Viadrina-"raz jeszcze, prosze"

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 763
Hmmm ja tez mam watpliwosci i obawy co do tego, czy sobie poradze, czy w ogole zdam DSH...
..no i ta nieszczesna historia... ale trzeba w zyciu ryzykowac i probowac wszystkiego! Moze bede zmuszona zrezygnowac, ale mysle, ze warto sprobowac. Pozdrowienia z Hemau :) 3majcie sie cieplutko
Ja też dołączam się do tych obaw :D Ale jak się raz nie zda DSH, to nic sie nie dzieje, bo jak Vasil mówił na dniach otwartych, można zdawać ile się chce :D Mój niemiecki ogranicza się póki co do oglądania sędziny Anny Marysi Wesołowskiej tylko że po niemiecku ( totalna chała :P)
a czy egzamin wstepny z historii jest trudny?vasil w niedziele mam zamiar jechac do viadriny wiec jak cos to moge do ciebie zadzwonic??
Kurcze molak! Dziewczynko! Czytaj nieco uwazniej! Jakie egzaminy z historii?! Owszem, jest mowa o egzaminie, ale jezykowym, a nie z historii3!
Ojej... Nie stresuj sie tyle!

Pozdro 600! :)
Hm..dobra! Per aspera ad astra!..nikt nie powiedzial, ze ma byc latwo, dlatego zdecydowalam, ze jednak zloze te paiery. Po prostu obawialam sie tego, ze jesli nie poradze sobie, to bedzie mi ciezko przeniesc sie gdzies na studia w Polsce...nie mowiac juz o tym, by nie miec roku w plecy. Ale kurcze...DAMY RADE! Skoro DSH mozna tak pisac..i pisac (...). Ale tak na powaznie-to jak wlasciwie jest z tym DSH? Za pierwszy razem moze sie nie powiesc i wtedy styczen (czy jakis inny miesiac ;) ). No..ale gdyby i wtedy cos poszlo nie tak (hm..bo tak sie moze przeciez chyba zdarzyc, co?). Czy wtedy caly rok w plecu sie ma? Czy studiuje dalej ? No...i to sie trzeba zapisywac gdzies? Czy jesli wsrod papierow nie ma wzmianki o odpowiednim certyfikacie, to automatycznie jest sie na liscie zdajacych DSH. I za pierwszy razem tez sie placi? ( pewnie tak-glupie pytanie ;) ). Ach..i ktos wczesniej pisal, jakie zagadnienia byly w zeszlym roku. Czy w ogole jakas wczesniej lista zagadnien istnieje i my, jako ubiegajacy sie, ja dostajemy ? Czy to bedzie takie raczej czary-mary ;)? i dziewczyny i chlopaki...kiedy zamierzacie zaczac sie do DSH przygotowywac ? Z moimi brakami, to ja myslalam, zeby tak na miesiac wczesniej juz ;/ no coz...gdyby nie bylo w moim przypadku, takiej potrzeby, to zapewne bym tego nie robila ( "Na tapczanie siedzi len" :P) BUZIALE ! ! ! !
jakie zagadnienia sie pojawia... same ogolniki mozna wyczytac z Ordnung von DSH http://www.sz.euv-ffo.de/pruefungen.html#Pruefungstermine
Jes sie juz automatycznie zapisanym na ten (platny) egzamin. I do zdawania kilka razy... najpierw nie zdajcie we wrzesniu, pozniej w styczniu i dopiero sie tym wtedy martwcie!

I spoko Tysi@, mozemy sie jakos umowic. Tylko na godzine maximum 2, bo jednak ma sie te sesje i duzo nauki. Ale spoko, znajde czas! Jeszcze sie zgadamy.

Oj ludzie, ludzie, jak ja sie tym tez stresuje! :)
Oj Vasil, Vasil...ty nasz Viadrinowy Guru :D Jakby nie patrzec bez ciebie byloby nam rzeczywiscie znacznie ciezej! A czesc by pewnie ostatecznie wcale sie nie zdecydowala. No...wiec ty sie niczym nie stresuj! My trzymamy kciuki teraz za Twoja sesje...a ty za nasze DSH we wrzesniu :D
No w koncu. Wlasnie dla takich slow tak sie na tym forum udzielalem! No dobra czyli moje ego zostalo juz zaspokojone, wiec nie musze sie zajmowac waszymi sprawami i wiecie co, tak naprawde nie znosze Viadriny :PP :)
Vasil zanim znikniesz ztego forum , dawaj notki! :P Myślales, że tam łatwo Cię wypuścimy z naszych macek?:P Notateczki Vasileczku, wiedz jakie króliczki rządzą w tym miasteczku :P
black_rose, ja po prostu teraz padam ze smiechu w bibliotece! A tutaj trzeba byc cicho!!!
Vasil uprzedzam Cię delikatnie- nas jest 6, Ciebie -1 :P
Vasil co Ty gadałeś z tym nebenfachem?:>okazało się, ze jako hauptfach trzeba wpisać german and polish law a nie rechtswissenschaft:> ładnie nas pokierowałeś.:>
Hej przyszli Przyjaciele :D sluchajcie...przeslaliscie juz dokumenty ? Bo ja standardowo nie ;/ ble...zawsze wszystko na ostatnia chwile. Tak wiec...prosze szybko o potwierdzenie, czy to wlasnie takie cuda trzeba przeslac:
1. kopia notarialna swiadectwa ukonczenia szkoly (przetlumaczona przez tlumacza przysieglego)
2. kopia notarialna swiadectwa dojrzalosci (jak wyzej)
3. kopia dowodu osobistego (czy lepiej paszportu?)
4. kopia dowodu uiszczenia oplaty
5. no i podanie :D
Cos jeszcze? bo ja juz zwariowalam...zadnych zdjec? zadnych oswiadczen lekarskich ?
Aa...i sluchajcie moi drodzy...ma ktos uzupelnione podanie na komputerze, aby przeslac? Chcialabym porownac, aby sie nie okazalo, ze jakies glupoty straszne powpisywalam ;/
Uf, uf...chyba zdazy dojsc do 15 ? hmm...ale to przeciez niedziela bedzie! Brr...dotrze? ajaja...jakby sie teraz okazalo, ze juz za pozno, to ojjj :( Kurcze...u nas madrzej zrobione jest z tym stemplem ;]
Trach-trach...oj to chyba teraz rzeczywiscie, jak mowi moja 5-letnia bratanica, "sie zestrachalam". Ogladalam jakies szybkie przesylanie, ale kurde...wyswietlilo mi 385 zl ! Br-br...podziekuje :P Kurcze...ode mnie z Koszalina to nie jest nawet daleko pojechac, ale taki problem jest, ze w srode wyjezdzam...do 15 wlasnie ;/
"1. kopia notarialna swiadectwa ukonczenia szkoly (przetlumaczona przez tlumacza przysieglego)
2. kopia notarialna swiadectwa dojrzalosci (jak wyzej)
3. kopia dowodu osobistego (czy lepiej paszportu?)
4. kopia dowodu uiszczenia oplaty
5. no i podanie "

zgadza sie:)
Poniewaz o reszcie nie bylo mowy na stronie Viadriny, oznacza to zapewne, ze pozostale swiadczenia sa tu po prostu niepotrzebne (bynajmniej teraz). Coz jeszcze, coz jeszcze...
ah! oplata na uni assist. Ja sama przesylalam im 30 euro z konta niemieckiego, wiec nie musialam uiszczac zadnych neben-oplat. Nie wiem niestety, jak to wyglada w Polsce. Wiem, ze mozna wyslac pieniadze w zlotowkach (dzwonilam na uni assist),ale nalezy dokladnie zorientowac sie, jak prezentuje sie zlotowka na rynku europ.,co by ani za duzo, ani za malo kasiorki nie przeslac.
Czy jest cos jeszcze?

hmm... w sobote byl stadtfest we Frankfurcie :D ...
Na stronie Viadriny umieszczona jest informacja, że kopia swidectwa ukonczenia liceum + kopia tlumaczenia tego dokumentu, nie tylko same tlumaczenie. Podobnie ze swiadectwem maturalnym.Na uni-assist jest natomiast napisane, że potrzebny jest rowniez zyciorys.Czy te dokumenty sie przydadzą powiem Wam dzis, bo siostra mojego chłopaka zawozi tam dzis nasze dokumenty. Jeśli chodzi o kwestie antragu.. co wpisaliscie w rubrykę Hauptfach? Bo Vasil mowil ze trzeba rechtswissenschaft i tym sposobem poki co jestem zapisana na prawo, owszem ale w pierwszej kolejnosci niemieckie :> Dodatkowo na uni-assist trzeba przesłac Antrag elektronicznie, inaczej nie będziecie liczeni w ogole na Viadrinę.
Oj..dzieki wielkie Aska! Wlasnie! Konto! Ktore to konto? bo ja juz sama nie wiem...mam jeden numer konta, ale ktos mi ostatnio mowil, ze sa rozne, zaleznie od wydzialu-tere-fere nie wiem o co chodzi ;) A..i gdyby ktoras miala to podanie wypelnione, to bardzo ladnie prosze..niech przesle na [email] dzieki wielgachne! Buziaki i do uslyszenia za jakis czas ;)
Niestety nie mam na kompie tego wypełnionego antragu, ponieważ nie da się go wypełnić n kompie, chyba, że przez uni-assist. Ja wypełniałam ręcznie, jeśli masz jakies pytania to albo moje gg (gdzies tam u góry forum jest) albo mój [email] :)
hej, tak czytam i czytam o zapisywaniu sie droga elektr. Czy to prawda??Czy może ploteczka jakas?? wy tez oprocz wysłanych dokumentów zapisujecie sie na str. uni-assistu "online-bewerbung"?? Bez tego naprawde nie bede brana pod uwage na viadrinie?? chynba cos nie tak
Tiru-Tiru, oto strona, na ktorej znajdziesz nr konta i wszystkie inne niezbedne informacje:

http://www.euv-frankfurt-o.de/de/internationales/inteuvstudis/bewerbung/bachelor_diplom.html

Jezeli idzie o skladanie podan:
skoro dokumenty przesylane sa poczta to oczywiscie nie trzeba robic tego po raz drugi za posrednictwem poczty elektronicznej, (BO PO CO).
Dokumenty wyslalam pod koniec maja, antrag jak wypelnilam tak wypelnilam. Im zalezy glownie na kopiach swiadectw ukonczenia szkoly i uzyskania matury, jak i ich tlumaczenie plus oczywiscie wplata na knto na uni assist. W moim antragu mialam z pewnoscia nie ejden blad, ale oni sie tym zupelnie nie przejmuja. Kilka dni po wyslaniu papierow dostalam ladnie wiadomosc na maila, ze moje dokumenty sa juz na miejscu.

Kolejna sprawa: zyciory. Ja nie przesylalam zadnego i jest ok.
Zuwazcie ze Uni assist dotyczy nie tylko osob starajacych sie na studia!

Ah, i z tego co pamietam padlo tez pytanie, co nalezy wpisac w haupfachu:
no wiec, jezeli zamierza sie studiowac GPL to wtedy wpisuje sie Bachelor of German and Polish Law.

i to tyle :)

Pozdrawiam!
i nie stresowac sie tyle dziewczynki! :)
ah, i jeszcze jedna rada na koniec:
nie czekajcie z przesylaniem dok. do ostatniego dnia, bo z tego co wiem nie liczy sie data wyslania dokumentow, lecz data ich opjawienia sie w Berlinie.
PRZESYLAC PRIORYTETEM!! :)
Dzięki Asia za słowa pocieszenia :) A miałaś w swoim antragu numer nadany przez uni-assist czy wypełniałaś ręcznie?
"A miałaś w swoim antragu numer nadany przez uni-assist czy wypełniałaś ręcznie?"

przepraszam, ale nie do konca zrozumialam pytanie.
Napisze wiec to, co zrobilam:) (a byc moze znajdziesz w wyopwiedzi mej odpowiedz na Twoje pytanie:) ).

Antragu nie wypelnialam recznie, wszystko wypelnilam na kompie potem ladnie wydrukowalam.
Po tym, gdy dokumenty dotarly na uni assist dostalam w e-mailu z Berlina moj nr (Bewerber Nr. ).
Takze na takiej zasadzie to sie odbylo:)

Co slychac?
Acha, dzięki za odpowiedz :) Chodziło mi o to, że antrag można wypełnić na 2 sposoby, albo ze strony uni-assist się drukuje i tam od razu wpisują numer kandydata, albo ręcznie ściągnięty ze strony Viadriny, tylko tam numeru nie ma wpisango, ja wpisalam ten numer ręcznie ale w okienku gdzie jest napisane Bewerber nicht ausfüllen,stąd też mam pewne obawy czy mi to zaliczą.
nie prosciej jest wypelnic antrag zamieszczony na stronie viadriny?
Tym sposobem pozbylabys sie podobnego problemu:) ...
ps. no i nie napisalas, co slychac :D
Aska...a nie masz gdzies na komputerze zapisanego podania ;] ? Ja chyba jakies pierdoly powypisywalam momentami ;/ Nie wiem czego oni od nas chca :P
podania na kompie nie moglam zapisac, wiec nie mam go.
jak masz jakies pytania to zadaj je tu :)
Chyba przesle po prostu tak jak mam i tyle ;] Sluchajcie...a wpisywalyscie cos w nebenfach ? I potem zaznaczylyscie Bachelor czy Master ..czy jeszce cos innego ? aaj tam ;] hmm..w sumie sama nie wiem, czy priorytetem dojdzie na czas ;/ ale czyms szybszym, to doslownie majatek ;/ eeh..zeby bylo smiesznie, to 15 przeciez w niedziele wypada..nie mogli juz do tego 16 zrobic? Asia...a Tobie dlugo szlo?
W hauptfach wpisz german nad polish law, a dalej ni, chyba ze jeszcze na jakiś inny kierunek się wybierasz na Viadrinę. Ja zaznaczyłam potem master, bo chcę ukonczyc bachelor i potem master, ale nie wiem czy w tym o to chodzi :P
Do Asi- u mnie wszystko w pozrądku, tylko mam głupie uczucie, że coś w tym antragu zwaliłam ;/ Ale takto to jestem zupełnie szczęśliwa, że juz ta cała matura, egzaminy i itd. za mną :D teraz wakacje ! a Co Wy porabiacie teraz? :) Jakie macie plany na wakacje? :)
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 763

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie