Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 763
ale sie rozpisalyscie dziewczyny! Oczywiscie strsik jak sie wysyla na ostatnia chwile.
Co do tego Haup-/Nebenfach to moze cos wam zle powiedzialem, tego nie wiem. Jednak w tych polach czy to jest master, beschelor albo cos innego, to kategorycznie nie zaznaczajcie staatsexamen. Wtedy zostaniecie zapisani na zwykle prawo niemieckie (jedna dziewczyna miala taki problem, ale nic strasznego, tylko dodtakowe juz pozniej na Viadrinie chodzenie).

Aha, wiecie, czy to jakies dziwne, ze tylko na tym forum ja reprezentuje te zekomo plec brzydka? :)

I co do wakacji, to ja od 1 sierpnia w Monachium!!
No i dokumenty wyslane...tylko nie wiem jak to bedzie z dotarciem na czas ;/ Kobitka na poczcie tez wygladala jak...bardzo zmeczona kobitka na poczcie :P Jakas taka niemila i mi powiedziala, ze SKAD ONA MA WIEDZIEC< CZY DOJDZIE...ble ble ble. A tak niby reklamuje te priorytety, ze w Europie docieraja w ciagu 2 dni..tja..pewnie po tym, jak dopiero po tygodniu wyjdzie z poczty :P Hm...no, ale badzmy dobrej mysli! A jak do piatku nie dojdzie, to juz bedzie ino koniec wycieczki dla mnie :( ?
Ale MYSL POZYTYWNIE-MYSL POZYTYWNIE-MYSL POZYTYWNIE...trr trr.
A co do wakacji...najpierw mialam jechac na kurs do Aten, szlifowac moj grecki, ale jednak ze znajomymi chcemy spedzic te wakacje razem i sie soba nacieszyc przed rozjdazdami na studia. No i jakies namioty, kajaki i w ogole ;] A w sierpniu do Ostrody na festiwal..moj brachol gra, wiec obiecalam sie zjawic :P
A ogolnie to sama nie wiem...mozliwe, ze bede pracowala jeszcze w restauracji spiewajacych kelnerow :P No coz...wazne, aby sie nie nudzic :D
Cmok-cmok
heh no Vasil dzięki Ci za serdeczność :> Dzięki Tobie jestem poki co na prawie niemieckim :D Na prawde doinformowany jestes :D
(padam z wrazenia: u2-Vertigo)

a co do problemu wypelniania formularzy i te de...
z tego, co sie orientuje, kandydaci na studia nie powinni zaznaczac zadnego magistra, tylko "bachelor". Dopiero po trzech latach sklada sie kolejne podanie z wola ukonczenia magistra.
ale nic sie nie dzieje, jezeli podanie zostalo juz wyslane.Naprawde nie jest tak, ze jakis drobny blad w podaniu uniemozliwia dostanie sie na studia! :)

Co do pani z poczty...-jakas niecierpliwa:D lub zazdrosnica pewnie! O! wlasnie tak!

do kiedy wlasciwie czekamy na odpowiedz z uni? poczatek sierpnia, prawda?...

ps. Vasil, zatem od sierpnia jestes w moich okolicach.
spodoba Ci sie... :)
VASIL, orientujesz sie jak to wszystko wyglada z Wartezeit na Viadrinie? jak to przebiega z wypelnianiem formularzy no i w praktyce.
Bo jak aj patrzylam to podaja do wypelnienia Sonderantrag ale w przypadku jakichs chorob lub innych powodow ,dla ktorych nie mozna przystapic na studia.
Alicja, nie wiem o co ci chodzi :)

Aska. czyzbys byla na sakasach? Jezeli tak, to zalatw mi prace! Ja mam na razie mieszkanie tylko :)
Kasa juz u nich jest na koncie...
Papiery wg. pocztty doszly juz 6.
Przez internet tez jesetm zarejestrowany, dokumenty wklejone...
A potwierdzenia od nich jeszcze nie mam...
Denerwuje sie...
no ladnie Vasil, pierwszy raz sie na tobie zawiodlam;)
A tak powaznie ,to az sie dziwie ,ze o tym nie slyszales. A moze slyszales,ale teraz nie kojarzysz bo tak dziwnie napisalam. Wartezeit to oczekiwanie na miejsce-powiedzmy ,ze Durchschnitt nie jest zadowalajacy i nie pozwala na rozpoczecie studiow,bo np jest juz komplet miejsc. I nie podejmujesz sie studiow powiedzmy w WS07/08 tylko np WS 09/10. Jak czekasz na miejsce (by polepszyc swoja srednia a tym samy swoja pozycje wsrod innych ubiegajacych sie o miejsce na danym kierunku) to doliczaja punkty, a wlasciwie odliczaja bo przeciez im srednia nizsza tym lepsza w DE;) I tak za 1 semestr czekania zyskuje sie 0,1, za 2sem -0,2 (czyli masz srednia 2,2 czekasz 1 rok i srednia 2,0) . Tak np jest na Freie Universitat w Berlinie,moze na Viadrinie tego nie ma,wiec zwracam honor;p
Ja wysłałam dokumenty już 3-go i nie dostałam jeszcze żadenego maila potwierdzającego ani niiic:/ to normalne?
co do wakacji...poki co to pogoda nie dopisuje wiec nie ma co wybierac sie nad jakies jeziorko.. ale moze cos sie w koncu zmieni:]
Spokojnie ! Wy sie niczym nie przejmujcie! Ja wyslalam wczoraj papiery i tez jakos zadnego potwierdzenia jeszcze nie dostalam :P :P
jezeli podalyscie w antragu swoj adres mailowy, to powinnyscie po krotkim czasie od dnia wyslania dokumentow dostac potwierdzenie z uni-assist o ich dotarciu.

Vasilu, jezeli idzie o mnie: w Bawarii jestem od zeszlego roku. Zaraz op maturze wyjechalam sobie jako Au-Pair... i dobrze mi z tym :D

A co do Ciebie..., skoro masz juz mieszkanie, bedziesz miec i prace :)
pogadam z burmistrzem, nie martw sie :D
Dzieki Aska, na ciebie to zawsze mozna liczyc!! Hey, to moze jakos sie spotkamy. Ja bede mieszkal w takim ukrainskim akademiku. Fajnie, niom? ;D

Co to tego braku potwierdzenia droga mailowa: to nie jest normalne, ale spoko, oni w zeszlym roku robili bardziej nienormalne rzeczy. Teraz nie chce mi sie o tym pisac, ale spoko, napiszcie po prostu do nich maila, czy juz doszlo itp. itd.

I czegos takiego jak Wartenzeit raczej na Viadrinie nie ma. Zwrocpny honor zakladam spowrotem na glowe :)
Oj..Bo Ty Asia to mozesz byc z tego zadowolona! Bo i jezyk sobie podszkolilas i w ogole super na tym wyszlas. Ale sa osoby, ktore jada jako au pair, bo nie maja na siebie innego pomyslu..i pozniej...dalej go nie maja..znam kilka takich dziewczyn. No..ale w sumie to juz zalezy od osoby, bo widac , ze ty jestes dziewczyna ambitna, ktora po prostu nie boi sie wszelkich wyzwan! A one..hmm...no wlasnie ;) Aaaa...i nie lubie jak ktos mowi o takich osobach jak Ty...a bo ona miala szczescie! Uklada ci sie fajnie i jestes zadowolona, ale przeciez gdybys sama nie podjela takiej dycyzji nie zalatwiala tego wszystkiego, to z pewnoscia nic by sie za Ciebie nie zrobilo ;)

A ja ogolnie wyslalam te dokumenty..coraz bardziej watpie , ze dojda na czas. A jeszcze bardziej moje watpliwosci rosna odnosnie moich studiow na Viadrinie. Ehh..Aska mieszka w Niemczech, ktos inny cos, ktos inny cos...a ja kurde ;/ No..ale jak black_rose napisala...Anna Maria Wesolowksa po niemiecku tez musi czasem wystarczyc ;)

A odnosnie wakacji, to wlasnie dzisiaj juz podpisalam umowe w biurze i jade do mojej kochanej Hiszpanii. Jejeje :D no..ale to 9-20 wrzesnia...wiec bedzie jezcze pare dni przed DSH (jak cos ;) ). Rany..jak ja sie stesknilam za kochana Barcelona..ogrodami Gaudiego i flamenco :D łojoj :D tylko, ze ja zawsze wynajduje sobie jakies fajne pobyty z dala od turystycznego zgielku, aby poznac kraj i jego mieszkancow...a nie mieszkancow innego kraju, co tez na wczasy przjechali :D Oczywiscie na chcacego-nic trudnego i do tych kurortow turystycznych, to zaden problem dotrzec by troche potanczyc. Ale jeju..taka fajna rodzinka Hiszpanow zabrala w Barcelonie do klubu salsy, dla miejscowych i nieznanego przyjezdnym...ach...bylo cudownie :D:D:D No..w tym roku akurat jade ze wieksza grupa znajomych, wiec padlo na Lloret de Mar...ale i tak im sie wyrwe i jakies polaczenie do Madrytu koniecznie znajde ;]
Kurde...chyba sie rozpisalam ..i to nie na temat. Ok..juz nie bede :P
Buzka!
Ale ja zjadam litery...albo wrecz ich dodaje za duzo :P To nic..mam nadzieje, ze mnie rozumiecie. ;] No..ale odnosnie wczesniejszego posta, to niestety nic nie ma za darmo, wiec witaj praco...zegnaj wolnosci ;) od poniedzialku zaczynam.
Do mnie też żadne potwierenie nie dotarło :/ Może mają tyle kandydatów, że się nie wyrabiają :D Z kolei to ciekawe, bo w tym roku jest o wiele więcej chętnych na Viadrin na GPL niż w zeszłym, przynajmniej z mojego województwa ;) Jeśli chodzi o wakacje, to pogoda jest do d.. bani :D Ale za to lecą mecze Ligi Swiatowej, a ja jako zapalony kibic siatkówki nie mogę oczywiście ich przegapić :D Pozdro!
P.S.Mam nadzieję, że się wszyscy dostaniemy i zrobimy sobi big imprezę :D
black_rose...ty tez jestes fanka siatkowki :D ? hurra...! :D wlasnie przerwa i kibicujemy dalejjj...POLSKA! Ale pierwszy set piekny! Doslownie klasa!
Wygralismy :D:D Ok..ja sie z Wami zegnam na do piatku. Jade jutro do Olsztyna i pozniej wsiuu do Kielc i do Czestochowy. Taki maly objazd po naszej pieknej Polsce!
Buziaki!
Tiru-Tiru, dziekuje za mile slowa.
A jezeli idzie o Twoje dokumenty. Moze dobrze by bylo, jak Vasil juz wspominal, abys przedzwonila do nich i spytala sie, czy Twoje papiery sa juz na miejscu.

Co do Hiszpanii.... Zazdroszcze i zycze milego pobytu! Gdy juz sie tam znajdziesz.... tabraniam Ci wrecz choc na chwile wspomniec / pomyslec o egz. DSH, tak! Masz sie rozladowaac, wyopczac! Obiecasz? No!...

Vasilu, teraz czas döa Ciebie...
Bedziesz mieszkac dokladnie w Monachium? W sumie czesto tam przebywam... Za tydzien jade na wyklad tajemniczego pana profesora Smitha. Wtedy przekonam sie, jak wyglada moja znajomosc j. niem...
Byc moze byles juz tu i wiesz, jak pieknie jest...a moze jeszcze nie, wiec zapewniam Cie - ...jest pieknie:)
Mam nadzieje, ze spotkasz sympatycznych ludzi i spedzisz tu mile czas, aby miasto Monachium nigdy nie musialo kojarzyc Ci sie jedynie z praca i czyms nieprzyjemnym... :)

Zatem coz? Zycze Ci powodzenia, i ah!... Burmistrz stwierdzil, ze to zaden problem i ze juz od 1. sierpnia czeka na Ciebie w swoim buirze! (podobno masz pracowac u niego, jako jego osobisty doradca.... Slicznie:) ).
czesc!
Napisalam wczoraj maila do uni-assist'u z zapytaniem o moje dokumenty, a oni odpisali mi dzisiaj ze nie maja w swojej bazie danych kandydatow osoby z moimi danymi:/ nie wiem co mam teraz zrobic, probuje sie dodzwonic,a tam ciagle zajete:/ przeciez wyslalam list tydzien temu, polecony z priorytetem a oni go nie maja.. zaczynam sie denerwowac:|
Bez obaw ludzie, na pewno maja te dokumenty, tylko ich jeszcze nie wprowadzili do kompa. Jezeli je wyslalas na wlasciwy adres to nie ma bata, musieli je dostac. Oni i tak juz pewnie iwedza, ze sa kretynska firma i boja sie odbierac telefony, by tego nie uslyszec prosto w ucho :)

Tiru-tiru tutaj spotkasz tylu ludzi zafascynowanych Hiszpania i wogole kultura latynoska. Az sie glupio czuje, ze jeszcze nie chcodze na kurs hiszpanskiego! Dla mnie sie to juz zaczyna robic nudne, ze co druga osoba byla na semestrze w Hiszpanii, no ale lepiej taka nuda niz teksty, ze sie byo na zmywaku w Angill!
Ale ja ciebie rozumiem! Mnie sie maza Balkany i Prowancja. Do tej drugiej to mozesz ze mna pojechac. Ja wysiade we Francji, a ty pojedziesz dalej!

A co do naszej kochanej Asiuni to ja wiedzialem ,ze w niej taki potencjal drzemie :)) Aha i ja nie chce pracy u burmistrza, zalat mi cos w cukierni! :P

No i jeszcze raz wszyscy razem: SPOKOJNIE, NIE DENERWUJEMY SIE!!!

I sie jesze pochwale, zdalem probne klausury i z prawa karnego i publicznego!
Dzastka!! boje sie razem z Toba:( Qrcze nie wiem co powinnas zrobic...zarejestrowalas sie na stronie uni assist? Nie wiem czy wszyscy musza sie zarejestrowac ale dla spokojnej nocy zrobilam to:P

Co do tego hiszpanskiego... chyba przyszla jakas moda bo nawet mnie to wciagnelo. Ostatnio bedac w Polsce powiedzialam rodzicom, ze jezeli nie dostane sie na studia to wyjade na rok do Hiszpanii- nie byli zachwyceni bo zaraz nasunela im sie mysl, ze nie wroce. Dziwne...przez cale zycie smiali sie, ze beze mnie jest taki spokoj w domu... a jak przychodzi co do czego to prosze:P hehe...chyba jednak mnie kochaja:P
aaa....zapomnialabym: Vasil- moje gratulacje

...zdolny chlopiec:P
Po pierwsze, 3:2 dla Polski!! :D Ale 2 sety to masakra była :P Dobrze, że Szymański wszedł :D PO drugie, moje potwierdzenie wpłaty plus potwierdzeie dojścia dokumentów przyszło mi na email.Mam jednak pewne obawy, bo przyszło mi zawiadomienie, że uni-assist otrzymało antrag auf zulassung, ale nie jestem pewna czy chodzi tutaj także o inne dokumenty :/
Black Rose, jezeli przesylalas dokumenty w jednej kopercie, to oprocz antragu doszly z pewnoscia i pozostale papiery:) Nie denerwuj sie! Grunt, ze maila z uni-assist masz juz w swojej skrzynce elektronicznej!

... Vasilu, powiedz mi tak szczerze, od serca... coz nie podoba Ci sie w pracy osobistego sekretarza burmistrza Monachium?... Zauwazam tu pierwsze syndromy tzw. "wybrzydzania" :D. Aby temu zapobiedz, owszem, zalatwie Ci prace w cukierni, ale przy okazji napcham Cie tak bardzo ciastkami kokosowymi, abym nigdy wiecej nie musiala slyszec, ze cos Ci sie nie podoba! :)...
(twarda sztuka ze mnie, hm? :D)

Kobieta!
a, i ze pozdrawiam :)
ps. ladnie tu dzis... i moze nawet poczuje, ze mamy lato!
... "zapobiec", widzisz?! zestresowales mnie!
Zarejestrowalam sie..i wyslalam do nich fax. W koncu sie dodzwonilam a jakas pani powiedziala ze mam "gucken" na maila wiec robie to co chwila... mam nadzieje ze w koncu dostane to wyczekiwane potwierdzenie, bo jak niee to NKJO w Lesznie wita :|
Potwierdzenie dotarcia dokumentów dostaniesz, ale potwierdzenie dostania się jest dopiero w sierpniu, dlatego składaj też na wszelki wypadek do tego NKJO
Złożyłam już... zawsze warto mieć wyjście awaryjne
...no wlasnie, "wyjscie awaryjne", ktorego ja nie mam.
Zakneblowalam sie. Brak innej mozliwosci.Nie ma. Nic!...
i jezeli nie Viadrina...

sto lat w kamieniolomach czekac mnie bedzie.
...ladny dzis dzien mamy, nie prawdaz ? :)
Aska, jesli Ty sie nie dostaniesz to kto ma sie dostac;P ? Zdolniacha z Ciebie i juz! nie masz sie o co martwic, przynajmniej Twoje dokumenty sa juz u nich...
a do kolegium zostalam przyjeta, dzisiaj bylam sprawdzic liste:) wiec jesli nie Viadrina to... Leszno.
pozdrosss:]
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie