Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 763
spoko:)
Myslicie ,ze za tydzien bedzie juz cos wiadomo? w zeszlym roku w polowie sierpnia juz wiedzieli... Teraz narobilo sie maslo maslane przez te przedluzenie terminu chyba:]
Drogi Piotrku vel Riquelme**, nie przesadzaj.Oklamujesz ludzi na temat Niemiec i Viadriny.Pokazujesz tylko, ze jestes Polakiem z kompleksami,ktory i tak nie napisze pozytywnego slowa o Niemcach zaczynajac od nazywania ich 'Niemiaszkami'.

Byc moze Edzia powinna faktycznie udzielic Ci kilku lekcji dobrego wychowania, poniewaz dostrzegam braki.

Sam mieszkalem rok w Niemczech i mam piekne niemieckie znajome,rodowite Niemki oraz pielegnuje kontakty z Niemcami, ktorym wielu Polakow nie dorasta do piet, przykro mi, ze piszac na forum takie klamstwa walczysz o palme pierwszenstwa posrod nich:(
Pozdrawiam, Michal.
Halt die Klappe Edzia!!!!
Nie wiecie jak ma wyglądac to zaświadczenie o odległości pomiędzy miastem zamieszkania a Slubicami? i nie wiecie czy w podaniu o akademik jest wymagany dochód brutto czy netto?
...a dostal juz ktos odp??
Drogi Piotrze, nie jestem Edzia, jestem Michalem zniesmaczonym bredniami, ktore wypisujesz na temat Niemcow. Szkoa slow!
Ja dostałam! :)
A ja nie jestem Piotr, ale mniejsza z tym. To jest moja opinia wyrobiona przez rok mieszkania w DE, wiec co masz do tego. Ty moze trafiles na innych. A obrazac, to ty sobie mozesz ale swoja matke, a nie mnie. Zakoncz to juz. Na razie to widze, ze ta "palma pierwszenstwa glupoty" to w twojej kolecji jest oprawiona w zlote ramy jest homofaber.
Tez dostalam:) ...i co teraz robic? musze na DSH sie jakos zapisac czy jestem automatycznie tam skierowana?
Black_Rose, i coz Ci tam napisano?
Dzisiaj dostalam wiad. od moich Rodzicow, ze i ja dostalam list z Uni. Teraz dokumenty zostana przeslane bezposrednio do mnie, wiec o ich tresci dowiem sie juz jutro, lub po jutrze! :)
Huhu!!!!!!!!!!!!
To ja juz wam gratuluje i czekam na info od innych ludzi, czy sie dostaliscie!

Z ta odlegloscia od Slubic, aby dostac miejsce w akademiku... Nie przejmujcie sie tym. Ja miszkam 80km od Slubic i bez problemow dostalem miejsce.

I jeszcze raz gratulecje i do zobaczenia na Einführungswoche!!!!!

To pisal ja, wasz Tutor :)
W zasadzie w moim liscie SUPERinfo zadnych nie bylo... ale wszystko jest na stronie: http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/termine/studienanfaenger/index.html ("Die aktuelle Broschüre ")

tylko nie wiem co teraz powinnam robic...
Ja tez dostalam:] ale jakos bez entuzjazmu wiekszego, moze dlatego ze bez NC przyjmowali;p
Vasil, nie chce napasc na Twoj dom;p ,ale gdzie Ty mieszkasz skoro 80 km od Slubic?:>
Tak się składa, że ja też dostałam pozytywną odpowiedź, ale nie jestem jeszcze zdecydowana. A może mi ktoś napisać, co się dzieje, kiedy nie zda się tego egzaminu DSH ? I jak można się starać o akademik ?
Pod tym adresem jest wszystko odnośnie akademików-> http://www.cp.euv-frankfurt-o.de/pl/sprawy/index.php?link=stypendia/akademiki, natomiast jesli chodzi o DSH to jak nie zdasz to idziesz na kurs przygotowujący, placisz za kurs, placisz za egzamin i tyle ;)
Dzięki. Ale jak go nie zdam to mogę wtedy studiować i równocześnie chodzić na ten kurs czy jak ?
Tak :) Tylko wiadomo lepiej zdac w pierwszym terminie, bo potem troche czasu i środków uspokajających brakuje ;) Do Aśki- w liscie jest NIC :D Napisali tylko, że fajnie ze ich wybralam, że Viadrina ma swietlaną przyszlość, ale napisali jedno.. jedyne zdanie.. ktore moze się dla nich skonczyc klęską... że "dziekan jest pewien, że nie będę zalowala wyboru"..to oznacza ze jak bede zalowac to mogę ich zaskarżyć:D Ze niby obietnic nie dotrzymali :P tak jak slynna sprawa ze spodniami jednego Amerykanina ;)
I jeszcze jedno pytanko. :-) Jak już wiem, że się tam dostałam, to co w sumie powinnam teraz zrobić, tzn. muszę tam jeszcze dowieźć jakieś oryginały czy jak to jest ? Aha i na ten egzamin DSH to trzeba się samemu zapisać czy automatycznie się jest zapisanym ? Z góry dzięki.
Dołączam się do pytan powyżej :)
Ja tez...
i ja tez ;) glownie jesli chodzi o ten orginal
Jasne Piotrze vel Riquelne**, glupiemu mow takie rzeczy.
na DSH jest sie automatycznie zapisanym.
a co do tych orginalnych swiadectw itp., to wydaje mi sie, ze macie w tym Wegweiser-ze to napisane, od kiedy do kiedy musicie to wszystko dostarczyc.
I cie zapomnijcie o zalatwieniu sobie karty EUKZ (Europejska KArta Ubezpieczenia Zdrowotnego).

Jakby co, ja jestem w pogotowiu! :)

tak, mieszkam wparawdzie 80km od Slubic (kolo Swiebodzina), ale aktualnie okupuje Monachium.
Eh... a kiedy zaplacic za DSH? i w ogole ile...bo nie znalazlam tego nigdzie...

Jak ktos wie to prosze pisac:)
Ja gdzieś czytałam na stronce, że egzamin kosztuje 130 euro. Ale tak w ogóle to pierwsze podejście jest chyba za darmo, nie ?
A skąd wziąść tego wegweisera?
Wegweisera juz mam, gorzej z akademikiem, nie wiecie do kiedy jest termin?
Tu chyba to jest ( na dole pisze Wegweiser...)
http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/termine/studienanfaenger/index.html
Tylko tutaj chyba raczej nic nie pisze co konkretnie trzeba dowieźć.
Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie