Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 763
A zna ktoś może jakiś numer na polską infolinię ?
za DSH placi sie przed samym wejsciem na ten egzamin. No i musze rozwiac te zludne nadzieje, za pierwsze podejscie tez sie placi :)
W zeszlym roku to bylo 130Eur.

Wszystko odnosnie podan o akademiki macie w internecie na stronie collegium.
Nadal nie wiem co robic...jak podejmiecie jakis krok albo znajdziecie cenne info to piszcie:(
Ja też własnie nie wiem co dalej robić. Szukam jakiegoś numeru telefonu, żeby z kimś po polsku oczywiście pogadać o tym, co trzeba teraz zrobić, ale numeru na polską infolinię to tu nie ma.
oj sanoczek, sanoczek, najlepiej napisac, ze nie wie sie co ma sie zrobic, a nawet nie piszsz o co ci konkretnie chodzi. Przeciez nikt wam klod pod nogi nie rzuca, a robicie z tych kilku spraw formalych istna kampanie wrzesniowa.
Sorki, że się wtrącam, ale na serio nie wiadomo co teraz trzeba konkretnie zrobić: zawieźć tam coś czy jakoś się wpisać. Bo przysłali tylko list zachwalający tę uczelnie, ale nie napisali już nic o wpisaniu się czy o dostarczeniu dokumentów.
aha, bo to moze nie jest koncowa wiadomosc o tym, ze zostaliscie przyjeci.
Jest tam ausdrücklich napisane, ze zostaliscie przyjeci na Viadrine?
Właśnie o to chodzi, że nawet wyraźnie i jednoznacznie tego nie napisali ! Tylko tyle, że się cieszą, że wkrótce będą mogli nas powitać na Viadrnie. Aha i jakieś "Wollkommens-Tage" 30 sierpnia i 26 września, ale nie wiem o co chodzi.
Vasil nie gadaj że wszystko jest napisane bo jakby było to bym sie nie pytała :> Ale skoro taki mądry jesteś to daj link do strony na której jest napisane, do kiedy jest termin składania podań o akademiki, gdzie sie płaci za dsh i za studia. Kolega z viadriny powiedział że w zeszlym roku placil nie przy wejsciu na dsh, tylko na konto wczesniej i przy dsh pojawil sie z dowodem wplaty.
Vasil!! "szukajcie a znajdziecie"... szukalam- nie znalazlam (potrzebnych info) wiec potrzebuje pomocy... (w sumie powinnam napisac "potrzebujeMY" prawda dziewczeta?) ...a od tego mamy to forum, zeby sobie pomagac:)

...szukam dalej
Szukajmy Sanoczku.. szukajmy.. :>
Szukajmy Sanoczku...szukajmy.. x/
czesc, czesc, czesc!
A coz tu sie dzieje? Coz to za niepokoj?! :)
Dziewuszki, i ja nie potrafie znalezc odpowiedzi na wszystkie wasze pytania, ale poki co siesze sie tym, ze bede sobie na Viadribie studiowac!:)

Ah, potrafie wam jednak opmoc w sprawie z akademikami!
Otoz... w okolicach czerwca dzwonilam do slubickiego domu studenckiego i Pani, z ktora rozmawialam, stwierdzila,ze podania najlepiej przesylac zaraz po tym,gdy otrzyma sie wiadomosc z uni o dostaniu miejsca na studiach- wiec wychodzi na to ze teraz! :)
Mam nadzieje, ze was nieco usopkoilam ta wiadomoscia.
Co do reszty- bede dzis dzwonic do Beratung unijnego i tam postaram sie dowiedziec o reszcie.

Pozdrawiam!

s. Vasilu, do kiedy jestes na poludniu?
Dzięki Asia :)
"beratung unijne" coz za dziwactwa wypisuje z rana!:) haha, az usmiechnelam sie do siebie:D (taka ja!... samowystarczalna!).

Ah, mialam na mysli oczywiscie immatrikulationsamt.
Do skutku oczywiscie nie doszlo, bo zadna, zadna z pan nie zapragnela podejsc do telefonu! Ej! Wiec wreszcie sie wkurzylam i zadzwonilam do dzialu zajmujacego sie prawem... z nadzieja, ze moze tam uzyskam cenne dla nas informacje! A tam co? Przez okolo 10 minut romawialam z jakims Panem po niemiecku, ktory, jak sie pozniej okazalo, tez byl Polakiem! Potem zamiast rozmawiac, jak czlowiek z czlowiekiem, smialismy sie z siebie jak dwa debilki. Ah... a po calym tym czasie dowiedzialam sie... ze ow Pan mi pomoc nie potrafi!
"Cholera"! Powiedzialabym najchetniej...ale nie, nie, nie! Nie tak szybko! Bo gdybym powiedziala "cholera" wtedy bym sie poddala, a ja opddawac sie nie mam zamiaru tylko dzialac bede dalej, co by wreszcie dolkadnie o wszystkim poinformowana zostac!

ps. nie, nic nie pilam... :) Tylko mleko z platkami owsianymi, ale wtedy nie mowi sie juz "pic", tylko "jesc" :)

Pozdro 600 Brygado ma! :)
A ja się dowiedziałam, że trzeba po prostu jeszcze poczekać, bo mają przyjść jakieś informacje właśnie od Immatrikulationsamt.
Mleko i platki?? o nie Asia...nie rob tego wiecej bo czeka Cie odwyk:p ...slyszalam ze tu uzaleznia:D

Swoja droga- kto pierwszy znajdzie potrzebne info dostaje ode mnie zaproszenie na platki z mlekiem!:p
Motywacja to podstawa:)
Erca...a skad masz to info??
Bo dzwoniłam się pytać i dwie osoby powiedziały mi, że trzeba czekać, bo jeszcze coś do nas przyjdzie.
ach taaakie buty... Dzieki! W takim razie jezeli cos jeszcze przysla to platki z mlekim sa Twoje:)
hehehe dziękuję bardzo :-) nom tak mi przynajmniej powiedzieli
o to co mialo przyjsc do nas to moze wlasnie ta ksiazeczka z info ,plyta cd itp. Dostaliscie juz? Mogli doslac czapeczke,dlugopis i kubek, bylby komplet ;-)
A mam takie małe pytanko :P Bo bewrbung trwa do 28.09... a dsh zgodnie ze starym terminarzem jest 28 września.. dsh z tego co wiem jest dla wszystkich zagranicznych studentów...więc nie bierzecie pod uwagę mozliwosci ze zmienią termin dsh? tak mi to przyszlo do glowy i wydaje to sie być calkiem realne..
P.s. God damn it! ja też chcę mleczko i być wielka :P
hm...a dlaczego maja zmieniac termin DSH skoro jest dla zagranicznych studentow a do 28 moga skladac podania tylko Niemcy?

Esh..ja chyba plytki nie dostalam:/ ale kubek to byloby cos:D hehe
Black_rose- nie martw sie...tez mozesz wpasc na platki z mlekiem:D (Asiu- Twoj pomysl z platkami robi furrore) :)
na stronie Viadriny jest napisane że bewerbung/einschreiben zum Studium, nie pisze, że dla Niemcow czy Ausländer..
Po drugie, złożyliście już podania o akademiki?
Do mnie jeszcze nie doszło. A co tam jest w tej książeczce, pisze przynajmniej, co trzeba dostarczyć albo coś podobnego ?
do jakiego akademika piszecie podanie, do Amicusa?
Dostałam ten drugi list. Znajduję tam sie ta sama broszura co na stronie Viadriny + list przyjęcia+ trochę informatorow+krankenversicherung ze cos tam trzeba wyslac faksem, ale tego nie chcialo mi się jeszcze czytac. Co do akademikow, to nie wysylam do Amicusa, bo tam zawsze kwalifikuja najwizej osob z Col-polu , a wiadomo, że na ochronie srodowiska to oni tam sie za duzo uczyc nie będą i imprez duzo będzie-> do Vasila jakby sie czepiał, to uwierz mi, mam na to świadkow ;)
Napisalam: "Arcadia" lub "Sapientia" ale gdzie i czy w ogole dostane pokoj to sie okaze.

Co do listu: jeszcze go nie dostalam:/ a czy sa tam jakies wazne terminy np: do kiedy trzeba cos potwierdzic lub wyslac?
to widze, że wszyscy do sapientii :P
Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie