Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
511-540 z 763
Hej,
co do tego braku jedynek to zawsze sie slyszy odpowiedz, ze ich nie ma. Trzeba sie nachodzic i naprosic, aby dostac miejsce w jedynce.

No i pozdrawiam nowo forumowiczke (dobrze napisane, czy zle, bo nie wiem :))
witam! co do socjalnych - studenci na pierwszym roku nie maja mozliwosci starania sie o tego typu stypendium. Dzwonilam do Babki w tym dziale poinformowanej. My mamy mozliwosc jedynie starania sie o stypendium dla studentow z Polski-ale termin skladania podan byl jedynie do 15.lipca, podobnie jak termin skladania pozostalych papierow.

Pi.es. Vasil, Ty wciaz na Bawarii?
ja złożyłam podanie , ale zero newsów :/
hehe ,ale dzieki Tobie Aska juz wiem. Nie kryj sie z tymi Malomicami,ja mieszkam w troche wiekszej miescinie(choc nie jestem do konca pewna:p)-Nowa Sól sie zwie. Nic ciekawego ale lubie swoje miasto :D:D:D
hehe ,ale dzieki Tobie Aska juz wiem. Nie kryj sie z tymi Malomicami,ja mieszkam w troche wiekszej miescinie(choc nie jestem do konca pewna:p)-Nowa Sól sie zwie. Nic ciekawego ale lubie swoje miasto :D:D:D
Aha,no i niech mi ktos powie jak bylo wczoraj na dniach powitalnych?? Ja niestety nie moglam byc, ale chetnie sie od Was dowiem? No wiec jak bylo?
Pytasz jak było na tych dniach, a raczej dniu powitalnym, to ja mogę cosik na ten temat odpowiedzieć. Na korytarzu stało kilka osób ( z uczelni niby ), ale nie umieli odpowiedzieć na moje pytanie niestety. I musiałyśmy chodzić po budynku i się pytać, prawda Kamila ? :-) Pełno ulotek, czapki z daszkiem i notesiki można było otrzymać; a za opłatą również koszulkę... hehe Ale przynajmniej okolice fajne i ładne. Aha muszę jeszcze zaznaczyć, że od akademików w Słubicach to jest nawet spory kawałek drogi na tę uczelnię.
hahaha, prawda,prawda :)
a co do tego styp. dla studentow z Polski? nie wiecie przypadkiem czy to jest zalezne od miejsca zamieszkania??, tzn. jezeli bede mieszkac w slubicach a nie we frankfurcie to nie mam szans na to styp.?
bo oczywiscie, w czwartek nie było takiej osoby ktora moglaby mi w tym pomoc (pani odopowiedziala za stypendia rozchorowala sie :))
a macie moze jakies przykladowe testy z DSH?? (pytanie tak apropos przygotowan do egzaminu) :)
a'propos tego stypednium dla Polaków to na pierwszy rzut idzie odległość,ale miejsca stałego zamieszkania, czyli stąd skąd dojeżdzasz ;) To było by trochę śmieszne gdyby liczyli (centymetrem? linijką?)odległośc od akademików we Frankfurcie czy Słubicach do uczelni i kto dalej ten ma stypednium :P A co do dni otwartych to opowiadajcie dziewczyny czy warto tam pojechać na te willkommenstage ;) -> odpowiadając na moje pytanie weźcie pod uwagę fakt, że już byłam tam na Viadrinie i wiem jakto wygląda itp. więc czy taka osoba dużo straci nie będąc na willkommenstage?;)
Tak Asiu, jestem do konca wrzesnia w Monachium.

A co do stypendium socjalnego, to jest mozliwosc otrzymania jakiegos ze strony polskiej, podanie sie sklada w Colegium Polonicum. Prawo do tego maja studenci prawa polsko-niemieckiego, gdyz posiada sie status studenta UAM-u. Troche zalatwiania przy tym jest, ale dla chcacego nic trudnego :)
No ale ja i tak wybieram się na ten Willkommens Tag we wrześniu :D może pani od stypendiów bedzie już zdrowa :D

a odległość nie jest aż taka straszna :P Chyba da się przyzwyczaić :D

PS. Szukałam jakiś materiałów do Waszego DSH. Znalazłam - niestety płatne ;/
Według mnie to nie ma po co jechać specjalnie na ten Willkommenstag jak się tam już było i wszystko widziało. Chyba że się ma jakieś pytania, ale wtedy chyba też lepiej tam zadzwonić niż jechać, bo tak jak wcześniej pisałam ludzie, którzy tam stoją to się tak średnio orientują ( przynajmniej takie odniosłam wrażenie ).
W sumie to masz rację. Ale ja przy okazji zloże wszystkie dokumenty od razu :) no i zrobie przelew bo niemieckiej stronie, bo ostatnio jak robilam przelew do uni-assist to bank "sobie wziął" prowizję w wysokości 80zł(a im większa kwota przelewu to większa prowizja;/). Czyli w moim przypadku będę miala na bilety na pociąg i mały jakiś shoping :D ( hehe;) )

A jak już pisze o przelewach. Orientuje się ktoś w jakim banku jest najkorzystniej dla studenta? (naturalnie mam na myśli stronę niemiecką). Może Sparkasse?? :D A i jak zakładam konto to jakie dokumenty są potrzebne? (wystarczy dowód, paszport.. )
Oj ludzie ludzie, wystarczy trochę po internecie poszperać i pełno tam jest różnych testów, a stronki warto zobaczyć i poszukać chociażby na forum niemiecki.ang.pl. Tu przykładowy link: http://www.hs-zigr.de/~bgriebel/dshlm.html a co do willkommenstage to fajnie by było gdyby ta cała nasza forumowa ekipa pierwszoroczniaków się zebrała tego 30 września :)
black- ja sie pisze na wrzesien:p
ja tez! ja tez! :p
I ja :) :P
hmmm, ja tez bede :), a nie chodzilo mi w sprawie tego stypendium o odleglosc od viadriny, tylko o to ze jezeli to jest stypednium od miasta Frankfurt, to moga nie przyznawac go osoba mieszkajacym np. w slubicach. Chociaz to jest stypednium stratowe,wiec moze i dla wszystkich bez wzgledu gdzie bede mieszkac :)

mam pytanie, czy wszyscy/wszystkie (?) :) na tym forum bedziecie mieszkac w akademiku?? bo ja tak zaczelam wlasnie szukac jakiegos pokoju, i nie wiem, zaczynam sie zastanawiac czy nie bylo bylepiej wynajac cos na miescie :), oczywiscie skladalam podanie o pokoj w akademiku,ale tak jakos zaczelam myslec,ze moze jednak... :)
emmm, a mowisz o wynajeciu mieszkania w Słubicach czy Frankfurcie? Ktos juz tu napisal na forum,ze o przyznaniu miejsc w akademiku mamy sie dowiedziec w terminie 10-15wrzesnia.Jesli rozpatrza negatywnie to ja sie pisze na mieszkanko;)
w slubicach. nie wydaje mi sie zeby komukolwiek nie dali pokoju w akademiku :)
Z tego co pamiętam ktoś pisał że w ubiegłym roku przyznawano miejsca dość późno i nikomu nie odmówiono. Także spokojnie :)
( co do pokojow - kazdy dostanie go z pewnoscia! wiec bez obaw!)

Ja natomiast przybywam do Was z zupelnie innym problemem,mo ktorym byla juz wprawdzie mowa we wczesniejszych postach.
Mianowicie.... EKUZ :)
Czy Wy poradziliscie juz sobie z tym?
Do czasu, gdyy jestem w DE czuje sie bezradna wobec tego przeklenstwa! Jak powinnam opstarac sie o te karte? I od czego zaczac?
Czuje sie jak mlot...
Dlatego prosze Was o pomoc.
Trzeba iść do NFZ, wypełnić wniosek o przyznanie tej karty, mieć legitymację, dowód, legitymację ubezpieczeniową rodzica ( u którego jesteś ubezpieczona ) i jeszcze tę kartkę, która przyszła z Niemiec, że się dostałaś na studia.

Ale myślicie, że to "ein Krankenversicherungsnachweis für die Hochschule", które mamy dostarczyć to jest właśnie to EKUZ ? Jak się będzie zapisywać na studia to trzeba tylko tę kartę mieć ??
Trudno jest mi powiedzieć czy trzeba mieć jeszcze coś innego. Dopytywałam się w nfz i kobieta powiedziała że nie wystawiają nic innego. Powinno starczyć. Moja koleżanka w Berlinie nic więcej nie dostarcza.
Ludzie zapraszam na serwis studentix.pl! :) Można poznać na prawdę ciekawych ludzi m.in. z bachelor of german nad polish law :)
mam takie pytanko: dokumenty na Viadrinę trzeba zlozyc pomiędzy 24 wrzesnia a 4 pażdziernika tak? i wtedy zostaniemy zapisani na studia?
Do black_rose:
a tutaj sie nikogo z GPL nie poznalo :P
Ktos sie moze wybiera na kurs przygotowawczy do egzaminu DSH??
oooo, widze ,ze pojawila sie kolejna osoba, ktora DSH nie ma :).Na tym calym willkommens tagu wszyscy mieli juz DSD!! Niektorzy troche spanikowali, prawda Erca? :). Ja nie wybieram sie na ten kurs przygotowawczy. Trudno, najwyzej poprawie w styczniu :D
Temat przeniesiony do archwium.
511-540 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie