Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 763
Vasilu, nie martw sie---
Stres jeszcze nadejdzie :)
czym zreszta bardzo Cie ucieszymy! (ps. czego nie robi sie dla przyszlych kumpli:) )
hmmm,to ja juz sie pogubiła ;/, przedłuzono termin składania podan?! a co w takim razie z wynikami?? czekam na zorientowaną koleżankę/kolegę :)
Ale jaja:] Czyzby mieli za duzo wolnych miejsc? No ale wlasnie, co teraz z wynikami,kiedy beda znane,dopiero pod koneic wrzesnia,skoro przedluzyli do 28?
Dorzucam swoje zainteresowanie odpowiedzia na wyzej zadane pytanie... Kiedy w takim razie beda wyniki??

Wystraszona:/
Ludzie.mam pytanie.To nie dotyczy tylko Niemców??I wreszie wytłumaczcie mi czy einschreiben to nie jest bewerbung.Przecież to jest niemozliwe aby papiery do assist mozna było składac do 28 wrzenia.To o co chodzi????????????????????????
hmmm, cos mi sie wydaje że lekko spanikowaliśmy;) mi tez wydaje sie niemozliwe aby do tego czasu mozna było skladac papiery, bo juz sam tydzien wprowadzajacy jest gdzies tam na poczatku paź., wiec kiedy mieliby czas ogłosic wyniki?! ;D
moze po prostu po ogłoszeniu wyników mamy złozyc jeszcze jakies dokumenty na Viadrine ,tak bezposrednio??podanie jakies ze wybieramy te uczelnie, przeciez niektorzy ubiegali sie o miejsca w innych szkołach. Co o tym sądzicie?? ;D
Czesc,

chcialbym Wam napisacv, ze Vasil jest na tym forum troszke hurra optymista i powinniscie podchodzic czasami z rezerwa do tego, co pisze.
O samej Viadrinie wypowiadac sie nie bede, poniewaz i tak pewnie juz podjeliscie decyzje. Powiem tylko, ze jesli ktos marzyl o swietnej atmosferze studenckiej, atmosferze powodowanej mlodymi ludzmi, ktorzy studiuja dla pasji i zamilowania, ktorzy sie angazuja, poruszaja wiele rzeczy, sa aktyni i nie spedzaja wiekszosci swego czasu w pokoju z piwem przed telewizorem albo w jednym ze trzech pubow na krzyz w Slubicach, nie spotka tego tutaj. Ja jestem z 20 tysiecznego miasteczka z Wielkopolski, o wielkosci Slubic i myslalem zawsze, ze mieszkam w dziurze, ale kiedy przyjechalem tutaj zobaczylem niespecjalnie przyjaznie nastawionych do studentow slubiczan, prosze nie pytac dlaczego, nie wiem i juz wiecej nie mysle, ze moje miasto to dziura. Jest bardziej schludne i bardziej zywe. Gdyby w Slubforcie nie bylo Viadriny i ColPolu, pewnie bylyby sie oba miasteczka wyludnily.
Na semesterticcket mozna jezdzic do Berlinam fajna alternatywa, albo poszukac jakichs ciekawych inicjatyw we Frankfurcie, czasem mozna cos znalezc.

In Slubice ist nix!

p.s. Nie piszcie sie na Amicus. Mieszkam tu caly pierwszy rok i rodzinna atmosfera to klamstwo. Jesli mi ktos nie wierzy, niech zapyta Vasila oficjalnie na forum, czy mieszkajac w Amicusie czuje rodzinna atmosfere? Gwarantuje Wam, ze jest nie czuje, poniewaz nie da sie czuc czegos, czego nie ma.

German and Polish Law - to jest moim zdaniem fajna sprawa. Fajniejsza bylaby, gdyby te studia byly w Poznaniu albo w Berlinie, ale nie sa niestety:) Naukowo sie pewnie tutaj rozwiniecie, ale spolecznikowsko czy kulturalnie bedzie Wam trudno. I niech mi nikt nie pisze, ze na studia nie idzie sie po to by sie tylko uczyc a nie rozwijac spolecznikowsko czy kulturalnie!! To bardzo puste myslenie!! Studia to czas ksztaltowania i ksztaltowania sie czlowieka, jego najbardziej intensywnego rozwoju. To, co sobie czlowiek podczas studiow wezmie, zostanie mu na cale zycie w postaci bagaza doswiadczen i umiejetnosci. Pieniadze to tylko jedna kieszen w takowym bagazu. Nie zapominajcie o tym , kiedy bedziecie decydowac sie na studia na Viadrinie. (Byc moze jednak jeszcze jacys niezdecydowani sa)

Z drugiej strony zachecam pasjonatow, aby przysszli tutaj i pomagali cos zmieniac! Do zobaczenia. Michal.
Michale, studiujesz GPL?
ah... i powiedz prosze, czy po trzech latach studiowania tego kierunku jest mozliwosc przeniesienia sie do innego miasta w Niemczech?
Mam swiadomosc,ze jest to jedyna uczelnia, gdzie rownoczesnie mozna studiowac niemeickie i polskie prawo... Moje pytanie tylko: czy po trzech latach mozna kontynuowac nauke w innym miejscu na tej ziemi?
Pozdrawiam i dziekuje za szczera wypowiedz...
Ja sama zamierzam znalezc sie po neimeickiej stronie granicy. Miejsce w akademiku juz czeka...
Problem stanowi dzis natomiast niepewnosc zwiazana z dostaniem sie na GPL, bzw. zdanie egzaminu DSH.

Raz jeszcze pozdrawiam!
Dziekuje Michale, w koncu napisales! :)

ale fajne to slowo: spolecznikowsko!
homofaber...oder Michal- nie wiem jaki cel miala Twoja wypowiedz ale mnie jeszcze bardziej zacheciles do studiowania na viadrinie

Pozdrawiam:)
Raz jeszcze ja...
Jak przystalo na to forum: mam pytanie:p Czy akademiki w Slubicach wygladaja tak jak na zdjeciach? -> http://www.cp.euv-frankfurt-o.de/pl/sprawy/index.php?link=galeria_zdjec/index

...i gdzie jest najlepiej?
Nie wiem, czy mozna sie przeniesc sie na prawo niemieckie do innego miasta po trzecim roku. Ja koncze pierwszy i chce zwiazac swa przyszlosc z Polska albo pracowac jako polski prawnik gdzies za granica, choc wylacznie czasowo.

Nie traktujccie mnie prosze, jako doradcy w spawach studyjnych na Viadrinie. Ja chcialem tylko przestrzec, ze jesli sa wsrod Was idealisci, ktorzy chca studiowac przede wszystkim dla siebie, by moc dac z siebie cos potem innym, a najlepiej juz podczas studiow, to moga sie w Slubicach troche zawiesc. We Frankfurcie nie mieszkam, wiec trudno mi powiedziec, czy tam jest duzo wiecej zycia. Dzis w FFO mieszka ok.65 tys. mieszkancow, za 10 lat ma ich byc szacunkowo 50 tys., dlacczego burza taka blokowa ddzielnicce - Neuberesinchen. Tyle liczby, ja jednak wiem, ze wychodzac na spacer z Fafikiem (moj pies) nie mamy po trzy nogi, ale ja mam 2 a Fafik cztery. Tyle a propos liczb. Wszystko zalezy od ludzi i energii, jaka posiadaja.

Ja nie chcialem nikogo zniechecac, nie specalnie. Byc moze tak wyszlo, ale to niezaamierzony efekt, poniewaz moim zdaniem plusy przewazaja i ja staram sie spelniac nawet tutaj. Chcialem tylko przestrzec, abyscie nie wpatrywali sie ww Vasila i to co pisze, jak w swieta krowe, poniewaz go znam, czytalem pare jego postow i mowie Wam, ze jest odrobine hurraa-optymistyczny.

~przy okazji pozdrawiam 106, wiadomo o co chodzi. Michal.
No nie, to teraz chcialem takiego ladnego posta napisac i wyjdzie, ze jeszcze bardziej jestem optymista-idealista. Ale co tam, napisze i tak! Bo chodzi mi o to, ze pomimo, ze tutaj moze i nie ma zbyt wielkiego zycia towarzyskiego, nie ma czesto imprez, to jednak... no ludzie, jak tutaj jest pieknie nad rzeka! Jadac przez most ma sie taki piekny widok na niebo. Jest tak cudownie zielono, szczegolnie teraz. Specjalnie teraz przyjechalem do biblioteki, by moc jeszcze raz spojrzec na to zachodzace slonce, na te waniliowe niebo majac w uszach rownie cudowna muzyke. I ja bede stale kochal ten pazdzierzowaty Frankfurt i te Patologice.

I kto teraz smie powiedziec ze cos idealizuje i nie jestem obiektywny, no kto?! :D

Aha, Michal, jakbys jeszcze dzisiaj przeczytal, to poczekaj do 21, wrocimy razem do Slubic! :)
dowiedzialem sie o co chodzi z tymi przedluzonymi terminami skladania podan. To odtyczy TYLKO Niemcow albo osob z niemiecka matura.
...co mnie osobiscie ucieszylo, bo w innym przypadku byloby to juz lekkim przegieciem...
Czemu akurat te 2 przypadki maja takie udogodnienia? ja myslalam ze to jakis nowy nabor albo co,ale w takim razie kiedy wyniki dla tych ,ktorzy moga zlozyc wnioski do 28wrz?
a co my sie nimi macie przejmowac?
No chyba, ze ktos z was ma niemiecka mature.
a co my sie nimi macie przejmowac?
No chyba, ze ktos z was ma niemiecka mature.
ja mam,ale cicho ;)
A nie jest przypadkiem tak, że dla Niemców przedluzyli termin, bo nikt z nich nie chce tam iść?:D
a po drugie mam jeszcze pytanie odnośnie do dyplomów. Jestescie pewni, że dostaje się 2 dyplomy? osobno polskiego prawa i niemieckiego?
"A nie jest przypadkiem tak, że dla Niemców przedluzyli termin, bo nikt z nich nie chce tam iść?:D"

mozliwe.

"a po drugie mam jeszcze pytanie odnośnie do dyplomów. Jestescie pewni, że dostaje się 2 dyplomy? osobno polskiego prawa i niemieckiego?"

http://www.rewi.euv-frankfurt-o.de/de/bewerber/GPLaw/allgemein.html

wczytaj sie, a znajdziesz odpowiedz potwierdzajaca Twoje przypuszczenia.

Poza tym... Za chwil kilka sierpien.
Nalezy oczekiwac listu z uni?...
Hej Wam :*
Dzisiaj dostalam wiadomosc z uni-assist...ale to jeszcze nie wyniki. Tylko potwierdzili przyjecie dokumentow, no i , ze wszystko co bylo trzeba, to dostarczylam. No..i ze taki dokumenty zostaly dalej przekazana i dopiero zapadnie decyzja. Czyli w sumie to co na maila wysylali.
Jakis tydzien temu tez dostalam taka wiadomosc...

Swoja droga- w razie "W" potwierdzilam na UAMie, ze chce tam studiowac...( czyt: rodzice dostarczyli moje dokumenty) ale nadal czekam na wiadomosc z Viadriny... Mimo wszystko czuje sie teraz pewniej, ze jesli z Viadriny nici, to mam w zanadrzu kolo ratunkowe...
Aaaa... poza tym bede szukac kolezanki do pokoju w akademiQ... bo na 100% bede mieszkac w Slubicach... wiec jakby co to mozna pisac:p
sanoczek.....ja zrbilam tak samo..no moze nie w Poznaniu, bo jakos nie chcialam tam studiowac (akurat w moim przypadku zle skojarzenia z tym miastem ;)), ale na UW i w Olsztynie potwierdzono. Wiem, ze w sumie tak glupio, bo komus miejsce zajmuje tylko teraz i to na dwoch uczelniach, ale u mnie tez zadzialali rodzice (Mamuska). W sumie dobrze, ze nie ma wiecej egzemplarzy swiadectw maturalnych, bo by mi jeszcze pewnie w Szczecinie, Wroclawiu i Poznaniu potwierdzila. Ale my czekamy na odzew z Viadriny. A ty Sanoczku tez na prawo na UAM-ie?
Tiru Tiru, to nie jest w zadnym wypadku egoistyczne, co robisz:)

Gratuluje Wam, Dziewuszki! :)
interesujace to, co napisane tu zostalo.
hej,ja tez dostalam takie papiery z uni-assist.
P.S.i rowniez potrzebuje wspollokatorki ;)
Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie