Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 763
Mi chodzi o spokoj w akademiku,Wam dziewczyny pewnie tez;)
I jak to Vasil powiedzial, wole pojsc naimpreze niz zeby impreza przyszla do mnie:P
Listu też jeszcze nie dostałam niestety. A jest tam coś o dokumentach, które trzeba dostarczyć ?
jest, trzeba je dostarczyc pomiędzy 24.09 do 4.10, trzeba pewien antrag, który dostaniecie pocztą + ubezpieczenie + dowod wpłaty:)
Polecam mieszkania na Pilsudskiego. Jesli ktos mieszka w odleglosci 10 min drogi, to czasem sie trudno zorientowac co sie dzieje, gdzies indziej, nie uwazacie? Chcecie miec cisze i spokoj? Ciekawostka jest to, ze za zle zachowanie na pilsudskiego to wlasnie na amicusa wyrzucaja...No i tylko tam, koledzy z ochrony wsadzaja petardy do lodowki, lub urzadzaja konkursy, kto dalej za przeproszeniem siknie. Znajomy, nie mial juz sily i pedem przeprowadzil sie na pilsudskiego, choc tyle dobrego mowil i tak reklamowal szamarzewskiego.
Sama mieszkam, na pilsudskiego i akurat wiem, ze imprez to tak wiele nie ma i na pewno nie wpadaja na nikogo, albo do nikogo :P Takie rzeczy sie dzialy, pare lat temu...stety, niestety :)

Pozdrawiam
Mam juz to z Viad:)

Najlepsze jest to, ze zanim wyslalam podanie o akademik jako studentka Viadriny, rodzice wyslali takie samo podanie w moim imieniu ale jako studentki I roQ gospodarki przestrzennej:/ chyba musze tam zadzwonic:/ aaa...tak wlasciwie to kiedy mniej-wiecej dadza znac o tym czy zostal nam przydzielony jakis pokoj?
Sanoczek a kiedy wysłałaś?
hej,hej ... tez dostałam stosik reklamowek dot. ViADRINY ;D . A więc na jaki akademik mam sie pisac?? "Arcadia" i "Sapientia"?? ja tez chce miec od czasu do czasu cisze i spokoj :D. spotykamy sie na willkommens-tage ?? :) mam nadzieje ze tak :) pozdrawiam
aha, teraz mam jeszcze czekac na jakies dodatkowe dokumenty z viadriny???
black_rose: wyslalam kilka dni temu...
Ja po prostu nie moge, nie zachodze na to forum dwa dni i juz spedam 30 minut na czytaniu tych wszystkich postow. No nie wiem, jak my sie wszyscy spotkamy, to chyba bedzie trzeba jakas kolejnosc wypowiedzi ustalis, bo inaczej to sie na smierc zagadamy! I wogile ni wyjdziemy, nie przebraniemy przez oficjalne podawanie swoich imion i wogole. O Boze, ja sie was boje! :) :)

ale widzicie, mowilem, nie ma co panikowac, martwic sie nie wiadomo po co. Wegweisery dostaly ludzie, i tam jest juz wszystko napisane. Z tym placeniem za DSH to nie wiem kto placil na konto,. Moze tej osobie chodzilo o zasplacenie Studiengebühr, ale no dobra, unwichtig.

komisja w sprawie przydzielania miejsc w akademikach jest jakos na poczatku czy w polowie sierpnia, wiec jezeli ktos juz nie bedzie mogl wytrzymac ( a widze, tutaj wiekszosc osobo w goracej wodzie jest kapana!), mozecie wtedy juz paniom z administracji d...pe truc :) Ja tez to na pewno bede robil :))

No i jeszcze do Asuchy, ja bede w Monachium do konca wrzesna, a moze troszku tez dluzej, bo chce sie zaczepic z praca na Oktoberfest. To jakby co, w ktorys weekend kupuj Bayerticket i przyjezdzaj do Munic!

Pozdrooo dla moich sloneczek, robaczkow i kwiatkow!!!!

I ja tez niczego nie pilem, tylko na mysl o tych platkach (ech, ja wole musil!) z mlekiem juz mi sie blogo zrobilo! :)
Heh... wszyscy tylko o tych platkach ...wiec proponuje: kiedy znajdziemy sie juz w slubicach to zapraszam stalych bywalcow forum do mojego pokoju (jezeli mi w ogole go przydziela) na platki z mlekiem... tak w ramach integracji:) ...a dla Vasila jak bedzie grzeczny- postaramy sie nawet o takie z musli:p

...co Wy na to?
Spox Sanoczek ja się pisze! :D Tylko jak siebie poznamy?? Może niech każdy z tego forum założy obciachowe koszulki z napisem "Słubice Stadt aus meinen Träumen" :P A co do dsh to kiedy i gdzie w końcu trza na nie płacić? :/ Mam też pytanie co do tego Krankenversicherungsnachweis co to go mamy dołączyć do naszych Unterlagen..was ist das? :/
heheh,ja też sie pisze na płatki z mlekiem :D :d :D
Black_rose: wychodzi na to ze DSH w dzien egzaminu--> http://www.viadrina-sprachen.com/kurse/dsh-kurs_2007.htm

Co do koszulek... mowisz-masz! --> http://www.uni-shirt.de/polish/home.php
niestety na mnie nie liczcie- nie ma damskich polo:(
hej,pomozcie mi prosze :) z tym ubezpieczeniem zdrowotynym to powinnam jakies zaswiadczenie od lekarza rodznnego im dac,czy przychodni w ktorej jestem zarejestrowana? zacznam panikowac ze czegos nie dpstarcze.
oj, oj, teraz sie schody zaczynaja z ubezpieczeniem zdrowotnym. Ale bez obaw, juz wszystko na ten temat pisze (ech, niestety jak zawsze bedzie do tego masa pytan, jakby moje idealnie skrojone i zesencjonowane posty nie wystarczaly... :)).
Musicie uzyskac karte EKUZ, ktora wydaja wojewodzkie osrodki NFZ-u. Musicie wypelnic taki formularz: http://www.nfz.gov.pl/new/art/1819/wniosek_o_wydanie_ekuz.pdf

Do tego nalezy dolaczyc wymagane dokumenty (pewnie sa wymienione) ZCZA i RMUA, chodzi o poswiadczenie tego, ze jestescie ubezpieczeni jako czlonek rodziny. Musicie sie dowiedziec pod ktorego z rodzicow podlegacie z ubezpieczeniem i od niego z zakladu pracy wziasc te dwa dokumenty. Do tego dolaczacie list z Viadriny o waszym przyjeciu na studia i wsio.

Wszystko takie piekne w praktyce, bo zawsze cos moze byc problemem. Jednak o tych wyjatkach itp. nie bede pisal, jezeli wy bedziecie mieli jakies problemy, to je tutaj przedstawiajcie, ja na pewno odpowiem! Zadzwoncie najlepiej do swoich osrodkow wojewodzkich NFZ-u i tam sie dowiedzcie np. czy ten list z Viadiny musi byc przetlumaczony na jezyk polski itp. itd.

Pozsrawiam i zycze milego weekendu wszystkim razem i kazdemu z osobna!

A na wspolne palaszowanie platkow (musli!) z mlekiem tez sie pisze!
Hmm.. a co to jest krankenversicherungnachweis auf Hochschule? Mamy to dostarczyc wraz z wnioksiem o zapisanie na studia.I myslisz Vasil ze ten list wystarczy? slyszalam od kolegi, że to żaswiadczenie o przyjęciu na studia uzyskuje się na hisportalu, ale zeby tam wejsc trzeba miec login i haslo. Loginu nam nie podali...
Trzeba zawuwazyc, ze przyszli studenci Viadriny czesto znajduja sie w takim blednym kole, niemalze czuc ten antyczny konflikt tragiczny. Z jednej strony NFZ wymaga wlasnie tego Imatrikulationsbescheinigung, ktory jest dostepny na His-Portal-u, z drugiej stroniy, aby dostac login i haslo do His-Portal-u trzeba byc zaimatrykulowanym, czyli miedzy innymi posiadac te EKUZ. I tutaj sie kolo ladnie zamyka :)
Wiec przedkladamy paniom w NFZ-ie ten list i staramy sie im w podobny sposob jak ja wyzej zobrazowac te patowa sytuacje.

Pozdrawiam was moje moin moje!
halo
Mam jedno małe pytanko do wszystkich(ale nie musice wszyscy odpowiadać). Ja rownież dostałem list z Viadriny w którym jest napsane wszystko tylko nie to czy zostałem przyjety..tego Wegweisera też dostałem.I teraz zastanawiam się co dalej bo nie wiem jak powinien wyglądac list powiadamiający o przyjeciu i czy egzamin DSH jest warunkiem przyjęcia na uczelnie. Oprócz tego dostałem Antrag auf Einschreibung ale tez nie wiem o czym to swiadczy.Licze na wyjaśnienie
Pozdrawiam
Hmm.. skoro dostales antrag auf einschreibung znaczy ze jesteś przyjęty.. ale nie mam pojęcia czemu nie przysłali Ci listu i Wegweisera.. Może napisz do nich maila?
Własnie że list i Wegweisera tez dostałem...
I co wiecie o formularzu online na euv-frankfurt-o.de?
pytanie do Vasila :D czy "cos sie stanie" jezeli to zaswiadczenie o ubezpieczeniu dostradcze im we wrzesniu,tzn. w polowie września?? bo niby jest napisane w tych paierach ktore dostalam, ze musze to dostarczyc m.in. razem z tym Antragiem.... osobiscie w jednym czasie,a ja jestem teraz w Berlinie wiec troche mi to nie na reke... czekam na odp. :)
hmmm i jeszcze jedno,na tym wniosku do NFZ musze podac okres pobytu. ma to byc jeden rok, czy ma załozyc ze bede tam 5lat (studia magistersie)?
Lol... (mnie tez nie ma jeszcze w domu, wiec nie przeczytalam jeszcze tego co tam przyslali) wiec trzeba cos dostarczyc jeszcze w sierpniu??:/
hmmm,ja wrociłam na weekend do domu. hahahaha własnie odezwał sie moj autyzm te papiery skladamy od 24.09 (a nie sierpien jak ja juz sobie wmowiłam) do 4.10. .wiec juz sie nie martwie .ALE DROGI SANOCZKU 30.08 i 26.09. od 11.00godz. sa tzw. "Willkommens-Tage". Mam nadzieje ze sie spotkamy wszyscy juz 30-ego :) (ja bede)
Po kija jeździc dwa razy?:/ ja tam będe 26 przy okazji dsh :) Uwierzcie mi, ta Viadrina się Wam jeszcze w ciągu 5 lat znudzi ;) Ponawiam pytanie Kamili co do okresu pobytu
hmmmmmmmm ja mogłabym wpasc tez 30-ego w sumie z Berlina mam blisko, czekam na odp. kto przyjezdza 30-ego...bo cos czuje ze wszyscy nastawiaja sie na 26-ego :D pozdrawiam
Kamila!! ale mnie wystraszylas z tymi datami:p ufff...

30.08 jestem jeszcze w Braunschweigu, wiec w moim przypadQ w gre wchodzi tylko 26.09:)
Ja powinnam byc tego 30tego...:)
Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie