Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
601-630 z 763
chyba czlowieku nie potrafisz czytac, bo napisalem "chyba jakos nr 1 kierunek Messegelände", co wskazuje na to, ze nie jestem tego w 100% pewien, ale kierunek, w ktorym jedzie ten tramwaj podalem dobrze. I po co tyle tych wykrzyknikow, chyba sie w zyciu musisz denerwowac.

Ale po za tym, dziekuje tobie, ze rowniez starasz sie doradzac nowym studentom Viadriny. Niech Bog ci w dzieciach wynagrodzi.
Czyli kurde jak w końcu trzeba :> Tramwajem nr 2 na przystanek witzel cos tam tak?
tak black, nr 2 i wysiadka na witzlebenstr. :)
Vasil orientujesz się jak wygląda sprawa z ekuz, gdzieś to już piales, ale nie mogę tego znależć. Czy wygląda to tak, że po prostu zanoszę im tą kartę, czy jeszcze muszę gdzieś z nią iść a potem dopiero dac im w dokumentach?
ze skserowany karta EUKZ idzie sie do biura AOK-u, czyli jednej z Krankenkass, oni tam wypelniaja taki formularz i jego kopie sie przeklada w Immatrikulationsamt. Biuro AOK-u znajduje sie w piwnicy w budynku, gdzie jest rowniez Immatamt.
dzięki :) a nie wiesz kiedy czynne jest to AOK? I nie porientujesz się gdzie jest siedziba immatamtu?
to wszystko masz pewnie napisane albo w internecie, albo w wegweiserze. Milego poszukiwania :)
Wiec tak :D Ja sie "nameczylam" :P i znalazlam.

AOK Logenstr. 2
Biuro otwarte :

Poniedzialek i sroda 10.00-14.00
Wtorek i czwartek 13.00-17.00

:)
Witam Kolezanki i Kolegow,
sluchajcie... ja wciaz nie wiem- pisalam do babek z Viadriny zajmujacych sie sprawami stypendium, dzwonilam do nich, ale i w jednym i w drugim przypadku napotkala mnie wylacznie glucha cisza...
Czy kazdy z Was- nawet ten, kto ubiegal sie o stypendium, wplaca na konto Viadriiny 200 euro (z czyms) za semestr?

Szczerze?...
najchetniej mialabym juz wszystkie te formalnosci za soba... :)
a tak opza tym to jak przygotowania do pierwszego semestru?
no i czy widziimy sie 26.09 ? :)

cieple pozdrwo!
Asia
Wie ktoś może co trzeba powiedzieć w tym AOK, że co się chce ? A od której strony to się wchodzi tam ? Aha i rozumiem, że tam trzeba iść jeszcze przed tym jak się pójdzie składać te papiery w Immatrikulationsamt, tak ?
no wlasnie Aska!,tez mam ten problem. napisalam do nich maila,ale chyba zapomnieli odpisac. wybiore sie tam najprawdopodobniej osobiscie przed wplaceniem tych pieniedzy...;D
Qrczaki:/ Przyznali mi pokoj w akademiku ale nie wiem w ktorym:/ Dzwonilam- powiedzieli, ze tego jeszcze nikt nie wie:/ suchar... na pewno ktos to musi wiedziec:/ grrrrr....jestem wsciekla...

Powiedzcie, gdzie mieszkacie na czas DSH? ...bo akademik jst "podobno" czynny od 1 padziernika:/

NIE OGARNIAM...
No Witajcie ! Też czekam na odpowiedź co z tym Stypendium, ale z Immatrykulacją załatwiłam już z dobry miesiąc temu, już dawno mam Studierendenausweis Viadriny....no i normalnie zapłaciłam 208 euro. Myślę, że najwyżej potem gdyby mi przyznali to stypendium, to oddadzą pieniądze :)
jeśli chodzi o Wam o stypednium to dla austausch cos tam 150 euro, to bylo ono przydzielna we wspolpracy z col polem, na stronie col polu jest napisane, że po stypednia trzeba się zgłaszać osobiście do pokoju 150 w CP. Natomiast jesli chodzi o akademik, to na okres dsh mam zarezerowany amicus, bo on jest czynny przed 1 pażdziernika. A propos jest ktoś z Was jeszcze w Amicusie?
o tym w ktorym miejscu w budynku uniwersytetu znajduje sie biuro AOK-u pisalem wczesniej.
Czytanie ze zrozumieniem to polowa sukcesu, nie tylko na maturze :)
pisałes o miejscu a na nie o konkretnym adresie :> Niektórzy "nowi studenci Viadriny" nie wiedzą np gdzie znajduje się immatrykulationsamt, a rada: że w piwnicy, jest trochę mało pomocna ;)
chodzi mi o to, ze wlasnie wczesniej juz zostal podany adres i godziny otwarcia, a pozniej nastepna osoba zapytala sie gdzie konktetnie w tym budynku znajduje sie to biuro. Wtedy napisalem, ze juz to bylo. Bez cisnien. :)
Dzięki black_rose. To jaki adres i że w piwnicy to się doczytałam. Chodziło mi tylko o to jak tam wejść, bo z tego co się zorientowałam to do tego budynku są 2 wejścia, ale sorki - nie było pytania.
to nie ma wiecej ludzi na ten kurs przed DSH?? podaje ten zalegly numer [gg] :):) a Akademiku jak nie byloo tak nie ma hehehe jeszcze sie dowiem ze mam szukac mieszaknia to bedzie fajnie...aa $%^%&^%*^&&$%T#R$#$ :/
A ja chyba nie przyjade 26.09 ... :( Bo potem w dniach 1.10 - 8.10 trzeba sie zameldowac na Pilsudskiego.... No a niestety mam ponad 500 km i jezdzic w kolko nie jest wesolo ;/

No a co do akademikow.. Kobieta mi powiedziala ze niewiadomo gdzie bede mieszkac (w tym liscie nic nie mialam napisane) no ale cene mam podana - 320zl. Ktory to moze byc akademik?

A powiedzcie mi jeszcze do kiedy mozna skaldac te papiery to Immatrikulationsamt? do 4.10 dobrze pamietam?

No i pozdrawiam Was serdecznie :) do zobaczyska juz za kilkanascie dni :)
Qrde...mi napisali 305zl miesiecznie wiec chyba jestem w Amicusie:/

Black rose: zarezerwowalas Amicusa prawda? na ile dni i na jakich zasadach? Placisz 20zl za dobe?
Szczerze mowiac troche przeraza mnie mysl o tych wszystkich formalnosciach, ktorych jeszcze nie zalatwilam:/
Nie orientujecie sie czy jest w pl jakis bank z ktorego przekazy miedzynarodowe sa bezplatne?
A do mnie jeszcze list nie doszedł :/ Kurde :/ Ja już zarezerwowałam amicusa, nie wiadomo czy 20 zł na dobę , trzeba zadzwonić potem i się dowiedziec, bo oni sami jeszcze nie wiedzą.Zastanawiają się czy my nowi, należymy do grona studentów czy jeszcze nie stąd nie wiadomo jakie stawki.
do Sanoczka: no niestety nie ma pl banku, w ktorym mozna bezplatnie przelac pieniadze. Pocieszenie :D Zostalam poinformowana ze mozna spokojnie zrobic przelew po niemieckiej stronie. Idzie sie do banu :D wypelnia przelew :D w potem placi sie 1 eoru ( i jest to oplata za usluge). Czyli niedrogo :)
Vasil nie zarywaj tak tych dziewczyn bo dla innych na roku nie starczy xD
Pozdrowienia od byłego współlokatora xD
Zarezerwowalam miejsce w akademiku od 25-28wrzesnia... 20zl za dobe:/ Bedzie ktos juz 25.09?
Oj studencie IBA masz racje Krzychu nam sie rozbestwil:DxD
Ja bede juz 23 wrzesnia:Pbo zapisalam sie na ten kurs DSH.Mi przydzielili ten dziadoski akademik Gaudium albo Juvente, a nawet o taki nie skladalam.. chamstwoxD
Ja bede od 23. w Amicusie...
Podajcie gg, to sie jakos zgadamy ;]
moje gadu: 8181993
eeee... czemu ktos sie burzy, ze dostal Gaudium??
Moze tam nie jest jak u mamy, ale standard na pewno lepszy od Amicusa, niezaleznie od tego, ile wam naopodwiadano o tzw. blogiej ciszy tam. Zreszta nie pamietam, czy sama tak nie twierdzilam okolo kwietnia( jelsi tak, to nie ma jak sie klocic z wlasnymi argumentami, ale podobno Oleksy tez tak mial :)

Hehehe, kolego z II roku z ksywka na R, juz wiem kim jestes. Te Kielce cie zdradzily :P
Temat przeniesiony do archwium.
601-630 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie