie mowili nie sprawdzonych rzeczy. To postanowienie o zniesieniu numerus... nastapila niedawno, na kilka dni przed drzwiami otwartymi, wiec tamta osoba musiala widocznie o tym nie slyszac.

Wiec nie przejmujcie siei trzymam za was wszystkich kciuki!

Aha, co do pytania Aski o moje przygotowywanie sie do DSH. Nie wiedzialem wogole jak ten test ma wygladac. Na tydzien przed egzaminem dostalem z Viadriny wyproszony przeze mnie test poprawkowy z DSH. Jak zalatwialem tutaj jaies formalnosci to sobie tez skserowalem informacje o tym, co jest najwazniejsze w gramatyce.
Ale wy to wszystko raczej macie. Przeciez zamiescilem to w internecie. Tam tez jest test z zeszlego roku.
Vasilu, chyba zbyt malo jeszcze wiem o swiecie internetu.... Testow DSH od Ciebie nie potrafilam sciagnac :(...
Do teraz nie mam pojecia jak ow egzamin przebiega...
A jezeli idzie o gramatyke - co jest brane pod uwage?

ps. napisz tez prosze ile czasu czekales na wyniki z Viadriny?
ah, i co do numerrusa - jednym slowem: oglupialam :)
Swietnie... taka "napalona" na Viadrine zaczelam szukac potrzebnych informacji...i juz trafilam na pierwsza przeszkode: podanie:/ Nie wiem dokladnie jak je wyplenic;( Czy ktos moze zamiescic jakis przyklad jak powinno byc ono wypelnione na kierunek gpl??

Podpisano: zdesperowana:(
ale z tym formularzem, to nie ma zadnych problemow. Przecztaj go po prostu i napisz to, czego wymagaja.

A co do materialow z DSH, to nie wiem Aska, dlaczego ich nie mozesz/nie potrafisz :P sciagnac. Na to ja nic nie poradze. Jak bede mial wiecej czasu, to napisze co jest na gramatyce!
Vasil, musze Cie o cos spytac. Wybacz mi ciagle powracanie do tego tematu, ale sprawa jest mi niezwykle wazna...
Numerrus clausus - kto Cie poinformowal o tym, ze w tym roku nie jest on brany pod uwage?

"p" jak pozdrawiam! :)
Co do podania...gdybym nie miala z nim problemow to bym przeciez nie prosila o pomoc:/
Wlasnie sie dowiedzialam ze zdalam mature:)
Siema! no jak tam Wasze wyniki matur?:) Chwalcie się przyszli Viadrinowicze!;)
hej, chciałem się zapytać o ten egzamin DSH. czy moge go zdawać u nich potem jak się juz dostene na studia czy certyfikat ten muszę wysłac im razem z podaniem i innymi dokumentami?
mam pytanko. czy na viadrine dokladnie na prawo trzeba zdawac obozwiazkowo jakis przedmiot na maturze?? oprocz jezyka ;)
Ok..rozumiem- nikt mi nie chce pomoc z tym podaniem:/ ale moze mi ktos chociaz napisac co powinnam wpisac w miejsca: hauptfach i nebenfach jezeli ubiegam sie o przyjecie na gpl? Wie ktos moze jak nazywa sie ten kierunek na kulturoznawstwie cos z geografia spoleczna i gospodarcza czy jakos tak...
aa...i jeszcze jedno: od pazdziernika zaczyna sie zimowy czy letni semestr?

Bede wdzieczna...

Pozdrawiam:)
do "Sanoczek": ja mogę Ci pomóc w wypełnieniu formularza, odezwij sie do mnie na gg;] mój nr: 7930815
pozdrawiam
Egzamin DSH zorganizowany przez Viadrine odbędzie się 28 września. Z tego co wiem, to jeśli zostaniesz przyjęta to dostaniesz zaproszenie do udziału w egzaminie, jeśli jeszcze go nie posiadasz:)
pozdrawiam;]
Mam pytanie, ten Antrag wypełniacie w komputerze czy ręcznie?
może najpierw do smoczycy, ja nie chciałem, żebyś odebrała mojego posta w taki sposób, że nie chcę ci pomóc. Już nawet wypełniłem ten antrag i chciałem go zamieścić na forum, ale z tego .pdf-u nie mogłem go skopiować. Wieć mój pomysł spalił na panefce. Mam nadzieję, że Dżażasta ci pomogła!

Co to pytania black_rose, to jest raczej obojetnie jak wypełniasz ten antrag. Podpis musi byc na pewno własnoręczny.
aham i co do tego nummerusa, to dowiedziałem sie o tym od dobrze poinformowanych ludzi, i przecież gdyby to była zwyczajna plotka, to nie mówiono by o tym na oficjalnym spotkaniu dla kandydatów na studia.
do smoczycy?:P haha :P oj Vasilo przyznaj się co piłeś ;)a wracając to pytam się odnosnie tego antragu, bo tylko 2 wersje acrobat readera posiadają opcję zmiany tekstu, ja niestety mam tą inną, stąd też nie mogę tego wypelnic w komputerze :/ Jesli chodzi o nummerus clausus, to tez mam pytanie: co w przypadku jesli zglosi sie na Viadrinę w tym roku ponad 100 osob na kierunek GPL? z tego co wiem zainteresowanie jest dosyc duze, przynajmniej w moim kręgu.
hej nie wiecie o co chodzi w zulassungantrag, jak jest wzmianka o studienkolleg? co to u licha jest?:P
hej, jezeli nie uczylas sie w kollegu, to nie wpisujesz tam nic.
A ile wynosza ceny akademików? chodzi mi konkretnie o akademiki na piłsudzkiego
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie