Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 763
...nim zaczne pisac na temat:
Vasilu, zaskocze Cie, czy tez nie zaskocze? Do miasteczka, ktore wlasciwie nie jest miasteczkiem, a wsia (powaznie! :) ) mam okolo godziny jazdy autkiem! Ha! I tu sie koazuje,ze noga nie jestem! Bo bylam, bo widzialam, bo podziwialam! Tu, bardziej na poludnie, praktycznie kazde miastko tak ladnie sie prezentuje.
A teraz ja zadam Ci pytanie :D
Uwazaj!
jestes gotowy?
tak?...

ok...

byles w Obersdorfie?
...jesli nie,
to noga z Ciebie!
ha!

:)
Riquelme**- dlaczego tak ostro? Nawet jesli black_rose ma jakies obawy co do poziomu Viadriny, to z czystej ciekawosci...a nawet troski- bo przeciez sama ma zamiar tam studiowac, prawda?
dzięki Sanoczek za wsparcie :)
osoba komentujaca Twoja wyopwiedz miala zapewne na mysli fakt nieustajacego krytykowania Viadriny, co i mnie osobiscie denerwuje. Nalezy wiedziec, ze skoro nie studiujemy tam jeszcze, nie powinnysmy brac kazdej krytyki na powaznie.
Teraz mozemy jedynie przypuszczac. Przekonamy sie, gdy juz sie tam znajdziemy. Wtedy osadzimy, jak jest tam rzeczywiscie :)

Wziac jednak pod uwage fakt Twojego zaniepokojenia zwiazanego z poziomem uniwersytetu, stwierdzam, ze jest to zupelnie na miejscu. Naturalnym jest, ze zamierzasz sie tam ksztalcic (podobnie zreszta, jak ja), gdzie ukonczone studia daja wieksze perspektywy na przyszlosc (jakze cholernie dumnie i powaznie to zabrzmialo!...).
Grund jest, uczyc sie... Reszta przyjdzie sama :)

Dobrej nocy!
Wiem, wiadomo, że jak tam pójdę to się dowiem. Problem w tym, że ja chcę już wybrać taki kierunek studiów, po którym nie będę musiała się nigdzie przenosić. W moim przypadku pójście na Viadrinę w tym roku oznacza przepadnięcie indeksu na uniwersytet wrocławski na prawo. Dlatego cały czas się waham i zbieram opinie. Indeksy są tylko na rok, stąd z jednej strony żal indeksu,a z drugiej strony perspektywa nauki wyjątkowego kierunku i pogodzenia przyjemnego z pożytecznym wydaje mi się bardzo ciekawa..
Gut gesagt!!! Ja mialem podobny problem. Albo prawo na UW albo Viadrina. I wybralem Viadrine i nie zaluje tego wyboru. Znam teraz wiele osob, ktore po 2 a nawet 3 latach studiowania na UWr i UŁ przeniosly sie na Viadrina Universität. Po roku na Viadrinie jestem bardzo zadowolony. Robimy vor allem Fälle tzn. kazusy,co sprawia ze nauka jest przyjemniejsza i wiesz ze studiujesz prawo, wykorzystujesz wiedze w praktyce. Niestety od pazdziernika zaczynaja mi sie zajecia na Colllegium Polonicum, a program prawa polskiego jest "wyjatkowy" i jedyny w swoim rodzaju tzn. duzo zbednych informacji i bezsensownego wkuwania kodeksów. No cóż, pozostaje tylko wiara ze kiedys to zmienia i nasi nastepcy juz beda mieli znacznie lepiej. Jesli o wade Viadriny chodzi: wybierajac sie na to Uni myslalem, ze bede duzo mowil po niemiecku, a tu jak to niektórzy powiadaja "Zonk". Niestety, Niemiaszki trzymaja ze soba, Polacy maja swoje "grupki". Tak naprawde to sie studenci polscy i niemieccy nie lubia. Trzeba tak naprawde Niemcom, ze tak powiem kolokwialnie "d...y lizac" aby wkupic sie w ich grupe, ale wtedy i tak czujesz sie jak piate kolo u wozu. Bardzo duzo jest takich osob (ja nie, bo na sile nie bede sie pchal tam gdzie mnie nie chca). Najlepiej znalezc jakas jedna fajna osobe i z nia utrzymywac kontakt i doskonalic niemiecki. A die beste Lösung oczywiscie, to miec dziewczyne Niemke (chlopaka w przypadku dziewczyn) no chyba ze bawicie sie w jakies dziwne foramcje, co w De to normalka. Niestety chlopaki, zmartwic was musze, jesli o Niemki chodzi to TRAGEDIA!!! Wiec opcja "zwiazek z Niemka" odpada raczej, chyba ze ktos trafi akurat:). Ale sa nasze piekne dziewczyny z Polska i ukrainki. Wracajac jeszcze do kontaktu z Niemcami. Czesto ogranicza sie on do dialogu na poziomie dla poczatkujacych:
Hallo!! Wie geht's??
Gut, und bei dir??
Auch gut!!
I co zauwazylem, Niemiec ktorego znasz nigdy nie powie ci pierwszy "czesc". Moze oni sie tym szczyca, nie wiem. Jak przestalem witac pierwszy znajomych Niemcow to normalnie brak jakiejkolwiek reakcji. Przechodzili obok Ciebie jakby Cie nie znali. A polska atmosfera studencka jest dretwa. Boje sie, ze wspomnien zadnych nie bede mial z "najcudowniejszych lat studenckich", tak jak nasi rodzice. Dobra, dosc na ten temat. Ale jeszcze jedno musze powiedziec: sa Polacy ktorzy zachowuja sie jak.....(kazdy sobie dopowie) Wstydza sie, ze sa Polakami, w tramwaju czy w innym miejscu publicznym nie mowia po polsku, a jak stoi ktos z roku (Polak) w grupce Niemcow i mowisz do niego czesc po polsku, to ci nie odpowie, albo sie odwroci. :) Jesli o same studia chodzi to jest fajnie. Duzy plus: to kontakt z profesorami i AG-leiterami (po polsku to cwiczeniowcy chyba bedzie) Masz pytania czy watpliwosci to idziesz i pytasz, to zaden problem. Ok, dosyc wywodu na dzisiaj. Jak ma ktos jakies pytania hinsichtlich der Viadrina Universität to smialo, odpowiem w miare mozliwosci!! :) pzdr i milej nauki do DSH zycze.
nom... ale my chyba jakos damy rade rozkrecic studencka atmosfere, co myslicie?:p
Jak cos, masz juz jednego do rozkrecania, hehe:)
...i to mi sie podoba :D
Aaa... mam pytanie: skladal ktos podanie na Humboldt Uni w Berlinie?
dzięki Riquelme za Twój wpis :) Właśnie tego mi było potrzeba. Boję się właśnie tej sztywnej atmosfery, bo jednak, życie studenckie to najlepsze lata okresu młodości.Z drugiej strony ten kierunek jest zarąbisty i na prawdę kusi :) A powiedz Riquelme dużo osob jest zniechęconych do Viadriny i się przepisują? Nie wiesz czy są jakieś mozliwosci wyjazdu na sokratesa z tego kierunku? Jak oceniasz poziom na Viadrinie, porównując poziom na polskim uniwersytecie? :) Sorki za to zasypanie pytaniami, ale sam się wystawiłeś na te strzały :P Pozdro!
P.S. A co do atmosfery to jak znajdą się chętni ludzie, to myślę, że nie będzie problemu :) Wystarczą chęci :)
Hejka;) chce studiować w niemczech na uniwerku w heidelbergu ale nie wiem co mam zrobić żeby się tam dostać!!! Trzeba mieć jakieś certyfikaty czy tylko mature zdana na poziomie rozszerzonym z niemca?? Jakie są tam warunki?? Ile wychodzi na miesiąc na utrzymanie?? I trzeba mieć jakieś specjalne kursy na dany kierunek(ja chce iść na informatyke)

Z GÓRY: Dzięki i pozdrowienia dla wszystkich którzy odp
Jak możecie to podajcie swoje gg;-)
Hejka;) chce studiować w niemczech na uniwerku w heidelbergu ale nie wiem co mam zrobić żeby się tam dostać!!! Trzeba mieć jakieś certyfikaty czy tylko mature zdana na poziomie rozszerzonym z niemca?? Jakie są tam warunki?? Ile wychodzi na miesiąc na utrzymanie?? I trzeba mieć jakieś specjalne kursy na dany kierunek(ja chce iść na informatyke)

Z GÓRY: Dzięki i pozdrowienia
Jak możesz to podaj swoje gg;-)
Gościu nie załamuj mnie. Przecież jest strona uniwersytetu w heidelbergu, wszystko tam jest. Sama matura na studia w Niemczech nie wystarcza. A poza tym to jest forum o Viadrinie [:
A moze za Ciebie jeszcze certyfikat zrobic, co?? Gosciu, chcesz studiowac za granica, to daj cos od siebie, interesuj sie tymi studiami. A jesli nie rozumiesz stronki swego uniwerku to daj sobie spokoj ze studiami w Niemczech. Idziesz na latwizne!!!! ZENADA!!!
czesc black_rose!! Napisalem dluga odpowiedz na twoja pytanie ale cos albo skasowalem przez przypadek albo na forum nie weszlo. Podaj gg to Ci jeszcze raz napisze. pzdr
Sebinho92: biedactwo...chyba sie zgubiles kochanie:)

Szukaj a znajdziesz... pozdrawiam
Riquelme moje gg to 2431464 :)
Sebinho92 moze i zagubil sie nieco, ale mysle... niepotrzebna jest az taka krytyka jego osoby. Przypomnijmy sobie nas sprzed maja...

Poza tym wszystkie sprawy zwiazane z sokratesem zostaly opisane na stronie Viadriny... Takze te dotyczace kierunku prawa.

Pozdrawiam.
Nie no nie wiem, ze ja, facet bede musial wystepowac w obronie tej beznadziejnej wypowiedzi Riquelme (czy jakos tak) na temat urody Niemek. No sorry, jezeli ty trafiales na same nieladne kobiety (chociaz wedlug mnie kobieta i brzydkani ida w parze) to twoj problem, ale zeby tak generalizowac. Twoja wypowiedz jest na poziomie jakiegos goscia z zawodowki (nikomu nie uwlaczajac :)). Po prostu niedobrze mi sie robi jak slysze takiego typu opinie, ze oj z Niemcami to sie nie da gadac, tylko wie geht's, wie geht's. A moze bys zrozumial ich inna mentalnosc, sposob wychowania itp. No po prostu, jak juz zes wczesniej napisal ZENADA!!! Ale w tym przypadku to dotyczy twojej wypowiedzi!
Gdzie się ty vasil vel Zenada, czy jakos tam, urodziles?? Tyle jadu w tobie i złości, nie dobrze. Nie powiesz mi, ze Niemki sa ladne, ale mniejsza z tym. O gustach sie nie dyskutuje. Może czas zmienic okularki. A może ty się za Niemcami oglądałeś gosciu, hehe :). Widac, ze marny z Ciebie student, na wyklady chyba nie chodziłeś, wiec podaje ci stronki, które sobie przeczytaj, albo mamusia niech ci na dobranoc przeczyta: Gerrit Manssen „Staatsrecht” str. 98-100. Może się czegos nauczysz. A „Zenada” to ty masz na drugie. Niestety zaatakowałeś mnie bez powodu, wiec odpowiadam kontratakiem. Vasil to typowy przyklad osoby, o których zachowaniu pisalem powyżej. pzdr
O meine Scheiße!
Wie lange soll'n wir uns das noch gefallen lassen ?
Ich weiß nicht wo du herkommst, aber ich befürchte, dass du aus Polen bist (du Armer...) Du sagst so nen Haufen Lügen, dass mir schon die Augen weh tun.
Ja, sicher alle Polinnen sind wunderschön und Maria Kaczynska ist die schönste von allen. Alle Frauen in Deutschland sind hässlich, doch woran kann das liegen dass 2 Welttopmodels aus Deutschland sind? Vielleicht liegt es daran dass sich keine für dich interessiert und du den ,,Abfall" nehmen musst.
Nen schönen Tag noch :)
Sam powiedziałeś, ze tylko dwie modelki. Ale jest to zapewne efektem waszego kazirodztwa. A interesowanie się Niemkami to już ostateczność, musiałbym być bardzo zdesperowany. Te wasze Helgii, Gezy itp - okropnosc. Na szczęście są nasze piękne polskie dziewczyny, które bardzo pozdrawiam. Wspominasz o Marii, to nie zapomnij o Merkel przy tej okazji, hahaha. A poza tym w całej Europie wszyscy wiedza, ze Niemki i uroda nie ida w parze. Stwierdzenie: Jak jedziesz autem i nagle krowy sa ladniejsze od kobiet to znak, ze jestes w Niemczech, zna większość ludzi, wiec cos w tym jest. Znam tylko 9 pięknych Niemek, tu macie link: http://img399.imageshack.us/img399/7152/10niemdp7.jpg. A wiecie, jak powstały Niemcy? Otóż siedział sobie Pan Bóg nad rzeką Odrą
I mocząc nogi w płynącej wodzie, z gliny lepił nasz piękny kraj. A to, co mu
nie wyszło, wyrzucał za siebie. pzdr
w rzeczy samej.
najfajniejsze są te Polki których jak się pytasz
- Jak masz na imię
odpowiadają
- 150 zł
Mowisz tak, jakby w niemczech nie bylo prostytucji.
Niemki nie są aż takie puszczalskie jak nasze ,,słowiańskie piękności"
To wynika z tego, ze Niemki sie na prostytutki po prostu nie nadaja. Kto by je chcial. Koncze juz ten temat, bo to nie jest tematem przewodnim tego forum, pzdr.
bitte schön
http://wiadomosci.onet.pl/1429353,2677,kioskart.html
Ludzie dajcie se siana :> Każdy ma własne gusta, a "De gustibus non est disputandum".Zresztą nie chodzi tutaj o urodę, ale o charakter, bo i tak w trumnie wszyscy będziecie tak samo wyglądać. Więc skończcie te idiotyczne dysputy.Lepiej pogadac o stosunku Niemcow do Polakow na Viadrinie, ktory mnie martwi.
nie wypowiem się na temat Viadriny bo szkoda słów
btw. paru wykładowców tam jest z mojego LO...
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie