Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
541-570 z 763
Kamilko, nie przejmuj sie. I ja nie mam ani DS, ani tez nie biore udzialu na soptkaniach przygotowawczych do tego.
Zastanawiam sie, coz my przez tych niemalze 7 godzin robic bedziemy!
Pozostanmy jednak przy dobrych myslach!
Pozdrawiam cieplo!

ps. Black_rose, wydaje mi sie, ze jak sama wspomnialas, w tych dniach staniemy sie juz oficjalnymi studentami, co mnie bardzo cieszy :)
hehe prawda Kamila, prawda. Ja też nie idę na ten kurs przygotowawczy, bo myślę, że w ciągu 3 dni to się jednak średnio można przygotować, a zapłacić trzeba i to dosyć sporo.
a ja tak sie ciesze ze chociaz ten egzamin mam z glowy;) ale powodzenia Wam zycze:)
Hmmm...
Jedna sprawa.
Powiedziano mi jakis czas temu, ze tego EKUZ w zasadzie nie potrzeba wyrabiac, bo po pierwsze jestesmy w Unii, a po drugie wiekszosc bedzie mieszkac po polskiej stronie.
Druga sprawa to niemieckie konto bankowe, ktore niby tez jest wymagane do immatrykulacji, a tez mi powiedziano, ze w zasadzie nie jest potrzebne... :/
Co Wy na to??
Karta EKUZ jest konieczna do Immatrykulacji, gdyz przeciez bedziesz studentem niemiekcim, obojetnie przy tym gdzie bedziesz mieszkal. I wlasnie dlatego, ze jestesmy w Unii, mamy taka karte. Wczesniej trzeba bylo sie samamu ubezpieczac, a to kosztowalo.

Co do konta bankowego w Niemczech, to ine jest ono konieczne, aby zostac imatrykuowanym (dobrze napisane? ;)),ale ulatwia pozniej zycie.Spokojniem ozna je jednak zalozyc w pazdzierniku, bo i tak do tego jest potrzebne zaswiadczenie o tym, ze sie studiuje.
poki nie mam konta bankowego w De to dokladnie gdzie nalezy uiscic oplate za semestr?
numer konta masz podany w wegweiserze
Nie o to mi chodzilo , pytam czy istnieje mozliwosc bezposredniej wplaty na Viadrinie np.
I do kiedy ma to byc wplacone??
Podpisuje sie pod pytaniem, czy mozna na miejscu wplacic, bo z wplatami polska-niemcy mam niemile wspomnienia :/
A ja mam do Was pytanie z innej beczki:D Planujecie w ogole brać udział w wycieczce oraganizowanej tego 11.10, jeśli naturalnie bedziecie ten tydzien przed rozpoczęciem reku akademickiego :D
na miejscu wplacic chyba nie mozna bo trzeba miec dowód wpłaty. Ja mam konto w banku zachodnim i stamtąd nie mialam większych problemow przy wysylaniu kasy do Niemiec.Do Katasiuni->a jest w ogole co tam zwiedzać? ;)
Oplata powinna byc uiszczona w terminie 24.09-4.10 ,wtedy kiedy nalezy tez zlozyc wszystkie inne dokumenty
sluchajcie, takie pytanie:
wplace nieco ponad 200 euro za semestr, a okaze sie, ze np. dostalam stypendium.
(wtedy nalezy wplacic jedynie ok. 157 eu). I co wtedy?
Jak Wy to zalatwiacie?
ja tez sie nad tym zastanawialm,ale jak bylam we frankfurcie, dziewczyna-studentka juz :) - stwierdzla ze oni zwroca te pieniadze jezeli otrzymam stypendium :),wiec lepiej wplacic 200 euro (czy ile wynosi ta oplata)jezeli oczywiscie nie powiadomia nas wczesniej co z tymi stypendiami.
baaaardzo dziekuje Ci za cenne informacje! :)
Na stronie col-polu jest zawiadomienie, ze komisja nie podaje wynikow odnosnie stypendiow, lecz trzeba się samemu dowiedzieć w pokoju nr 150. Czyli najprawdopobniej pójdę tam dowiedzieć się o stypendiach 26 września w czasie willkommenstage. ala jestes pewna, że wpłacamy 200 euro a potem zwracają? W wegweiserze jest napisane, że trzeba konkretną kwotę wpłacać.
w wplacaniem pieniedzy bez posiadania konta nie ma problemu. Viadrina ma konto w Sparkasse, wiec idzie sie do ich filii we Frankfurcie (jest dosc duza, wiec szukac zbytnio nie trzeba) i dokonuje sie przelewu na takim druczku, ktorego orginal otrzymuje sie po dokonaniu przelewu (tak jak w Polsce, zanych nowosci) :)
Vasilu, czy Ty wplacales cala sume, a potem zostala Ci oddana czesc pieniedzy do Ciebie nalezaca po tym, gdy otrzymales stypendium?
Jak to wygladalo w Twoim przypadku?
P.S. w Alpach pierwszy snieg... Widziales?
Jak nie...
to
standardowo...
noga jestes! :)
hmmmm, na 100% pewna to nie jestem. To byla informacja od studentki, ze niby w Niemczech nie ma problemu ze zwrotem pieniedzy, jezeli zaplacimy za duzo ;)
nie wiem czy warto jehac na ta wycieczke ... bedzie o historii regionu .. takze kto co lubi .. ;> Piszecie sie na to ?? jakas opcja jest ze mozna sobie zwiedzac muzea we Frankfurcie.. Albo np mozna byc tworczym... :D Kto jak woli moze nawet w pokoju siedziec :P
Spoko spoko, Moi Drodzy...
Zrobimy taka integracje, ze na cala Branderburgie bedzie glosno xD
Pierwszych kandydatów już mamy :P Kto się pisze na spotkanie 26 września?:)
Ja nie otrzymalem zadnego zwrotu, gdyz nie mialem stypendium (moj rocznik nie byl objety programem stypendialnym).

No i Asiu, noga jestem :P
no 26 wrz to na pewno pojawie sie JA:D
A w trakcie semestru mozna sie o jakies stypendium ubiegac??
xXx FAJNIE FAJNIE xXX ale może KtoŚ wybiera sie na ten kurs przed DSH ?? oglnie jak cos to bede juz tam od 22 września :/ hehehe a na przydzielenie akademika czekam. !i!i!i!i!i!i a na wspollokatorki tez ,, czemu wszyscy na prawo ida:P
czy ktos jest z dolnoslaskiego;)?? a poza tym jesli chodzi o mieszkanko to jestem tez za:]
Witam ;) Ja nie idę na Prawo :P tylko WiWi, na razie się wpisałam na BWL, ale mam Zulassung na IBWL i mam czas się do 4 paź , ale jeszcze się zastanawiam ;p
ja jestem z Gorzowa Wlkp. (Lubuskie) więc mam blisko ;p i będę już od 24 Wrzesnia na miejscu bo się zapisałam na ten Vorkurs Mathematik :)
jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości to piszcie ja już mam wszystko obcykane :D:D:D
Temat przeniesiony do archwium.
541-570 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie